Mishu05 scrie:Lupule, pe pagina 5 ai dreptate cu eseul tau. Ai dreptate dar nu stiu daca e vreo problema in asta. Suntem daca vrei ca niste aborigeni spirituali. Delasatori si indolenti fata de iuresul istoriei care vine tare si se duce tare. Unde? nu stim..poate intr-o viitoare Londra arsa din temelii de baieti bruneti de la sud si est de Marea Mediterana? E doar o idee si acum 6 luni era pusa si in practica asa, de antrenament.
Cert este ( si atentie mare, nu am nici pumnul strans si nici nu ma bat cu el in piept ci strict analizand istoria) ca noi am cam ars-o pe aici intr-un stil complet diferit fata de restul popoarelor. Ei veneau si cucereau, invingeau cu armele, plecau, se bateau cu altii , se schimbau. Nu folosesc cuvantul progres nu folosesc cuvantul evolutie. Doar se schimbau..inventau locomotive cu abur, curent electric si alte dracii. Acum sunt in punctul asta, un 2012 tehnologic si infloritor. Oare? Te intreb: un stejar evolueaza? Si totusi exista. Un stejar este un fraier si un sarantoc pe langa drujba. Si totusi..pe cine ai paria ca va fi pe aici peste 10 000 de ani?
Repet: incerc sa ma uit din exterior, ca si cum as fi un extraterestru. Pe termen lung dainuim si nu stiu de ce..poate pentru ca stam cu barba in maini ca lutul de la Hamangia si ne vedem de ale lumii noastre. Lumea asta care e cam la fel de mii de ani si noi...fraieri pe aici ne tinem de ale noastre.
Mie mi se pare ca fiind asa mai tarani, mai in bordeie si cu oile pe camp ( si cu voia cititorilor , cu albinele) nu am pierdut mare lucru din marea viteza tehnologica , materiala si spirituala a celorlalti europeni. Zi-mi tu mie alta treaba..de ce mai exista diversi straini care lasa tot si se fac tarani la noi? Tarani cu vaca, gaini, pruni si gradina de legume. Cum au fost si la ei acum 1000 de ani insa incet-incet au disparut. Nu cumva fiinta umana e facuta sa mai stea si in banca ei, alaturi de restul lumii? De paduri, de ape de munti , de animale de tot felul? Nu cumva ar trebui sa ne mai potolim cu "jmecheria" si sa mai contemplam un pic asa..ca e pacat de lumea asta. Deci da, ai dreptate dar asta e bine. Macar sa ramanem asa ca daca eram cu adevarat slabi, dispaream de tot.
- Mișule, trebuie să recunosc că este foarte interesant unghiul din care privești tu lucrurile.
După entuziasmul pe care l-a generat Revoluția industrială, urmată apoi de intrarea în Era Atomică și Era Spațială, în prezent lumea tinde să intre (deocamdată mental mai mult), într-o Eră Postindustrială. Tot mai mult, opinia publică devine conștientă că îndepărtarea de natură și existența în medii artificial create și poluante otrăvește, ucide ( în cele din urmă chiar planeta). Pe când contactul cu natura vindecă și dă longevitate ( și pt mine, șederea în mijlocul unui peisaj încântător are un efect mai puternic decât un extraveral ). De aici o sensibilitate crescută pt reîntoarcerea în sânul naturii și o reevaluare romantică a culturilor neindustrializate.
Da, unele valori sunt perene . Nu e nevoie să 'progreseze' stejarul. Nici oceanul, nici soarele, nici luna, nici munții, nici cerul...Au fost create ca valori perene. Și totuși. TOTUL este într-o continuă mișcare și metamorfoză în univers...
E adevărat că Știința și Tehnologia care au dăltuit societatea modernă de astăzi au oferit până acum, pe ansamblu (la scară planetară), mai multe probleme decât soluții. La fel de adevărat este faptul că omul singur (fără călăuzirea divină), pe termen lung "nu își poate dirija singur pașii"...Iar linia dezastruoasă pe care a urmat-o 'progresul' și 'modernitatea' până în momentul de față demonstrează acest lucru din plin.
Personal, cred că omul spre deosebire de animal, este o ființă spirituală și tehnologică în același timp. Este programat genetic să caute, să cerceteze, să descopere, să își pună încontinuu întrebări fundamentale, să își lărgească continuu și gradat nivelul de înțelegere a mediului înconjurător și a Universului. A fost creat să fie un creator la rândul său și i s-a dat posibilitatea să interfereze cu universul material într-un mod progresiv și constructiv, nu distructiv. Progresul tehnologic și civilizația pe care ar fi urmat să le zâmislească umanitatea ar fi trebuit să fie armonios integrate cu natura ci nu în competiție cu ea (popularea universului de către familia umană este o ipotează pe care Biblia nu o prezintă direct dar nici nu o infirmă, însă Biblia conține suficiente informații care să permită astfel de speculații).
Atunci de ce aceste diferențe între diferite civilizații și culturi ? Mediul este unul din factorii care pe unii i-a silit să găsească soluții (deci i-a forțat spre progres), iar altora le-a permis să trăiască fără grija zilei de mâine(plafonându-le nevoia de progres). Dar în acelați timp mai cred că unele popoare au dezvoltat sau au îmbrățișat o cultură (aș spune mai degrabă o religie), care le interzicea în mod dogmatic această continuă căutare a progresului, această călătorie pe drumul cunoașterii, pe care umanitatea a fost menită să pășească.
Să luăm de exemplu arabii. Înainte de sosirea 'religiei salvatoare' cum numesc ei islamul, arabii manifestau un interes față de cunoaștere mai avansat decât europenii. Ei au cules și au păstrat cunoștințele vechilor greci (pe care romanii nu dădeau doi bani). Iar datorită lor au reintrat și europenii în posesia lor, mult mai târziu. Nivelul științelor atins de ei a fost așa de ridicat încât astăzi lumea întreagă folosește cifrele arabe, nu pe cele romane. A sosit islamul. Și de atunci, majoritatea lor s-au oprit în evul mediu...
În timp ce o parte a civilizațiilor terestre au ajuns 'ZEI' care au început deja să exploreze universul părăsind propria planetă , altele au rămas la mulsul oilor. Popoarele caucaziene care se îndeletnicesc cu păstoritul sunt mult mai vechi decât noi (sunt triburi ajunse în zonă după incidentul cu Turnul Babel, acu peste 4000 de ani în urmă), popoare pe care nimeni nu știe cu certitudine în ce ramură genealogică să le plaseze. Au cooptat islamul și...se află încă în evul mediu. Ei sunt fericiți în lumea lor pt că nu cunosc altceva. La fel sunt și triburile din jungla amazoniană care nu știu să folosească cana pt a bea apă...
Drujba poate face ce vrea din stejar, chiar dacă ea își poate schimba forma, performanțele sau denumirea . Pt că ea reprezintă puterea implacabilă a progresului, pe când stejarul este o resursă, un consumabil. Stejarul reprezintă o formă de existență primară ce aparține ecosistemului planetei, cu rol bine definit. Omul nu aparține ecosistemului planetei și nici lanțului trofic. Acestea i-au fost puse la dispoziție pt a le administra cu înțelepciune (misiune pe care a ratat-o). Deci să nu confundăm.
Civilizațiile și culturile cărora istoria le aduce un omagiu considerându-le mari, nu sunt acelea care au cucerit cu forța brută (vezi mongolii lui Temuugin(Ginghis Han) ). Nici acelea care s-au mulțumit să vegeteze în umbră, bucurându-se că au supraviețuit. Ci pe acelea care au cucerit cu spiritul, dominând umanitatea și după mii de ani de la dispariția lor (vezi grecii antici)...
Ca nație, potențial să îmbinăm în mod fericit natura cu progresul tehnologic avem. Întrebarea este : CE VOM ALEGE SĂ DEVENIM DE ACUM ÎNCOLO ?