Buna ziua.
Domnule cu nikul Kamy , imi cer scuze ca m-am adresat sotiei dv. nestiind ca de fapt dv. folositi acest nume de logare.
In ultima vreme am observat si discutat si cu multe doamne care se ocupa intensiv de apicultura, (cu rezultate performante chiar) si nu mi s-a parut nimic ciudat sa discut si acum.
Acum am inteles povestea nikului dv.
Si la mine de multe ori este aceeasi poveste ,numai ca e invers, (sotia poarta discutii pe nik-ul meu).
Problema dv. este un pic ciudata, dar explicatia ar fi urmatoarea:
Dv. spuneti ca folositi placile din fata si spate (peretii care sustin ramele) din polistiren de 3 cm, iar lateralele de 2 cm.
Teoretic ar trebui sa fie OK , atata timp cat presiunea ramelor este in totalitate dispersata in fata si spate unde peretii sunt de 3 cm.
Dar dv. mai spuneti ca la asezarea magaziei 1/1 peste cuib apare curbura respectiva a peretilor la cuib.
De data asta obligatoriu toti cei 4 pereti ai cuibului preia presiunea (greutatea magaziei) magaziei ,iar in configuratia dv. cu lateralele de 2 cm se pare ca nu face fata.
Da! e ceva economie la material , e mai ieftin mult cel de 2 cm dar eu personal il folosesc doar la anumite piese , cum ar fi suportul de sita , si capac, in rest doar de 3 cm , cu armaturi de aluminiu pe margini.
Polistirenul este ,,proiectat'' sa reziste la presiuni destul de mari , atata timp cat tine toata mobila din casa si pe noi pe deasupra si face fata presiunii cu succes, parerea mea e ca o magazie 1/1 plina cu miere este o nimica toata.
Sincer vreau sa va spun ca eu nu am studii de specialitate in acest domeniu, sunt doar un profesor la un liceu in Tg-Jiu ,Gorj , dar intamplarea a fost ca tatal meu sa fie de meserie inginer constructor specializat in hidroconstructii, si de 35 de ani cati am eu , de cate ori are ocazia ,si oriunde am fi chiar si pe strada ,el imi arata cladirile construite de el cand trecem pe langa ele , explicand amanuntit fiecare grinda si plafon pe unde are armatura si pe ce parte, de ce o are pe acolo, ce materiale s-au folosit etc.
Un ex. de la el in care spune ca betonul are forta de compresie ,face fata cu succes la presiuni foarte mari, dar in schimb este foarte slab la intindere si rupere. Aici intervine rolul armaturilor din fier care rezista f bine la intindere, dar nu si la indoire.
Luate individual ar fi ,,mai slabe" ca polistirenul nostru
aceasta combinatie a dat nastere betonului armat.
De ex. la o grinda de plafon daca grinda este sub plafon , se pune armatura din fier striat la partea de jos a grinzii, apasand pe mijlocul grinzii fierul tinane la intindere ,iar betonul nu ii da voie sa se indoaie rezistand la comprimare, iar daca grinda este deasupra plafonului toata treaba este invers. etc.
Fac aceasta paranteza cu exemplul betonului armat pe care il cunoaste toata lumea, pentru ca acelasi fenomen se intampla si la materialul nostru.
Constructia unui stup eu am luat-o ca atare si am respectat regulile constructiilor proiectate de ingineri constructori specializati.
Concluzia este ca la polistirenul nostru trebuie sa -i folosim punctul lui forte cat mai bine adica rezistenta la compresie.
Nu trebuie sa avem piese care sunt solicitete la intindere, nici la indoire .
Folosim doar compresia, iar acolo unde este compresia de baza nu trebuie sa ne ,,zgarcim" la materiale .
Eu personal folosesc la toti peretii grosime de 3 cm , cu magazie tot de 1/1, si o sa incerc sa va fac un filmulet cum ma urc cu cele 71 kg ale mele pe stup cu magazie cu tot, si va execut un dans rusesc.
Am folosit si de 4 cm si de 5 cm si de 2 cm
Am mai spus si mai sus, erau prea voluminosi ,arata ca cel pe 12 rame , iar cel pe 12 rame urma sa arate si mai voluminos, cel de 2cm prea slab (peretii nefiind centrati perfect , suprafatele de apasare si asezare fiind foarte mici se produce un dezechilibru si apare fenomenul de indoire , care poate duce la rupere. (dupa mintea mea in momentul asta).
Si acum daca doriti sa zambiti un pic, vreau sa va spun ca tatal meu se lauda ca el poate opri un fluviu cu o coaja de ou.
Eu am ras cu hohote, nu doar am zambit, pana cand m i la aratat in relitate .
Cer scuze colegilor de pe privat , ca nu am apucat sa raspund la toti , vin in fiecare zi mai devreme la scoala cu o ora ,inclusiv in pauze, si incerc sa raspund la cati mai multi.
In momentul asta toti colegii mei copleteaza la cereri si formulare pentru a da din nou guvernul in judecata, si nu un proces ci sase procese .Eu le am tot zis sa-si vada naiba de treaba si sa mai puna si ei mana sa mai faca ,cate ceva in afara orelor , ca timp liber avem destul . Eu unul nu mai dau nimic in judecata , prefer mai bine sa stau pe forum de vb. cu dv. si sa-mi vad de ale mele.
Numai bine.