de Ioan Guist » 17 Ian 2016, 13:11
pentru fiecare dintre noi.
O vorbă (mereu) la modă este „mîndria de a fi român“. Drept pentru care mă simt îndemnat să reiau un text scris pe această temă acum vreo zece ani.
„Mîndria de a fi român“ – iată o vorbă sublimă şi fără sens. Simetrică, în lipsa ei de sens, cu „ruşinea de a fi român“. Nu poţi fi mîndru (sau ruşinat) de o calitate pe care n-ai obţinut-o prin merit, sau prin opţiune. Nu te-a întrebat nimeni dacă vrei să te naşti român, şi n-ai fost declarat român de un juriu care ţi-a evaluat, în prealabil, virtuţile. Te-ai trezit român, aşa cum te-ai trezit bărbat sau femeie, brunet sau blond, înalt sau scund (…)
Pe de altă parte, e cu totul nedrept ca românii nereuşiţi să se simtă mîndri că fac parte din aceeaşi categorie cu românii reuşiţi. E scandalos ca un hoţ de buzunare sau un politician ignar şi corupt să fie mîndri că sînt din neamul lui Ştefan cel Mare. Dacă românii sînt P.P. Carp, Brătienii, Maniu, Elisabeta Rizea, Mircea Vulcănescu, Enescu şi Brâncuşi, mă bucur să fac parte din aceeaşi comunitate cu ei (…)
Cîtă vreme vom trăi de pe urma meritelor altor români, ale marilor români, nu vom face din România o ţară de care să fim mîndri. Fiecare român ar trebui, dimpotrivă, să-şi pună problema meritelor personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mîndria de a fi român e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins.
Comentariul integral al lui Andrei Pleșu, în Dilema Veche
Revenire la subiect.Norvegia e o tara frumoasa si o civilizatie avansata (marele atu' fiind zacamintele de hidrocarburi - intre noi fie vorba).In discutiie cu prietenii despre eventuale concedii intra si Norvegia.Astazi, am o teama sa-mi iau si copii cu mine.Daca gresesc cu ceva? Daca atunci cand i-i trag caciula pe urechi o sa-l zgariu? Asta plange si cade avalansa de protectori peste mine?
Ma iau eu frumos cu baba mea si ne plimbam prin fiorduri si coclaurile inzapezite fara teama.
Ce vreau a se intelege este ca nimeni nu sustine violenta domestica. De asemenea suntem constienti cu totii despre lacrimille ce curg pe intregul pamant.Vezi somalia, coreia N, siria si terminam cu romania si norvegia.
Un anumit gest ce-l fac catre sotia mea in gluma, in joaca intima sau la oha, poate fi interpretat ca violenta domestica. De asemenea o palma, "perciuncare" poate fi o catastrofa intr-o zona sau in alta familie.Impingerea unui tata ruibyst catre fiul sau poate fi violenta.Tragerea de haine intr-o harjoana sau apostrofare inaintea trecerii unei strazi poate fi violenta domestica.O palma peste mana intinsa in gardul de la zoo poate fi violenta domestica.
In discutia noastra nu vorbim despre extreme de care suntem constienti.Se poate deschide subiect nou si stam de vorba.Aici este in discutie nu nivelul de educatie al est europa sau nord europa, ci in discutie este posibilitatea (sau poate nu) ca un organism creat fara parghii de control din partea statului de drept sa faca erori.
Despre asta discutam zic eu.Subiectul nu este O norvegie catasrofa sau una dezastruasa.Subiectul e infricosator prin prisma rapirii unor copii
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .