Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ADAPATORUL

Mesajde MyBees » 07 Feb 2013, 21:41

Pentru primavara vreau sa imi pun la punct un "adapator fix", ca sa zic asa, pe care nu il voi mai putea muta si din cauza asta trebuie sa tin cont unde il plasez. Mai precis, vreau sa creez in gradina in care am stupina un mic lac artificial care sa aibe rolul, pe langa cel estetic si de relaxare, de adapator pentru albine.

Ce ma intereseaza in primul rand este unde anume sa il pozitionez fata de stupina, tinand cont de cateva detalii:

Vatra stupinei este separata de restul terenului de o perdea de arbori, pe care in principiu as vrea sa ii pastrez cu rol de obstacol in calea vantului. Din cauza asta, pot amplasa "adapatorul" fie in interiorul stupinei dar destul de aproape de stupi, fie in afara, dincolo de linia de arbori, la distanta minima de 20-30 metri.
Care ar fi cel mai potrivit loc?

Apoi, pentru adapatorul in sine, zona dedicata albinelor din care vor bea apa, ce material ar fi mai bine sa folosesc? M-am gandit la o bucata de roca, o zona cu un pietris marunt sau un obiect din lemn pe care sa curga tot timpul o pelicula de apa, dar nu stiu care e e mai potrivit dintre acestea, sau sa incerc cu ambele? In afara de asta, pe suprafata apei vor mai fi ceva plante de suprafata, nuferi, lintita, etc...

Este cineva care cunoaste mai in detaliu subiectul adapatorului pentru a-mi da cateva sfaturi?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Re: ADAPATORUL

Mesajde MyBees » 07 Feb 2013, 22:11

Cam asa ar arata o schita. Ma intereseaza care din pozitiile 1 sau 2 este mai potrivita, in interiorul stupinei sau dincolo de obstacol.

Imagine
Ultima oară modificat de MyBees pe 07 Feb 2013, 23:45, modificat 1 dată în total.
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde proapis13 » 07 Feb 2013, 22:40

Eu unul zic ca mai buna este pozitia 2 daca gardul verde este pozitionat pe directia SUD-NORD deoarece dupa prinz soarele nu mai bate in adapator sa incalzeasca apa.Daca dimineata la prima ora e nevoie de apa rece si proaspata tot la fel v-a fi si dupa amiaza

In pozitia 1 adapatorul este prea aproape de stupina sau in incinta si ar intersecta zborul culegatoarelor cu cel al sacxagitelor
Ar fi bine sa-l pui intr-o zona neutra de zbor,daca o pot numi asa si iata de ce

Am incercat si eu toate variantele de amplasare a adapatorului iar 2 dintre locatii s-au nimerit ca in diferite perioade ale culesului sa intersecteze zborurile sacagitelor cu cel ale culegatoarelor
Am observat in timp ca NU am cules in zona de NORD decat in perioada salcimului
Astfel am decis sa amplasez adapatorul la aprox 20m spre nordul stupinei
Adapatorul meu consta dintr-o caldare in care picura cite o picatura de apa de la un robinet defect
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MyBees » 07 Feb 2013, 23:51

Am modificat, cu nordul pe harta. Da, in pozitia 2 este toata ziua insorit si este in directia opusa padurii, culoarului de zbor. Nu pot amplasa decat in aceste doua pozitii, la nord, dincolo de gard este curtea si, vara, locul de joaca al copiilor deci este exclus sa fac ceva acolo.
---
MyBees

Mesajde proapis13 » 08 Feb 2013, 00:31

Daca intre gard si locatia nr 1 este un piriu ar fi mai bine ca intr-un loc umbros pe marginea lui sa pui nisip
La 50m in linie dreapta de unde am stupii trece un piriu din care se alimenteza vecinii cu apa sa-si ude gradinile de zarzavat
Cind se ducea vecinul sa ia apa totdeauna pe marginea piriului erau albine sa ia apa si de citeva ori l-au intepat
Intr-o zi i-a amenajat copilului o mica plaja de 2 metri cu nisip copilului sa se joace linga apa;apa nu trece de 20cm
Din ziua aia toate albinele s-au adunat pe merginea aia de nisip sa-si care apa :lol:
iar el a mutat piscina copilului de linga piriu sub dud in curte,bineinteles ca amenajarea plajei pentru albinele mele m-a costat 2 borcane de miere si nu am stricat prietenia intre vecini
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE