Adrian nu sunt in masura sa dau sfaturi dar pot sa-ti spun cum fac eu.
Fii linistit ca si eu ma confrunt cu acest ... narav al albinelor.
Citim ,invatam,furam de la oamenii care traiesc din albine ... si ce credem ca s-ar potrivi la noi in stupina punem in aplicare.
Deci ...
1. Uite cum insarmez eu si ce am observat - sarma ( cea pe vertical ) sustine si preia din greutatea ce apasa pe celelalta sarme orizontale .Daca am doar 4 sau 5 orizontale iar fagurele nu este construit cum trebuie acele sarme sub greutatea mierii vor taia din leaturile laterale (asta daca nu folosesti capse) prin urmare se vor curba si de aici vin alte necazuri .
2. Ce am invatat - momentul CAND se introduc fagurii la crescut. La mine familiile ierneaza pe 5 - 6 rame , prima largire o fac cu un ram construit , in continuare bag foite pe care le construiesc aproape perfect cu o pofta nebuna in aceasta perioada (aprilie) .Dupa luna iunie fam.de productie nu mai construiesc cum trebuie . La roi este alta problema (imi place la nebunie ce avant are un roi natural luat dintr-un pom ) asta construieste ca nebunul !
Consider ca un FA introdus intr-un moment nepotrivit va sta degeaba in stup , va incepe sa se onduleze si nu va fi construit corect.
Poate ai vazut la unii stupari ca toate ramele din cuib au un semn pe leatul de sus .Semn care mi-a ridicat si mie semne de intrebare ... asta este tema ta pentru insarmarile din iarna !
Sanatate si spor la munca iti doresc Adriane !