Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde joohny » 26 Feb 2014, 22:55

Va salut.D-le Proapis,nu m-am prins in primul mesaj ca flambarea se face prin ardere.Sa stiti ca stiu si cum se trateaza nosema insa eu am dat un raspuns mai pe scurt pt. a nu discuta off topic.Multumesc ca a-ti repetat raspunsul pt. a percepe si eu raspunsul.Sanatate.
joohny

Mesajde Tankard » 27 Feb 2014, 20:14

[quote="adibumbescu"]Va salut baieti.
Salut cypryx.
Observ ca ati continuat discutia deschisa acum 3-4 ani si ati si ajuns la un nivel ...

In legatura cu materialul, va recomand polistiren Styrodur C de la BASF, densitate 35 sau 50 -reala

Salutari si dv. d-l Adi Bumbescu.Unde ati gasit sa cumparati acest polistiren?
Tankard

Mesajde stefanos22 » 02 Mar 2014, 11:39

Fiecare e liber sa faca experimente pe banii si timpul lui... Am si eu de anul trecut facuti doi stupi din polistiren , insa eu unul mi-s total nemultumit de ei. In primul rand , sunt extrem de gingasi - chiar daca nu trebuie sa umblam cu nici un fel de stup ca si cu un sac de cartofi , totusi , cand lucrezi se poate intampla sa scapi o dalta , sa-l atingi pe la vreun colt , sa nu mai vb de ce se poate intampla cand depozitezi cutiile goale...Daca sunt facuti ca cei ai lui Tankard , sunt intr-adevar mai rezistenti , dar creste simtitor costul de productie(mai multe materiale , mult mai multa manopera). In al doilea rand , indiferent de tipul de polistiren , albinele , mai devreme sau mai tarziu , se apuca sa-l roada , in special la urdinis si diafragma. In al treilea rand la cel mai mic condens pe acest tip de stup poate aprea mucegaiul(si la lemn apare dar mai greu decat la pol.) - albinele stau in el ca-n punga. Sa te apuci sa razui niste ceara lipita de peretii stupului sau niste propolis e un adevarat chin , ptr ca trebuie sa lucrezi extrem de usor. Solutiile ptr dezinfectarea stupului sun mult mai costisitoare fata de clasica flambare a stupului de lemn. Cand am insarmat ramele a ramas un capat de sarma putin departat de una dintre rame ; scotandu-o din cuib sarma respectiva a zgariat extrem de usor peretele , facand astfel mult mai usor ptr albine sa se apuce de rontait . Vopseaua , neintrand in fibra ca la lemn , sare sau se spala mult mai usor. Pe langa toate cele de mai sus , daca este sa socotesti cat costa materia prima , polistiren vs lemn (ma refer la lemnul cumparat din padure sau cel mult de la gater , nu la cel cumparat de la Practiker...) ajungi la concluzia ca iesi cam dublu cu cei din polistiren , la asta adaugand faptul ca un stup de lemn , ingrijit cum trebuie , il ai cel putin 20 de ani ceea ce nu cred ca-i posibil in cazul celor din polistiren. Singurul avantaj ar fi la iernare , insa daca cuibul e strans cum trebuie si au suficienta mancare nu cred ca-i mare diferenta intre cele doua tipuri de stupi. Eu unul , in zona mea , nu am probleme cu ciocanitorile. Ma intreb insa , acolo unde sunt , cam cat ii ia unei ciocanitori sa gaureasca un perete de polistiren?(ar fi o scapare daca ciocanitoarea ar merge pe „eco” si nu s-ar atinge de astfel de material...)
stefanos22

Mesajde stefanos22 » 02 Mar 2014, 14:18

Calcul estimativ:
- Dintr-un metru cub de scandura de brad (2,5cm) ies cam 20 de stupi verticali pe 12 rame + cate doua mag 1/2 - pret aproximativ pentru material ( cel putin prin zona mea ) direct de la gater 400-450 lei
- La acelasi tip de stup din polistiren intra cam 4 foi de 3 cm grosime(+cateva fasii de 2cm la capac pe care nu le mai socotesc) ceea ce ar insemna 1,8mc polistiren(60x125X3 cm foaia) , iar asta , la Dedeman spre exemplu , ar costa cam 835,794 lei.
stefanos22

Mesajde Tankard » 02 Mar 2014, 17:19

un stup de polistiren m-a costat 140 ron,cu absolut toate materialele(holsuruburi,plasa de sarma,lemn,adezivi,coltare,etc),lemnul l-am cumparat de la depozit ,deci,are pretul mai mare decat la gater,l-am tras si taiat la dimensiuni la o tamplarie.In zona mea un stup facut la un tamplar costa 170 ron,fie orizontal sau vertical cu caturi.Ca si cost iese mai ieftin stupul de polistiren,(exceptand manopera ca i-am construit singur).Intradevar la dezinfectat e alta poveste,daca ma tine 3 ani un stup ca asta il schimb cu totul daca este nevoie,albinele sa ierneze bine in el.Am iernat rouiuri pe 3 rame anul asta in stupi de polistiren,n-am avut condens ,(i-am iernat stil clopot cu subarul tras 8-10 cm,am plasa pe toata suprafata fundului )pana acum sunt ok,.........dar iarna inca nu a trecut.Abia astept sa vad cum o sa se dezvolte roiurile in primavara asta.Numai bine,
Tankard

Mesajde dorindafi » 02 Mar 2014, 17:57

170 lei , probabil ca elibereaza shi factura
la mine 130 lei [ lemnul shi manopera timplarului ] , inclusiv tabla pe capac .
dorindafi

Mesajde Tankard » 02 Mar 2014, 19:58

170 fara factura,cu tabla pe capac,manere, dar nevopsit,intradevar stupii arata bine.Astea sunt preturile din Tulcea.
Tankard

Mesajde CONSTANTIN » 06 Mar 2014, 12:57

Am citit aceste postari dar totusi am ramas cu o intrebare. Ce adeziv se foloseste pentru lipirea placilor de polistiren?
CONSTANTIN

Mesajde csaa » 06 Mar 2014, 16:28

Eu am folosit silicon acrilic si nu s-au apropiat de imbinari. Ori nu le-a placut si nu s-au apropiat, ori n-au avut nimic de obiectat.
csaa

Mesajde BogdanU » 06 Mar 2014, 16:51

stefanos22 scrie:Calcul estimativ:
- Dintr-un metru cub de scandura de brad (2,5cm) ies cam 20 de stupi verticali pe 12 rame + cate doua mag 1/2 - pret aproximativ pentru material ( cel putin prin zona mea ) direct de la gater 400-450 lei
- La acelasi tip de stup din polistiren intra cam 4 foi de 3 cm grosime(+cateva fasii de 2cm la capac pe care nu le mai socotesc) ceea ce ar insemna 1,8mc polistiren(60x125X3 cm foaia) , iar asta , la Dedeman spre exemplu , ar costa cam 835,794 lei.

Nu prea inteleg cum ati calculat !
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde BogdanU » 06 Mar 2014, 16:56

CONSTANTIN scrie:Am citit aceste postari dar totusi am ramas cu o intrebare. Ce adeziv se foloseste pentru lipirea placilor de polistiren?

Eu am folosit spuma poliuretanica pentru lipit polistiren dar nu sunt prea multumit. Cred ca trebuie folosit ceva mai rezistent, la miscarea lazii sa nu mai cedeze de la imbinare , poate silicon din acela fara miros sau as incerca cu "Moment" , a ... si neaparat holsuruburi (eu am folosit negrese de 45 mm lungime).

Oricum, sunt adeptul lazilor din lemn dar pentru o roinita sau nuclee merge si cu polistiren . :)
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde stefanos22 » 06 Mar 2014, 19:07

La stupii de lemn am facut efectiv calculul in mp (cat intra la cutie+mag+capac) dapa care , inmultind cu 2,5 cm cat are scandura negeluita in mod normal mi-a dat cubajul; la cei din polistiren am facut imparteala a.i. sa se fol cat mai bine fiecare foaie , avand in vedere ca la polistiren nu poti face blat incleiat din resturi( la lemn pierderile sunt mai mici ptr ca faci blaturi , astfel putand avea un randament mai bun) Totodata , avand in vedere ca scandura are 2,5cm si placa are 3cm rezulta ca la aceeasi sup intra mai mult polistiren(calculand la mc).De lipit placile de pol le-am lipit tot cu spuma ptr el(de la Ceresit paremi-se) - cu un tub de vreo 20 de lei(ptr pistol , nu din celalalt) faci - cred - vreo 30 de stupi ptr ca intra f. putin la imbinari.
stefanos22

Mesajde stefanos22 » 06 Mar 2014, 19:26

Mai e un motiv ptr care eu unul nu cred ca e prea bun stupul de polistiren extrudat(repet , e o parere personala). Pol. extr. e recomandat a se fol doar la temelii - podele , nici macar la izolatia ext a peretilor nu-i recomandat(cu atat mai mult sa fie fol doar el , fara nici un alt suport intre acesta si albine). Motivul e urmatorul: pol expandat permite-pana la un anumit punct- peretelui sa respire , cel extrudat nu , putand aparea condens intre perete si placa. Ma gandesc ca , folosit la confectionarea stupilor , albinele se simt in el cam cum ne simtim noi cand suntem imbracati in poliester.Nu cred ca ar fi cineva care sa nu prefere un tricou sau o camasa de bumbac... Faptul ca nu mori in poliester nu inseamna neaparat ca iti e mai bine , dupa cum si protejarea exagerata nu foloseste organismului(nu te calesti cand ai pe tine nu stiu cate haine).
stefanos22

Mesajde jenica67 » 06 Mar 2014, 20:13

stefanos22, greseti. Majoritatea polestirenului extrudat este poros. Pune-l la gura si sufla prin el, sau pune apa, sa vezi ca trece prin el (mai ales ala galben-portocaliu are pori foarte mari). Pelestirenul extrudat se foloseste la socluri, ca este mai compact, rezista la presiune mai bine, cel extrudat se foloseste pe exterior pentru toata cladirea. Firmele care placheaza blocuri, nu pun extrudat, pentru ca este prea scump. Si sa sti ca cel mai bun izolator este aerul, dar bule separate, sa nu poata face curenti.
jenica67

Mesajde stefanos22 » 06 Mar 2014, 20:23

Ceea ce spuneam reprezinta raspunsul primit de la arhitect cand mi-am facut casa. Dand o cautare rapida pe net acum(pol extrudat vs expandat) , primele doua pagini pe care le-am deschis suneau acelasi lucru ( http://construiestesingur.wordpress.com/2010/11/26/55/ ; http://www.misiuneacasa.ro/expandat_versus_extrudat )...
stefanos22

Mesajde jenica67 » 06 Mar 2014, 21:34

De aceia recomanda un coleg pe forum, o anumita firma de polestiren extrudat. Dar daca alegi polestiren extrudat din cel albastru, sau mai este unul roz, foarte compact si il vopsesti bine pe exterior, o sa vezi ca se comporta foarte bine. Poti sa faci unul de test. Unul am facut si eu si merge bine in el. Ce nu mi-a placut, este rezistenta scazuta in comparatie cu lemnul, in special cand este propolizat. Acolo scria un coleg si la urdinis ar trebui sa folosim lemn. Daca socoti cata bibileala este si prelucrezi usor lemnul, nu se merita. Daca nu ai cu ce sa prelucrezi lemnul, atunci este o solutie polestirenul. Porbabil se merita si in zona Moldovei, dar la mine in Banat, unde iernile nu reprezinta o problema, este de discutat.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....