de comynyc » 21 Oct 2012, 21:50
Salutare tuturor , poate nu e important dar vreau sa mentionez cum am iernat iarna trecuta folosind polestirenul extrudat si am fost foarte multumit . mai intai trebuie sa mentionez ca folosesc lazi de lemn verticale pe 10 rame si rame dandant , fund plin fix si ca podisor o rama cu sita pe partea de jos in care cu exceptia transportului am tot timpu polestiren extrudat taiat sa inchida etans , locuiesc in jud hd zona de deal- munte 600 m altitudine
Referitor la iernare ,PRIMA, in 2011 am cumparat primii stupi ,podisorul a ramas la fel, am mai pus doar o bucata de pres peste polestiren in care in partea din spate in diagonala cu urdinisul am facut o crestatura de 2 cm patrati pt circularea aerului , iar de ambele parti ale ramelor la care am lasat una cu miere in plus fata de acoperirea de albina la fiecare stup, pt ca nu am inteles de ce e necesara strangerea exagerata ,am pus diafragme tot de polestiren , iar pe suprafata exterioara a stupilor am prins in pioneze musama neagra de 20/25 cm pt. o incalzire mai rapida in vederea iesirii albinelor la zbor de curatire . Multumes Lui D-zeu , nu am pierdut din 17 fam nici una , nu au avut diaree ori alte probleme , si cred eu am avut un consum redus de miere .
Nu cred ca stupi 100% din polesiren ar fi OK deoarece ar izola prea mult albina de temp de afara mai ales iarna cand avem doar cateva ore de soare se poate ca albina nici sa nu simnta ca afara e cald ,asta doar ca o parere personala , cei care ierneaza si in stupi de polestiren 100% si in stupi de lemn ar putea sa ne spuna care este diferenta la zborurile de curatire la unii si la altii .
0727120026