Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: EVODIA

Mesajde doru70 » 24 Sep 2014, 22:04

Buna seara,

Am pus in primavara seminte de Evodia si Pawlonia la incoltit in jardiniera din care mi-au iesit aproximativ 50 de plante (din fiecare). Acum au in jur de 20 cm dar am observat o stagnare in crestere. Este adevarat ca in jardiniera, care se afla pe pervazul interior al geamului de la camera, plantele sunt cam inghesuite unele in altele si probabil din cauza asta nu mai cresc.
Intrebarea mea este daca pot sa mut fiecare planta in ghiveciul ei acum tinand cont ca suntem in septembrie si copacii deja incep sa se scuture de frunze? Ma gandesc ca daca le mut le fac mai mult rau decat bine, dar pe de alta parte daca le las in jardiniera pana la primavara sa nu se usuce.
Daca poate cineva sa-mi dea un sfat cum sa procedez.
doru70

Mesajde delorin I » 25 Sep 2014, 12:08

Eu as risca! Mai ales daca ai in mai multe vase, muta macar o parte din ele! Nu stiu totusi cat ar mai putea evolua in conditiile astea de temperatura! Oricum era poate mai bine sa le fi aclimatizat...Evodia oricum are o oarece sensibilitate! Eu am cautat sa cumpar plante de Evodia de la latitudinea mea si pana acum totul a fost ok dupa 2 ierni! Iernat in exterior, in primul an cu sac de plasctic peste!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde postica » 27 Sep 2014, 21:16

Buna ziua, as dori si eu niste seminte de Evodia contra cost sau puieti daca are cineva.
Va multumesc.
postica

Mesajde delorin I » 07 Oct 2014, 20:51

Salut! Dupa toata isteria asta cu Evodia, are cineva pana la urma rezultate cu aceast copac? Un cules minimal cat de cat satisfacator? Nu de alta dar m-am imprietenit cu un veterinar italian, din Pisa, profesor universitar printre altele, care este extrem de fara rezultat in urma plantarii acestor copaci! O sa postez in curand rezultatele ceretarilor lui! NU am reusit inca sa-i citesc studiul pe care mi l-a dat!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde almasel » 20 Oct 2014, 20:56

O parte din evodiile mele; mai am cateva crescute direct in pamant.
Cea mai mare a ajuns la vreo 35 cm (tija). M-am prin cam tarziu ce e cu copilirea... evoluau mult mai bine daca stiam ce si cum. Semintele le-am plantat in jur de 5 mai, adica direct afara, atat in pamantul din gradina, cat si in vase.
Cand se mai raceste un pic le pun pe toate in acelasi loc si le acopar cu o piscina de cauciuc (sparta) si asa or ramane pana in primavera.
Fişiere ataşate
rsz_img_20141019_104817.jpg
almasel

Mesajde almasel » 20 Oct 2014, 21:22

delorin I scrie:Salut! Dupa toata isteria asta cu Evodia, are cineva pana la urma rezultate cu aceast copac? Un cules minimal cat de cat satisfacator? Nu de alta dar m-am imprietenit cu un veterinar italian, din Pisa, profesor universitar printre altele, care este extrem de fara rezultat in urma plantarii acestor copaci! O sa postez in curand rezultatele ceretarilor lui! NU am reusit inca sa-i citesc studiul pe care mi l-a dat!

Din cate stiu in Romania evodiile sunt prezente ca si copaci solitari, nu exista massive, astfel incat sa existe cules semnificativ. Totusi, cei care au cate un astfel de copac in zona lor spun ca este plin de albine in perioada infloririi. Dar asta nu ne spune nimic...
In Lugoj sunt in jur de 30 de copaci maturi de paulownia tomentosa, dar inca nu am vazut nici o lingura de miere de paulownia si nici sa creasca ca pe net. Dar sa revenim la evodia.
In Romania eu nu am vazut copac evodia matur, ci doar puieti. Am si eu cativa (anul 3 sau 4). Cei care au plantat acum cativa ani inca nu se pot pronunta deoarece chiar daca au inflorit, cantitatea de nectar secretata este nesemnificativa... Deci evodia pentru noi inca este o enigma sau o "bula" comerciala.
Poza atasata este din Grecia, august 2014. In statiunea in care am fost era plin, de la puieti de cativa centrimetri, la pomi maturi. Cei cu care am vorbit nu mi-au putut da informatii nici macar legate de denumire... Localnicii din zona respective se rezuma la barmani, ospatari, receptioneri, cameriste...
Am un prieten pe facebook din Grecia, o sa-l intreb daca evodia are vreo impotanta melifera la ei. Oricum, in Grecia, poliflora si mierea de pin sunt la putere!
Fişiere ataşate
rsz_img_20140831_201453.jpg
almasel

Mesajde Dila Daniel » 20 Oct 2014, 21:26

almasel scrie:...
In Romania eu nu am vazut copac evodia matur,
... Deci evodia pentru noi inca este o enigma sau o "bula" comerciala.

depinde ce inseamna matur.Dar in Craiova,stiu evodii de 15 si 20 de ani(cel putin)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde almasel » 20 Oct 2014, 21:31

Probabil ca la 20 ani este matur!?! Informatii despre cules nu ai ? Macar o lingura de miere!
almasel

Mesajde Dila Daniel » 20 Oct 2014, 21:52

din pacate,asa cum bine ai spus,evodiile sunt plantate rar,doar ca si arbore ornamental,neputand fi astfel "valorificati" in miere marfa.
Cert este ca sunt extrem de vizitati de albine,ceeace ma face sa tind sa dau crezare studiilor ce indica aprox.1700 kg/h.(asa retin)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde almasel » 20 Oct 2014, 22:03

Asa cum spuneam si mai sus, in oras stiu in jur de 30 de paulownia, cand infloreste sunt pline florile de albine. Inca nu am auzit vreun stupar ca ar fi scos miere... Si copacii astia nici nu cresc ca pe net!?!
Cine stie cum este si cu evodia... Astept sa vedem ce zice grecul...
almasel

Mesajde delorin I » 20 Oct 2014, 22:48

Pot posta ca atachment un pdf? Este articolul veterinarului italian! Cam cati copaci de evodia ar intra intr-un hectar? Are cineva idee? Sa facem o estimare:de copac:? SA vedem daca un stup poate produce macar un borcan de meire dintr-un copac de evodia?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde CORNEL V. » 21 Oct 2014, 07:22

Nu mai stiu pe unde am citit ca un copac de evodia ar da cam doua kg de miere
CORNEL V.

Mesajde mitica68 » 22 Oct 2014, 14:37

Si d eintretinere si tot ar fi bine.
mitica68

Mesajde TDI » 22 Oct 2014, 16:26

CORNEL V. scrie:Nu mai stiu pe unde am citit ca un copac de evodia ar da cam doua kg de miere

In anul 5-6, daca nu se usuca. Deci pentru 100 de stupi ca sa ai de intretinere ai nevoie de 1000 de copaci. 2000 plantati.
Matematica e simpla.
Dar ce te faci daca unde ai tu stupii sunt 500 stupi?
TDI

Mesajde CORNEL V. » 22 Oct 2014, 16:30

Acum cum ii este norocul fiecaruia :)
CORNEL V.

Mesajde delorin I » 22 Oct 2014, 18:50

Si daca copacul tau inflorit in perioada roirii se tranforma intr-un punct nodal pe harta roiruilor?:)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI