Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Păducelul

Mesajde mihaistupar » 24 Oct 2012, 11:47

Salutare! Cum ziceţi că ar fi potrivit să procedez dacă aș amenaja o mică pepinieră de păducel? Vreau să-l folosesc in două scopuri: portaltoi și gard viu nemaivorbind de valoarea lui meliferă și poleniferă
mihaistupar

Re: Păducelul

Mesajde teinegru64 » 24 Oct 2012, 13:39

Ar mai fi un avantaj...are actiune terapeutica exceptionala.Revenind la portaltoi....stiu ca e compatibil cu parul ....dar cineva spune ca ar merge altoit orice pe el.Mit... ori adevar?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde valentin » 24 Oct 2012, 19:09

mergdoar mar par si gutui darnu este viguros ca paru paduret.
valentin

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 19:11

mihai e cel mai bun antifurt da pune-l de jur imprejur si scoti stupii peste gard cu funicularu!gasesti paducel garla prin locurile pustii!
kamy

Mesajde mihaistupar » 24 Oct 2012, 20:57

a, nu e problema de gasit, ca am in zona in cantitati mari, numa ca omu, na, vrea si el sa aiba-n gard cateva bucati :lol:
se scoate cam greu de pe unde e crescut, mai ales ca sunt direct interesat sa am cat mai mult
in primavara am avut colectoarele de polennn.... de la paducel.
ma interesa daca prezinta vreo necesitate aparte la insamantare in pepiniera la rand
ma gandeam sa pun pe langa gard, sa mai tina umbra, si daca tot ma uit in sus la el s-mi mai cada-n gura o gutuie, o para ceva, ce s-o prinde pe el :roll:
mihaistupar

Mesajde Donbazil » 24 Oct 2012, 21:14

mihaistupar scrie:Salutare! Cum ziceţi că ar fi potrivit să procedez dacă aș amenaja o mică pepinieră de păducel? Vreau să-l folosesc in două scopuri: portaltoi și gard viu nemaivorbind de valoarea lui meliferă și poleniferă

Sal'tare!
Ca gard viu?....Nustiu! Poate merge daca-l pui foarte des si-l tunzi din scurt sa fie de netrecut in partea inferioara.
Primavara e bun ca da si flori -bune pentru ceaiuri- dar e si intens vizitat de albine - desi mierea apare exact inainte de salcam si daca o baga pe cea de salcam peste paducel o strica, pentru ca paducelul cristalizeaza....
De portaltoi, nu-tzi recomand. Sunt patzit. Am altoit peri si masmuli, mosmoni, scorusi ( mespilus germanica) dar portaltoiul ramane subtire si altoiul se dezvolta mai tare la inceput, apoi stagneaza....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :)
Donbazil

Mesajde mihaistupar » 24 Oct 2012, 21:52

va spun sincer ca eu am invatat mica mea clientela cu miere cristalizata... si-s multumit si eu, si ei...
dar daca altoiesc in pana dupa ce se dezvoalta oarecum, la 3 ani, asa...?
mihaistupar

Mesajde Donbazil » 31 Oct 2012, 23:26

Detaliu al punctului de altoire dintre paducel si masmul....
Fişiere ataşate
Imagine1560 (Medium).jpg
Donbazil

Mesajde proapis13 » 10 Feb 2013, 16:45

Am inceput discutia de la paducel (Crataegus oxycantha) si am ajuns la....mosmoane
Asa se intimpla cind initiatorul topicului cind vede ca nu primeste raspuns lasa subiectul balta
In zona Mehedintiului paducelul creste de jos de la cimpie,din marginea Dunarii si pina sus in virf de munte la Gaura Fetiei :lol:
Florile sunt intens cercetate de albine iar batrinul ce mi-a pus prima data dalta apicola in mina spune ca pe timpuri atunci se baga a doua rama la construit si era cea mai bine construita si nu se mai baga alta pina la salcim
Se stie ca are un continut ridicat de vitamina C si zaharide stropind bine de tot ramele din cuib
Polenul este foarte gustos si cel mai aromat dupa parerea mea
Daca pentru albine face bine de ce nu ar face bine si pentru om??
Fructele sunt fainoase si au un gust intre ,,marul de diabet'' si perele padurete - asta dupa gustul meu
Face bine la inima fiind un bun vasodilatator,iar ca reteta va recomand sa-l tineti la macerat si sa faceti o tinctura
din flori frunze si fructe.Aveti o reteta mai jos

Tinctura se prepară din 20 g flori,fructe şi frunze la 100 ml alcool de 60-70 grade, lăsate la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară.
Se administrează câte 20 picături de 3 ori pe zi în 100 ml apă amestecata cu miere sau sifon simplu pt a intra mai repede in singe

Sunt bune completarile facute de catre fiecare deoarece se aduna info de calitate
salve :D
Fişiere ataşate
paducel.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mihaistupar » 10 Feb 2013, 22:16

mierea de paducel cristalizeaza frumos si e buna de insamantat mierea ce formeaza cristale mari e de ajuns cate o rama din fiecare fam sa prinzi, si e super buna. pacat insa ca tine putin culesul - cam 5-6 zile dupa papadie
mihaistupar

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2013, 22:31

pe vremea cand rapitza nu devenise sport national se spunea ca mierea de paducel o inobileaza pe cea de salcam, dandu-i o tenta de reflexii spre verzui si un gust aparte.
Confirm personal.
Asa... si daca mierea de paducel este delicioasa... luatul unui roi din niste tufe de paducei este belicoasa.
Sport extrem :lol: depasit doar de o operatie identica intre crengi de porumbar. Iarasi confirm personal...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde bostina constantin » 04 Apr 2013, 10:21

Aseara, pe ploaie, am plantat niste puieti de paducel primiti de la Patarlagele. Nu prea au radacini, dar daca se prind un sfert eu sunt multumit ;) Acestia completeaza varietatea de plante, ce formeaza viitorul gard viu de protectie a stupinei impotriva crivatului.
Cu ocazia sapaturilor ,,arhiologice'', am descoperit niste ,,mumii'' vii :lol:
Fişiere ataşate
DSC03024 (Medium).JPG
paducel [gherghin]
DSC03025 (Medium).JPG
viitorul gard viu
DSC03023 (Medium).JPG
greierul si.....carabusul
bostina constantin

Mesajde unincepator » 08 Dec 2013, 19:25

Donbazil scrie:Detaliu al punctului de altoire dintre paducel si masmul....

Bunaseara,Donbazil am vazut ca detineti an gradina ceva pom de mosmon si am anteles ca se poate anmulti prin butas, daca este asa la primavara ma puteti ajuta cu citiva butasi? (acum ma gindesc ca poate angheata pe drum).La momentul potrivit va dau adresa.Multumesc de antelegere si va dores toate cele bune.
unincepator

Mesajde gabimihai » 10 Dec 2013, 22:19

Mosmonul nu se prinde prin butasire. El se altoieste cu reusita 100% in gutui deoarece au unele caracteristici comune. Eu am altoit anul acesta in primavara, in gutui,corcodus si prun. Dintre toti, doar altoii de la gutui sau prins, ba mai mult au facut si cate 2 fructe pe care le-am rupt acum 2 saptamani. Pentru siguranta, lastarii fiind mici, i-am infasurat pentru a nu fi afectati de ger. La primavara vreau sa mai altoiesc.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI