Am citit ca la un cules care este la o distanta de 2 km fata de vatra randamentul este de aproximativ 50%
La 3km aproximativ 25%
Iar la 4 km se apropie de 0
Oare sunt adevarate aceste date?
Poro scrie:Am citit ca la un cules care este la o distanta de 2 km fata de vatra randamentul este de aproximativ 50%
La 3km aproximativ 25%
Iar la 4 km se apropie de 0
Oare sunt adevarate aceste date?
deci....las o balta....Shrek scrie:Discuția nu este chiar atât de simpla precum pare. Da, distantele specificate și rezultatul culesului, din experienta apicultorilor mai ... de demult, sunt corecte. As spune eu ca peste 3 km, culesul este aproape inexistent, albinele cautand local surse de nectar alternative unui cules intens gen rapiță, fs sau alte plante tehnice situate peste aceasta limita.
Acum, dincolo de ce s-a scris mai sus, as adauga ca variabila și modelul stupinei, stationar sau pastoral, pentru ca exista diferențe între structura familiilor de albine chiar dacă se vor găsi destui sa spună ca pregătirea de cules este sau ar trebui sa fie aceeași. În plus, eu am observat ca atunci cand din motive ce țin exclusiv de natura și de ritmul ei, culesurile de primăvară gen pomi fructiferi, păpădie, păducel, salcâm și, de ce nu, rapiță, difera ca ritmicitate și spor de cele de vara de exemplu tei, fs, amorfa, mana.
Una peste alta, distanta de la stup la " furnizorul" de nectar poate influenta un cules specific dar nu atât de decisiv precum structura albinei din familia de albine la momentul unui cules ntens.
Zic și io.
Poro scrie:Ieri am identificat un petec bun de salcam aproximativ 3 h
La 2 km de vatra
Poro scrie:Pădurea Gorosnite
cristi_vidican scrie:Mai la Sud, mai la Vest?
Ar fi bine mai la Est, că la Vest sunt eu de pădurea Goroniște![]()
Shrek scrie:Ai , ce m-am spariat! Credeam ca iar a înghețat salcamu' la VM!
Shrek scrie:Ai , ce m-am spariat! Credeam ca iar a înghețat salcamu' la VM!
Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 10 vizitatori