Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2015, 17:06

Si eu am boala pe "neinterventionism"... Cel mai lejer am lucrat pana acum cu roi la pachet. Metoda ta pare mai practica si cumva mai putin stresanta pentru albina.

Cu ceva atractant pe rame, in 5-10 minute se urca albina suficienta de-un roisor... ai pus fundul si... e al tau.

E o treaba! :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 01:05

tuturicius scrie:Ceau!
Sa nu uiti sa postezi si a doua modalitate de extractie.

Imi cer scuze prietene, uitasem, batranetea 'tui mama ei.
Folosesc un izgonitor (anhidrida butrica) . Avem un capac din metal, panza pe interior pentru a absoarbe acidul; . Se stropeste acea panza, se pune acel capac cu fata in jos peste catul cu miere, se asteapta cateva minute si toata albina se retrage in corpul urmator. Se ia catul si se repeta operatiunea . E foarte important sa fie soare,. Nu as sfatuii pe nimeni sa foloseasca aceasta modalitate fara sa aiba un minimum de experienta, sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont; in primul rand puterea soarelui. Exista riscul sa "turmentati" albina, sa fie regasit in miere............ foarte multe alte riscuri. Este foarte mult de explicat pentru a ma putea exprima in scris, daca intradevar vrei sa folosesti acest acid, am putea sa ne auzim la un chat pe fb. vreau doar sa ma asigur ca va fi folosit fara a afecta colonia.
In principiu, si aceasta metoda este foarte rapida. 3 oameni ar putea sa termine o locatie de 40 familii in maxim 45 min. 140-150 caturi.
Angellily

Mesajde tuturicius » 02 Dec 2015, 01:22

Angellily scrie:... daca intradevar vrei sa folosesti acest acid, am putea sa ne auzim la un chat pe fb. vreau doar sa ma asigur ca va fi folosit fara a afecta colonia....

Hai sa ne auzim :)
Cum fac mai departe? Iti cer prietenia pe FB? Cum sa te caut? Sau mi-o ceri tu? Pe FB sunt Decebal Tutu Tuturici
tuturicius

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 01:46

Bambucha scrie:Ma uitam la hala de iernare si la numarul de roiuri bagati la iernat. Un prieten imi povestea ca acolo in centrul Canadei cand incepe vantul sa bata, crivatul nostru din baragan pare joaca de copii, prastie cu invizoace :P Nu stiu daca as putea suporta 7-8 luni de iarna!
Cam cate roiuri faceti la 100 de familii? Banuiesc ca folositi foita de plastic ca si DM.
Am vazut corpuri de 9 rame, lasati cuibul pe intreg sezonul 9+9?

Da este foarte frig. Iar de vant nu mai vorbesc.
Cam greu de spus cati roi fac dintr-o 100 de stupi. Depinde cat de puternici sunt. Nu folosesc folia de plastic.
Da . Cuibul ramane pe intreg sezonul pe 9+9.
Angellily

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 07:40

Angellily scrie:
Bambucha scrie:Ma uitam la hala de iernare si la numarul de roiuri bagati la iernat. Un prieten imi povestea ca acolo in centrul Canadei cand incepe vantul sa bata, crivatul nostru din baragan pare joaca de copii, prastie cu invizoace :P Nu stiu daca as putea suporta 7-8 luni de iarna!
Cam cate roiuri faceti la 100 de familii? Banuiesc ca folositi foita de plastic ca si DM.
Am vazut corpuri de 9 rame, lasati cuibul pe intreg sezonul 9+9?

Da este foarte frig. Iar de vant nu mai vorbesc.
Cam greu de spus cati roi fac dintr-o 100 de stupi. Depinde cat de puternici sunt. Nu folosesc folia de plastic.
Da . Cuibul ramane pe intreg sezonul pe 9+9.[/quote

Scuze, intelesesem "folie de plastic," nu foita. Daca te referi la fagurii artificiali; da , folosesc numai din plastic
Angellily

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 07:47

Daca intamplator am scapat vreo intrebare fara raspuns, imi cer scuze dar eu is cam subred la masarda, batranetea 'tui mama ei. Repetati intrebarea si se rezolva.
Respectele mele.
Angellily

Mesajde ro_geo » 02 Dec 2015, 14:37

Buna ziua,
Am si eu mica nelamurire vizavi de timpi expusi de dumneavoastra si baza melifera.
Intrun post anterior spuneati ca :

"Da, prima intrebare necesita un raspuns destul de lung, o ma rezum la un, niste, raspunsuri scurte si la obiect. Deci: rapita incepe sa infloreasca in a 2-a jumatate a lunii iunie, perioada de inflorire as spune ca este de aprox. 2 saptamani, Tinand cont de faptul ca aici avem fermieri cu mii de hectare de pamant, trebuie sa avem in vedere ca nu pot insamanta totul intr-o zi; asa ca, insamantarea esalonata ne prelungeste si perioada de inflorire. Si perioada asta de inflorire depinde de mai multi factori, daca avem o vara uscata si floarea se trece mai repede. De exemplu, anul asta, am avut aprox. 3 saptamani de cules.
Temperatura si umiditatea variaza de la an la an, de obicei, pe timpul verii umiditatea este destul de ridicata iar temperaturile........ nu avem mai mult de 3-4 zile pe an cu temperaturi de peste 30 gr. "

Iar intrun post de pe fb spuneati ca puneti caturi si luati caturi de cel mult 3 ori pe an incepand din data de 10 iulie pana cel tarziu pe data de 10 septembrie.
Ceea ce am inteles eu din cele relatate de dumneavoastra si daca este o greseala va rog sa ma corectati sau sa ma faceti sa inteleg, ar fi cum ca nu rapita ar fi culesul principal la dumneavoastra. deoarece infloreste in a doua jumatate a luni iunie dureaza aproximativ 3 saptamani si dumneavostra incepeti sa puneti caturi in data de 10 iulie. Dupa cum gandesc eu in acea perioada deja sa terminat culesul de rapita.
Culesul de rapita este doar de intarire al familiilor si aveti alte culesuri principale in zona ?
Va multumesc
Ai grija ce iti doresti... ca ti se poate indeplini !!!
ro_geo

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 16:00

ro_geo scrie:Buna ziua,
Am si eu mica nelamurire vizavi de timpi expusi de dumneavoastra si baza melifera.
Intrun post anterior spuneati ca :

"Da, prima intrebare necesita un raspuns destul de lung, o ma rezum la un, niste, raspunsuri scurte si la obiect. Deci: rapita incepe sa infloreasca in a 2-a jumatate a lunii iunie, perioada de inflorire as spune ca este de aprox. 2 saptamani, Tinand cont de faptul ca aici avem fermieri cu mii de hectare de pamant, trebuie sa avem in vedere ca nu pot insamanta totul intr-o zi; asa ca, insamantarea esalonata ne prelungeste si perioada de inflorire. Si perioada asta de inflorire depinde de mai multi factori, daca avem o vara uscata si floarea se trece mai repede. De exemplu, anul asta, am avut aprox. 3 saptamani de cules.
Temperatura si umiditatea variaza de la an la an, de obicei, pe timpul verii umiditatea este destul de ridicata iar temperaturile........ nu avem mai mult de 3-4 zile pe an cu temperaturi de peste 30 gr. "

Iar intrun post de pe fb spuneati ca puneti caturi si luati caturi de cel mult 3 ori pe an incepand din data de 10 iulie pana cel tarziu pe data de 10 septembrie.
Ceea ce am inteles eu din cele relatate de dumneavoastra si daca este o greseala va rog sa ma corectati sau sa ma faceti sa inteleg, ar fi cum ca nu rapita ar fi culesul principal la dumneavoastra. deoarece infloreste in a doua jumatate a luni iunie dureaza aproximativ 3 saptamani si dumneavostra incepeti sa puneti caturi in data de 10 iulie. Dupa cum gandesc eu in acea perioada deja sa terminat culesul de rapita.
Culesul de rapita este doar de intarire al familiilor si aveti alte culesuri principale in zona ?
Va multumesc

Da. O intrebare buna, o sa fiu putin mai explicit,
Incepem sa punem caturi dupa a 2-a jumatate a lunii iunie, de atunci ne asteptam sa infloreasca primele lanuri. Avand familii multe e musai sa ne apucam din timp, dureaza aproximativ o saptamana sa punem caturi pe toti stupii. Extractia propriuzisa o incepem o incepem in jurul datei de 10 iulie, cand luam caturi pline si punem goale, nu putem face toti stupii intr-o zi, asa ca dupa 2-3 zile, in acelas timp trebuie sa ne intoarcem la primele locatii sa mai punem corpuri ca sa nu blocheze. Facem primul rond, iar la rondul doi incepem sa punem mai putine caturi, ma rog, cand am spus ca terminam extractia in jurul datei de 10 sept. Am vrut sa spun ca la acea data nu trebuie sa mai avem nici un cat pe stupi. Dar inca mai extrag corpurile care sunt in camera calda.
Incepand cu data aproximativa de 10 iulie, se aduc aprox. 500 corpuri cu miere pe zi, uneori echipa din extracting room nu poate tine pasul cu ce aduc cei din teren. Depinde si cat de mult sunt capacite ramele. Plus ca majoritatea celor care fac extractia sunt canadieni si astia nu vor sa lucreze in weekend. Asa ca, cand am spus ca termin extractia pe 10 sept, am vrut sa spun ca atunci extrag ultima rama. Sunt date aproximative, pentru ca totul difera de la an la an, de multe ori, pe la sfarsitul rondului doi, punem corpuri doar ca sa aiba albina unde intra pentru ca e foarte multa si sta pe afara, incepe furtisagul, trebuie mai multa atentie si totul dureaza mult mai mult, cand ne apucam de rondul 3, furtisagul e in floare.
Angellily

Mesajde ro_geo » 02 Dec 2015, 16:31

Va multumesc pentru raspuns.
Alte culesuri inafara de rapita mai aveti ?
ro_geo

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 16:39

O mica mentionare, sa nu confundam perioada culesului propriuzis cu perioada extractiei, nu prea se pupa. Iar timpul...... ca sa va dau un exemplu, daca ar fi sa ma urc in masina si sa conduc doar si sa vad fiecare locatie, imi ia aproape o zi, deci ........e cam greu sa ti pasul atunci cand mai ai de facut si lucrari.
Angellily

Mesajde Angellily » 02 Dec 2015, 16:45

ro_geo scrie:Va multumesc pentru raspuns.
Alte culesuri inafara de rapita mai aveti ?

Ar mai fi ceva trifoi si lucerna dar anul asta nu am avut decat in 3 locatii,
Angellily

Mesajde ro_geo » 03 Dec 2015, 01:32

Deci in principiu media de 100 kg pe stup dumneavoastra o scoateti doar din rapita care are media de inflorire de 3 saptamani ?
De ar fi asa si in romania sa scoatem macar pe jumate la un singur cules......
ro_geo

Mesajde Angellily » 03 Dec 2015, 04:05

ro_geo scrie:Deci in principiu media de 100 kg pe stup dumneavoastra o scoateti doar din rapita care are media de inflorire de 3 saptamani ?
De ar fi asa si in romania sa scoatem macar pe jumate la un singur cules......

Anul asta a fost 107kg, dar stai linistit ca avem si noi ani mai slabi, am avut si 73kg dar am avut si 150, productia variaza de la an la an, ca si perioada de cules, uneori mai mare, alteori mai mica. Totul depinde de natura si fermieri, ramane sa ne rugam ca primavara, in peroada in care se fac insamantarile sa mai vina si ploi, sa nu poata insamanta astia totul intr-o saptamana.
Angellily

Mesajde Angellily » 03 Dec 2015, 06:17

In legatura cu productia de miere in romania as avea foarte multe de spus, cunosc marea parte a motivelor pentru care nu se face productie.,
Nu am atata rabdare sa insir totul aici, dar ce va pot spune e ca nu apicultorul e vinovat (ma refer la cei care sunt apicultori). Nu vreau sa ma dau eu ala priceputul, dar facand apicultura in mai multe colturi ale lumii am reusit sa vad diferentele si motivele pentru care se face sau nu se face productie.
Daca ar fi fost posibila o audio-conferinta as fi putut sa ma exprim mult mai usor.

PS.
Cu profunda dezamagire, observ ca marea majoritate a domniilor voastre imi vor raul, vor sa ma vada racit sau sa fac vreo gripa ceva. Cand vad ca ma tratati cu " domnule, stiti, dumneavoastra.....samd. imi vine sa imi scot cizmele de taran din picioare, sa imi dau jos salopeta ceausista mostenita de la bunicul si sa imi pun pantofii, costumul si cravata. Pai bai fratilor, voi sunteti normali? Is -20 gr afara, iar costumul, l-am purtat la nunta ultima oara si vreau sa il tin pentru atunci cand voi mana boii cu picioarele. Plus ca eu sunt mai taran decat multi dintre domniile voastre. Aici nu avem grade sau functii. Daca ne tutuim asta nu inseamna ca nu ne respectam. Asa ca nu ma mai domniti atat ca nu-s cu nimic mai presus decat voi.
Respectele mele.
Angellily

Mesajde alt stupar » 03 Dec 2015, 08:49

Angellily scrie: Daca ar fi fost posibila o audio-conferinta as fi putut sa ma exprim mult mai usor.

super !!!
uite, im serile de wee-kend aici viewtopic.php?f=15&t=4527&start=1840 gesesti un link spre asa ceva. Se sta la taclale pe tihnite.
Imi permit eu ca in numele Pustului sa te invit sa ni te alaturi.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ro_geo » 03 Dec 2015, 10:32

Tocmai de asta sunt eu putin insistent fiindca nu mi se leaga mie niste calcule imi scapa ceva din ecuatie...... aveti iarna mai grea ca noi stimulati la fel proteic ca noi cu 60 de zile inainte de culesul de rapita noi ulterior avem si alcam daca nu la rapita macar la salcam sa avem aceiasi populatie ca voi..... baza melifera si la noi exista daca sti sa cauti suntem mai bogati in polen ..... atunci dece mama masi nu putem sa facem si noi aceleasi performante ?????
ro_geo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII