de clucian » 07 Sep 2011, 17:02
Importanta Hameiului:
Hameiul se cultivă pentru inflorescenţele femele – conuri (Lupuli strobuli), care se utilizează în medicina umană şi veterinară. Principiile active conţinute în inflorescenţe: ulei eteric 0,4 - 2,5 % (format din hidrocarburi monoterpenice, sesquiterpenice de tipul: mircenului, farnesenului, pinenului, limonenului, geranilului şi linalolului); răşini; principii amare (8 - 25 %); flavonoide; glicozide; tanin (2 - 8 %); mici cantităţi de lipide; pigmenţi carotenoidici; aminoacizi esenţiali şi săruri minerale determină următoarele acţiuni farmacologice: antispastică, tonic - amară, antibacteriană, anafrodisiacă, diuretică, sedativă. Extractele obţinute din conurile de hamei se recomandă în tratamentul: afecţiunilor renale, digestive, gutei, intensificarea poftei de mâncare, stimularea apariţiei somnului (acţionând ca somnifer), pentru calmarea excitaţiilor sexuale, dar pot determina şi stări alergice uşoare. Hameiul se foloseşte sub formă de conuri uscate (150 - 450 g/hl bere), iar pentru unele sortimente până la 1500 g/hl bere), pulbere fină presată sau nepresată, pulbere granulată, extract sau combinaţii ale acestora.
Dupa parerea mea, nu are mare pondere apicola, sa constatat ca unele perosane care participa la cules de hamei au stari alergice, stari de voma. Motivul fiind ca planta contine si unele substante toxice.
http://clucian.sunphoto.ro | Am cerut toate lucrurile care ma puteau face fericit, Dar mi s-a daruit viata, ca sa ma pot bucura de toate.