Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Culesul la Rapita: '12(1-14), '13(15-29), '14(29-...)

Mesajde Cristian Chirculescu » 12 Apr 2014, 15:37

Daca citesti putin in urma....Proteus este extrem de toxic pt albine.
Sa eviti acea sola....Bafta
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde manu8388 » 12 Apr 2014, 15:42

am citit dar nu zice nimeni despre ce cand cum, adica daca erau cu stupii acolo cand a stropit, i-au tinut inchisi dupa stropire 24 de ore sau nu, chestii de genul, stropirea a avut loc joi acum si eu vreau sa ii duc peste vreo 2 saptamani. de asta ziceam
manu8388

Mesajde Ioan Guist » 12 Apr 2014, 15:48

Florin Dobre scrie:Multumesc pentru observatii!

...Acum o saptamana proprietarul estima inflorirea in jurul lui 15 aprilie.
Anul asta n-am incotro, trebuie sa ma risc...ca-i musai.

Spor!

Momentul de inflorire al agricultorului nu coincide niciodata cu "momentul" de inflorire al apicultorului.Primul considera aparitia florilor pe 5 % ca si start in inflorire.
Apicultorul merge dupa ce ingalbeneste bine.Mai ales ca o floare deschisa nu are secretie de nectar decat dupa 2-3 zile.Daca apicultorul are oferta 0 acasa (desert) atunci merge de la prima floare.Asa, insa , primavara nu ne plangem.

Nu exista ! Fiind vorba de o stupina ..."nepretuita", nu are voie sa intre in discutie risc mare pe prima floare.Ca ...mai in colo dupa ce avem miere in curte ne mai riscam la o FS tarzie sau la nu stiu ce flora ...da.Acum , la inceput de productie, dupa ce am scos stupii la liman, nu avem voie sa riscam .Pierderea poate fii mult prea mare.

Succes.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde nick-zerga » 12 Apr 2014, 16:35

"Acum , la inceput de productie, dupa ce am scos stupii la liman, nu avem voie sa riscam .Pierderea poate fii mult prea mare."
Intr-o fraza, sfatul dumneavoastra,maestre Pupe este acela de a evita rapita ,aceasta fata Morgana...Daca imi permiteti, am sa va intreb direct:
ati dus deja stupina la rapita ,intentionati s-o duceti sau ati abandonat acest cules?.... va multumesc anticipat pt raspuns....
nick-zerga

Mesajde Ioan Guist » 12 Apr 2014, 16:53

Ideea e ...nu sa evitam un potential cules. Ci atunci cand riscul e prea mare, cand nu stim cu ce se stropeste, cind stropeste si mai ales cat de corect este agricultorul (fiinca au fost cazuri cand au afirmat ca nu sunt probleme cu albinele la stropire iar rezultatul a fost dezastru) cand factorii de dezastru roiesc deci, sa luam intelept orice decizie.
Am mutat la rapita.Si eu am "cumparat" morcovi :lol: Impreuna cu niste buni colegi , zicem ca avem situatia "in control" :lol:

Succes
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde nick-zerga » 12 Apr 2014, 17:27

1."Ideea e ...nu sa evitam un potential cules."
2."Am mutat la rapita."
-------1 intradevar aceasta este esenta pastoralului,acesta este obiectivul principal pt a mentine in verva familia, pt ai nu da timp de alte planuri pt a fructifica la maximum cele 50, 60 de zile de cules,etc...
-------2 mi-ati luat o piatra de pe inima...,am bagajul facut,stupii sunt pregatiti, cheile sunt in contact la masina,chingile sunt pe pozitie...iar eu stau la calculator ...:lol: :lol: si cheltui din banii de plecare pe tigari in timp ce ma duc de zece ori in stupina si si mai salvez cite o albina zapacita ce se lupta cu ploaia.....este drum lung ,pana departe!
nick-zerga

Mesajde Florin Dobre » 12 Apr 2014, 18:54

Multam de explicatia cu momentul infloririi nea Pupe!
Incerc sa reduc riscul si sa am control pe situatie.
Am cautat morcovi pentru rapita...e cerere mare. :D

Vreme buna de cules si fara evenimente urate!

p.s. Acum am sosit dintr-o recunoastere la pomi. Cred ca e posibil un traseu pe pomii fructiferi ca alternativa la rapita. La anul... :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Adi Hodis » 12 Apr 2014, 20:11

Baieti, sa vedeti ce inseamna apicultura pentru unii stupari.
Aproape de locatia mea sint 52 ha cu rapita, inflorita de v'o 5 zile. Pe aria localitatii sint aprox. 250 fam. de albine, defapt erau.
La nr-l respectiv de familii, a mai sosit 100+ acum 3 zile ... ieri am mai vazut o alta stupina de v'o 80 de familii !.
Deci, daca lanu-i galben, are ... "magnet" !. Ce, mai conteaza incarcatura de fam. per ha ? ... da' de unde !.
Conteaza sa aibe stupii caturile de recolta pe ei, si ... le-au pus baietii !.
Colac peste pupaza, vremea nu tine cu stuparii. Rapita e inflorita iar albinele stau in stupi, la caldurica. Ca e frig. Prognoza mai arata 4 - 5 zile tot asa, reci.
Am avut o discutie cu ala care a adus 100 + ... i-a fost suficient ca fermierul i-a zis, ca nu mai sint albine in sat.
Cand i-am zis cate sint, a facut ochii cat cepele. :shock: ... si a mai adus stupi, ca era in toiul mutarii.
Acum, sansele sint sa se uite ca milogu-n trasita ... cand va cauta mierea prin caturi.

Asa le trebuie ! ... ca apicultura presupune si ceva cercetare inainte de mutare shandramalei. :x

Eu am mutat, unde sint doar io si ... Domnul.

ps
daca si acolo mai vine careva, o sa ma rog Domnului sa de-a ploi ... sa ajunga noroiul peste ancaltzari !.
Sa se lase cu ampotmolituri, d-alea memorabile. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 12 Apr 2014, 20:17

Rapita secreta dupa conditii de caldura prelungita, pe 3-4 zile, abia dupa aia poti vorbi de ceva cules. Sa avem incredere si rabdare.

Despre incarcatura, Dumnezeu cu mila, eu unul n-am vazut vreodata pastoral de succes pe buza comunei.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde manu8388 » 12 Apr 2014, 20:51

Nu vreau sa fiu Toma Necredinciosul, dar am citit , am cercetat , am calculat si ceva nu-mi iese. Proteusul are tiacloprid 100g/l si deltametrin 10g/l. Scrie peste tot ca insecticidul CALYPSO nu este toxic albine, dar colac peste pupaza contine tiacloprid 480 g/l, in principiu de 5 ori mai mult decat proteusul. altii care au mai fost la rapita au asistat si la tratamente cu decis si nu au avut probleme deosebite. desi decisul contine 50 g/l deltametrin. ce face proteusul asa de periculos? combinatia din cele 2 substante in cantitati net inferioare celorlalte expuse mai sus. multumesc anticipat de parerile care sper ca vor fi expuse. lucky5trike tu ce zici?:)
manu8388

Mesajde teinegru64 » 12 Apr 2014, 22:33

Suntem intr-un cerc vicios.Fermierii ... mare parte...au inteles chestia cu polenizarea.Chiar incerca sa achizitioneze produse prietenoase pentru albine.Se pare ca problema vine de la producator, care fie vorba intre noi, ii iubeste mai mult pe fermieri decat pe apicultori.Ce agricultor ar mai cumpara produsul y stiind ca a dat chix cu un an in urma ? Doar... apicultorul, striga in stanga si-n dreapta...am familii beton .abia astept sa vina rapita.Dau Buful.Si fiind un an ,,prost" o ia in brate.... la rapita si salcam... la tei nu merge ca e toxic.....La floarea soarelui, Dumnezeu cu mila .Dar ...stimulate.... in primavara care va veni are familii beton .Si atunci iar va da buful.
Pe cine mai intereseaza ca ,,stimularile" calatoresc spre tara in acelasi vagon cu ,,produsele prietenoase"? Probabil, la intoarcere unele calatoresc cu CFR marfa .... altele cu avionul. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 12 Apr 2014, 22:58

Și uite-așa, cam pleacă și rapița anul acesta. Noroc că am avut ceva cules la prun, ca să aibă albinele de unde da papa la puiet.
Nu știu de unde, dar cântarul e pe 0 de o săptămână, nici nu urcă, nici nu scade.

Urmează zile mai reci
P.S. Adi Hodiș, tocmai de aceea am evitat să merg acolo unde vorbisem acum câteva săptămâni. Am știut că se vor aduna stupi la culoarea galbenă.
Fişiere ataşate
Clipboard01.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 12 Apr 2014, 23:02

Salut!
Ce site este acesta cu precipitatiile? Un link?
Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde 7Rame » 12 Apr 2014, 23:11

Problema incarcarii pe lan este foarte mare.
Am mutat si noi.
Dupa noi ...altii!! Inainte de noi cativa. samd.
Rezultatul: nu se stie, dar e previzibil. Mai ales la ce prognoza este.
Cel putin suntem siguri de tratamente, si asta e cel mai bine. Pt ca in rest...cred ca exista albina cat nu poate duce rapita.
Nici gand de miere, daca se lasa cu ceva stimulare, naturala, si tot e bine.

PROTEUS, foarte periculos, cu remanenta. O substanta de contact, de "pica si pasarea din zbor" daca o prinde, si una ce se absoarbe in sistemul limfatic al plantei, care dureza. Am fugit de el, de pe rapita pana la gat! Momentan suntem pe un Faster, dat acum 10 zile, pe care l-au prins 3 reprize de ploaie. Important este ca nu sunt gandaci in lan, deci nu va mai veni alt tratament. Speram.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Arhivistu » 12 Apr 2014, 23:14

Florin Dobre scrie:Salut!
Ce site este acesta cu precipitatiile? Un link?
Multumesc!

http://freemeteo.com/default.asp?pid=15&la=15&cn=GR
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Florin Dobre » 12 Apr 2014, 23:30

Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI