de Jean Valjean » 26 Apr 2012, 18:08
Am intalnit de multe ori, pe acest forum, dezbatuta aceasta problema si anume ca nu este platita polenizarea.
Care va sa zica,apicultorul, prin deplasarea stupilor la lanul de rapita sau floarea soarelui, ii face un bine gratuit agricultorului!!!! Si aceasta gratuitate nu este cinstita, nu este corecta!!!!
Oare chiar asa sa fie? Oare apicultorul nu are nimic de castigat in urma trambalarii cu cutiile pe sleaurile dintre tarlale? O face doar din spirit crestin, de amorul artei sau dintr-un profund sentiment de armonie cu natura? Il obliga cineva pe apicultor sa mearga in pastoral la rapita sau floarea soarelui?
Faptul ca cultivatorul de cereale are mai mult de castigat decat apicultorul, il obliga cumva pe primul sa faca in asa fel incat sa echilibreze situatia?
Ma erijez in avocatul diavolului si fac un exercitiu de imaginatie: se da o lege prin care eu, cultivatorul de cereale, sunt obligat sa platesc polenizarea. Pot fi insa obligat, prin lege, sa si inchei contracte de polenizare? Eu cred ca nu, ca cu tarlaua si banii mei fac ce vreau. Daca eu nu vreau, ce faci tu, ca apicultor, nu mai vii la rapita? Si daca, prin absurd, nimeni dintre cultivatori nu va dori sa incheie contracte de polenizare, ce se va intampla, vor sta apicultorii cuminti acasa?
Sa luam si varianta cealalta: se vor incheia contracte de polenizare. Da, dar se vor incheia numai cu unii, caci eu ca apicultor zic asa: vin cu o suta de stupi, dar vin numai eu, ca altfel ma duc in alta parte. Ce se va intampla atunci, nu vor fi unii care vor ramane pe afara? Nu va aparea o piata a polenizarii, in sensul ca va fi ales stuparul care se va multumi cu mai putini bani pe polenizare, nu vor fi unii care vor accepta sa vina si gratis, numai sa vina? Cu alte cuvinte nu se va ajunge in aceeasi situatie de acum ? Sau mai vin inca trei insi cu stupi, fara contract, si se asaza la 500m. Nu poti tu sa vorbesti cu inginerul sa stropeasca, fara ca ei sa stie (tu stii si-ti strangi calabalacul), ca data viitoare sa stie sa nu mai se bage peste tine?
Eu zic ca situatia actuala este una de win-win: eu fac miere tu faci rapita. Amandoi avem de castigat, tu mai mult, eu mai putin, dar amandoi castigam. Daca nu-mi convine mie, apicultorului, ca nu castig la fel ca tine, cu rapita, nu ma opreste nimeni sa ma las de apicultura si sa ma apuc de cultivat rapita. Sau flaorea soarelui.
Dar daca nu mai pune nimeni floare si rapita, ci numai porumb si grau, ne-ar conveni ? Dar daca s-ar cultiva numai soiuri autopolenizatoare, ne-ar conveni?
Eu zic ca problema nu este asta, ca nu se plateste polenizarea, problema este in alta parte si anume ca nu exista colaborare intre agricultori si apicultori si se stropeste fara sa te anunte, nu te anunta nimeni ca soiul respectiv este autopolenizator, etc etc. Aici este problema.
Parerea mea.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!