Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura la distanta - Dan Margarit

Mesajde jonny_it » 23 Aug 2016, 12:29

cristi_vidican scrie:Deci ...
Și alții în zona lui sunt mult în urmă.

La fel si la noi, unii chiar nu cred ca anul acesta se putea scoate mai bine de 15 kg/familie :lol:
Daca zici cantitati esti luat peste picior.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 23 Aug 2016, 12:43

jonny_it scrie:La fel si la noi, unii chiar nu cred ca anul acesta se putea scoate mai bine de 15 kg/familie :lol:
Daca zici cantitati esti luat peste picior.

Cine te-o pus pe tine să schimbi culoarea?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde andrei_calinescu » 23 Aug 2016, 13:46

Lucrul cu matci bune , clima ideala pentru albine si baza melifera sunt asii lor din maneca.
Plus o procedura standard de lucru cu stupii(medicamentatie+hraniri).
Daca si la noi s-ar ameliora aceste aspecte, ar fi rezultate mai bune.

PS CLima e capitala. Dupa ploaia de ieri-noapte acum la 25-26 grade aduc polen ca primavara. De ieri a inceput sa intre mana in ei.
andrei_calinescu

Mesajde mellis » 23 Aug 2016, 14:42

Se concentreaza spre culesul tinta si stiu sa tina situatia sub control cu mult studiu si bani investiti in calitatea materialului.
Mai avem mult pana acolo...suprafete mari cu zone cu cantitatea de albina echilibrata...
Se poate si la noi, o zona cu cules bun (in stationar), constant este ca o mina de aur, dar si cautatori sunt multi.
Ne multumim cu ce avem, desi se poate si aici mult mai bine. Ce sa zic - caut scuze pentru ne'putirinta ..
Sanatace.
PS: parca au mai trecut anii peste DM, dar tot apicultor simpatic a ramas ;).
PS2: apicultorii nu sunt oameni, ci ciobani (pastori de albine ;))..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi_vidican » 24 Aug 2016, 22:49

Acid formic.
La stupii ăștia nici nu le mai trebuie capac :lol:
Imagine
Imagine
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 26 Aug 2016, 07:55

Mătci surori cu ceea ce a primit Dorian
16-3-6-7 :o
Imagine

P.S. S-ar putea să ne oprim cu pozele anul acesta.
Mulțumim domnul Dan Mărgărit pentru că ne mai incită să progresăm.
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 26 Aug 2016, 08:48

cristi_vidican scrie:Mătci surori cu ceea ce a primit Dorian
16-3-6-7 :o .

La vara ajung si la mine cateva canadience :lol:

Imagine
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 26 Aug 2016, 09:07

jonny_it scrie:La vara ajung si la mine cateva canadience :lol:

Eu știam că ești fericit cu nevasta ta :lol:

Să te vedem!
Vezi că DM nu cumpără din Canada :P
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 26 Aug 2016, 09:17

cristi_vidican scrie:
jonny_it scrie:La vara ajung si la mine cateva canadience :lol:

Eu știam că ești fericit cu nevasta ta :lol:

Suntem! ;)

cristi_vidican scrie:Să te vedem!
Vezi că DM nu cumpără din Canada :P

Da, stiu, dar de acolo pot aduce.
Fac un test, vedem cum se dezvolta si cum ierneaza in Romania.
jonny_it

Mesajde yulian » 26 Aug 2016, 09:33

mausica scrie:Mie rau deja :o :shock:

Si mie :mrgreen: :mrgreen:
yulian

Mesajde andrei_calinescu » 26 Aug 2016, 12:41

Personal cred ca volumul asta de albina pentru iernat la noi nu e posibil sa fie realizat - cu o singura matca.
Seceta prelungita din lunile de vara-toamna si culesul la floare nu permit acumularea de atata albina.
Faptul ca au medii de temperatura de 24-25 grade reperzinta un mediu ideal.

Concentrarea noastra ar trebui sa fie pe obtinerea de cat mai multa in sezon - eu sunt multumit de ce obtin in stupina mea.

PS1 Daca am avea conditiile de mediu si cules pe care le au ei, am avea rezultate similare.

PS2 In sudul Frantei clima dupa luna iunie e similara cu a noastra: canicula-canicula-canicula. Se ierna cu populatii similare cu ale noastre.
Cu ce ierni au in Ca, daca nu ar ierna astfel, stupii ar crapa peste iarna.
Confortul termic pe intreg sezonul are un aport enorm,culesul lung si constant, lipsa stressului cauzat de mutari in pastoral, apoi matcile, apoi litrajul stupilor si masurile de management apicol(hraniri+medicatie) sunt responsabile.
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 26 Aug 2016, 13:29

andrei_calinescu scrie:Personal cred ca volumul asta de albina pentru iernat la noi nu e posibil sa fie realizat - cu o singura matca.
Seceta prelungita din lunile de vara-toamna si culesul la floare nu permit acumularea de atata albina.

Vrem familii ca in filmele lui Dan Margarit. Da, nu avem clima de acolo, totusi ne putem apropia cat de cat.

Din propria experienta:

Diferenta intre noi si DM sunt antibioticele + tratamentele + reginele + clima; primele 3 le putem avea si noi, mai putin clima.

Am marcat albine proaspat iesite din celula si va spun ca nu traiesc toate zilele alea scrise in carti, undeva da cu virgula daca ne gandim si la cantitatea de puiet. La noi sunt 5 probleme mari:
1. Stuparul care lasa prea putina miere dupa extractie si familiile nu mai cresc in timpul culesului cat ar trebui
2. Tratamente ineficiente pentru varroa
3. Lipsa tratamentelor pentru acarapis woodi care exista si la noi de multi ani, doar ca noi folosim tactica strutului
4. Tratamente ineficiente pentru nosemoza
5. Reginele - aici stiti mai bine ce aveti de facut.

Rezolvare:
1. Se poate rezolva destul de usor.
2. Se poate rezolva. Personal folosesc Varostop + Acid Oxalic + Taktic(impregnat in benzi) + mani nou Acid Formic(Tot in benzi)
3. Acidul formic ucide acarapis woodi, amitrazul doar partial iar Varostopul(flumetrin) este putin mai eficient decat amitrazul. Mentolul este mult mai eficient dar folosit aiurea slabeste familia sau chiar o omoara treptat.
4. Protofilul reduce dar nu combate in totalitate. Mai este si Nosestat(destul de bun dar nu suficient), sirop de ceapa, usturoi .. reduc, dar nu cat ar trebui.
Am testat fumidil B in trecut si se vede o diferenta de albine, dar pe termen lung sigur isi creeaza rezistenta si nu am rezolvat nimic.

Din primavara testez un "medicament minune" :) , il pun in sirop si in turte. Este la fel de eficient ca fumidilul(poate si mai eficient) si in acelasi timp este natural, nu raman reziduri in miere. Eficienta se testeaza cu un microscop + cantitatea de albina in stup + longevitatea albinelor marcate
Un efect secundar este ca agita albinele toamna, nu si primavara, ciudat.

O sa spun numele la intrarea in iarna sau si mai bine in primavara dupa prima verificare, cand sunt sigur ca are cu adevarat efect si nu omoara sau afecteaza in alt fel albinele.
jonny_it

Mesajde tuturicius » 27 Aug 2016, 02:04

Nu cred ca fumidilul sa dea rezistenta in timp. Ei il folosesc de ani de zile tot in aceeasi doza. Nosema e, mai nou, ciuperca, oricum nu e bacterie. Si la noi, la oameni, antimicoticele isi fac treaba mai bine decat bactericidele, bacteriostaticele.
Spune Jonny cat mai repede remediul ca mor de curios :mrgreen:
tuturicius

Mesajde cristi_vidican » 27 Aug 2016, 07:37

tuturicius scrie:Spune Jonny cat mai repede remediul ca mor de curios :mrgreen:

Eu zic ca poti muri linistit
cristi_vidican

Mesajde octavianpopescu » 27 Aug 2016, 13:21

Este vreo legatura intre "medicamentul minune" si pelin?!
Daca eu si cu tine am fi mai buni, am fi cu doi oameni mai buni in lume..
octavianpopescu

Mesajde cristi_vidican » 27 Aug 2016, 15:12

Un mesaj primit de la Dan Mărgărit. L-am întrebat de ce a mai dat cu acid formic, în contextul în care acum vreo 2-3 ani făcea tratamente prin sondaj? Se știe caracterul SMR al mătcilor care le are.
Un răspuns în care va vorbi despre acid formic și VSH

Legat de tratamentul cu formic am stat mult in dubiu daca sa pun acele poze pentru ca stiu ca vor fi multi care vor incerca sa copieze si sa faca ceea ce vad la mine.Am vazut ceva hangout-uri ale lui Pustu iar ceea ce se discuta acolo de anumite personae intrece orice imaginatie de la tratamente pana la VSH etc.
Tratamentul cu acid formic este poate unul din tratamentele pe care il fac cu cea mai mare strangere de inima, este un tratament eficient daca este facut corect si nu dupa ureche dupa cum observ ca se dicuta.
La acid formic trebuie avut in vedere concentratia, temperature la care se aplica , dozajul, modul in care este eliberat in unitatea de timp .... etc Am vazut ca se pune acid formic cu o siringa pe o bucata de carpa si gata tratamentul. Prima greseala este ca nu poti controla cantitatea de acid in unitatea de timp in acest fel.
La tratamentu cu acid formic iti asumi riscul pierderilor de matci mai batrane, pana si celelalte vor fi afectate intr-o oarecare masura pentru ca pot sa-si opresca ponta pentru cateva zile pana la o saptamana.
Deci sunt foarte multe lucruri care trebuiesc luate in calcul si totul trebuie facut cat mai corect fara a incerca tot felul de inventii.
De VSH nici nu vreu sa vorbesc prea mult ca ma ia cu durere de cap numai cand ma gandesc la ce grozavii am auzit.Se vorbeste de VSH dar nu am auzit pe nimeni sa fi facut ceva teste de hygenic ca sa incerci macar sa vorbesti de asa ceva, trebuie retinut ca VSH nu este ceva care apare asa peste noapte din senin. Ajungerea la anumite rezultate in acest domeniu este munca de zeci de ani de selectie si ameliorare.
Tratamentul cu formic l-am facut pentru ca avem si noi vecini binevoitori care stiu apicultura atat cat au uitat altii si trebuie sa ne luam masurile de rigoare. Sunt in general apicultori care opereaza cu pakage-uri adica roi la pachet . Un amalgam de albine impreuna cu o matci facute la kilogram. Nu am intalnit pana acum pe nimeni sa poate realiza productii cat de cat decenta cu aceste roiuri la pachet. Necazul este ca marea majoritate a apicultorilor de aici opereaza cu roi la pachet pentru ca atata stiu iar productiile lor sunt pe masura stupiilor cu care lucreaza asta chiar in celebra de acum baza melifera de aici.
Am tinut sa vin cu aceste lamuriri pentru a clarifica anumite aspecte care in opinia mea par sa scape de sub control.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII