Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Moldovenii

Mesajde Shrek » 30 Ian 2018, 19:59

ignatov andrei scrie:M-am (si am) tot intrebat: stie cineva a cui e MOLDOVA...?!?
..............
Daca raspundeti corect, rezolvati una din enigmele istoriei "romanilor"!!!

Moldova ( cea de " dincolo" de Prut) este a celor care locuiesc vremelnic acolo! La fel si Moldova de dincoace de Prut! Doar ca acum, isi spun români! La fel cum isi spun si locuitorii din celelalte provincii românesti. Dar inainte de a aprtine unui grup etnic, toți, absolut toți sunt oameni. Si pe toți , Creatorul, i-a facut la fel, adică ar trebui sa fie egali.
Cine stăpâneste "Moldova" este un lucru total diferit. Stăpânul poate vorbi in slavonă, in germana, în engleza ori în alt grai. Dar poporul ramane acelas.
Presupunând ca postarea dv. sugerează ca Moldova de dincolo si de dincolo de Prut , ar fi de fapt a rusilor sa citim ceva spre aducere aminte :

ReportajDeceniul negru al deportărilor din Basarabia Deceniul negru al deportărilor din Basarabia Otilia Bălinişteanu, 06 Iunie 2013
În urmă cu 72 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie, în Basarabia începea cumplitul val de deportări în Siberia. Bolşevicii aveau să continue astfel, pe parcursul unui întreg deceniu (1941-1951), cu o atrocitate greu de imaginat, să distrugă capitalul uman valoros de pe acest nedreptăţit teritoriu românesc, pentru ca apoi să-şi manifeste nestingherit autoritatea.
Rămasă ca un copil fără mamă, căci armata română fusese evacuată în grabă, după ultimatumul URSS din iunie 1940, Basarabia avea să treacă, în mai puţin de un an, prin cea mai groaznică perioadă din întreg decursul istoriei sale sub dominaţie rusească de până atunci. În opt ani (1940-1941 şi 1944 -1951), sovieticii au organizat şi pus în practică trei valuri masive de deportări, un plan bine gândit, prin care, susţin istoricii, Moscova urmărea să „rezolve“ atât problema naţională, cât şi cea spirituală. Cifrele oficiale arată că 550.000 de oameni au fost ridicaţi cu brutalitate din casele lor şi duşi în lagăre de muncă forţată în Siberia şi în Kazahstan. Mulţi s-au prăpădit pe drum.
Practic, au fost deportaţi toţi cei incomozi regimului sovietic prin mentalitate, prin nivelul de trai şi prin idealurile de care erau călăuziţi: reprezentanţii clerului, intelectualii, gospodarii satelor, foştii funcţionari ai administraţiei româneşti, ziarişti, foşti ofiţeri în armata română. Consecinţele deportărilor? O Moldovă în care comunităţile, rămase fără „ancorele“ lor (preoţi, profesori, învăţători, funcţionari), au putut fi mult mai uşor reduse la tăcere, manipulate şi deznaţionalizate.
„Practic, n-a fost localitate din Moldova care să nu fi avut măcar 10 familii deportate. Era un plan bine pus la punct de sovietici. Deportările se făceau proporţional cu numărul de locuitori din fiecare sat. Ştiu că din satul meu au fost deportate în Siberia chiar zece familii. Însă, pe lângă directivele stricte ale sovieticilor, a existat şi un exces de zel al conducătorilor de aici care s-au grăbit să transforme în deportaţi chiar şi dintre aceia care nu intraseră în vizorul autorităţilor bolşevice“, apreciază conf. univ. dr. Vitalie Ojovan, istoric, şeful Catedrei de Filosofie şi Bioetică a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMSF) din Chişinău.
„Scoală, că-i ridică pe colaci!“
Astăzi, acest episod din istoria Basarabiei este prezentat în zeci de lucrări istorice şi memorialistice apărute de ambele părţi ale Prutului. Drama deportărilor, chinurile cumplite prin care românii basarabeni au fost obligaţi să treacă sunt răni încă deschise, iar supravieţuitorii povestesc şi acum cu groază şi cu frică despre zilele acelea. Nici măcar războiul, nici foametea ce a urmat n-a distrus atâtea familii, n-a marcat atâtea destine de copii, n-a cuibărit atâta frică în sufletele oamenilor.
Şirul deportărilor a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. În fiecare sat, maşini militare intrau în şir, luând cu asalt întreaga aşezare. Cei vizaţi erau ridicaţi în toiul nopţii, ameninţaţi cu arma, terorizaţi şi înfricoşaţi în permanenţă, indiferent că era vorba de bătrâni, mame cu copii sau femei singure. Rapid, din scurt, fără nicio explicaţie. Listele erau pregătite dinainte. „Duşmanii de clasă“ erau încărcaţi în maşini şi adunaţi în gări. Puteau sta acolo şi câte o săptămână, până ce se pregătea o garnitură de tren care să-i ducă în Siberia. „Aveam 12 ani când au început deportările. Îmi amintesc bine ajunul acelei zile. Păşteam oile, pe imaşul de la marginea şoselei ce ducea spre Ungheni. Şi toată ziua au trecut maşini militare cu câte 4-5 soldaţi înăuntru. Una după alta. A doua zi, mama m-a trezit, înspăimântată, pe la 5:00: «Scoală, că-i ridică pe colaci!». Colaci, la noi, erau aceia mai gospodari. Satul nostru, Durneşti, era ca într-o covată; se vedea bine dintr-o parte în alta. Peste tot era numai un vaiet. Îi ridicau, cu puţinele lucruri pe care şi le puteau lua, şi-i duceau la gară. Unii au fugit, alţii s-au ascuns. Era o dramă cumplită. Au fost cazuri în care au ridicat-o pe fiică şi ea s-a dus şi le-a arătat unde e ascuns tatăl. Şi în familia noastră a existat frica asta, pentru că auzisem că suntem vizaţi pentru un al doilea val“, povesteşte pr. Petru Buburuz de la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ din Chişinău, el însuşi martor, în copilărie, la deportările din satul natal.
Urma o călătorie chinuitoare, de săptămâni întregi, din care reuşeau să scape teferi doar cei mai puternici. Lungul drum se străbătea în vagoane pentru vite, fără apă, fără mâncare suficientă, fără closet. Pentru a decima numărul celor ce aveau să ajungă la destinaţie, ruşii le dădeau să mănânce peşte sărat, pentru ca apoi să moară de sete. „Aşa povestesc cei care s-au întors. Până ce ajungeau la altă staţie, o parte mureau. Îi scoteau, îi aruncau în gropi comune şi plecau mai departe“, spune pr. Buburuz.
Alte două valuri de deportări au avut loc pe 5-6 iulie 1949, respectiv pe 31 martie-1 aprilie 1951.
Frica Siberiei
Azi, deşi au trecut mai bine de 20 de ani de la obţinerea independenţei de stat în Republica Moldova, simpla pronunţare a cuvântului „Siberia“ stârneşte amintiri dureroase, lacrimi şi, mai ales, frică. O frică strecurată parcă în fiecare fibră, în fiecare por, de care oamenii nu reuşesc să scape. „Cu doi ani în urmă, monahul Moise Iorgovan, de la Mănăstirea Oaşa, din România, a filmat aici, chiar la noi, filmul documentar «Să nu ne răzbunaţi», în care a urmărit trei aspecte din istoria Basarabiei: aspectul foametei, al deportărilor şi al deţinuţilor politici. Cunoşteam o femeie în vârstă care fusese deportată, am chemat-o aici, a povestit în faţa camerei ororile prin care a trecut, iar la sfârşit, când a aflat că filmul va fi difuzat, va fi făcut public, a început să plângă şi l-a implorat pe părintele Moise să-l şteargă. Încă îi era mult prea frică. Frica Siberiei, aici, în Basarabia, e vie, e ca o rană deschisă şi acum, la 20 de ani de la independenţă. Le este greu şi nu-i putem judeca. Mă întreb ce-am face noi acum, dacă ar fi să trecem prin ce-au trecut ei...“, explică pr. Viorel Cojocaru, membru fondator al Fundaţiei „Vasiliada“, fundaţie ce sprijină predarea religiei ortodoxe în şcolile din Republica Moldova.

Deci.....Sa nu uiți Darie! Sau Iurie! Sa nu uiți niciodată!
Shrek

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2018, 20:05

Frumos subiect...MOLDOVENII...
Vorbiti fratilor de TOTI moldovenii, de cei de peste Prut, ca si la ei a fost foamete, chiar mai crancena...
Vorbiti de Moldova si cetatile de la Marea Neagra, nu vorbiti doar de Botosani, Suceava, Vaslui si Iasi (uneori despre Neamt si Bacau).
Cei din Galati habar n-au ce sunt, iar cei din Vrancea spun: voi, moldovenii!!!

Daca e doar un subiect ..."hai sa facem trafic"... mai bine lipsa!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2018, 20:07

Da, capcaune, ai atins bine: DEPORTARLE!!!

Oamenii n-ar fi suferit atat din cauza secetei, daca n-ar fi fost deportati, iar din urma "binevoitorii" n-ar fi facut curat prin hambarele si camarile "dusmanilor"...

Ai mei, au ramas fara 2 vagoane de porumb, 5 tone grau si 500 kg fasole!
ignatov andrei

Mesajde pvc » 30 Ian 2018, 20:16

ignatov andrei scrie:
Mircea_63 scrie:De vorbit vorbeau limba locului.

Sa mori tu...

Mircea_63 scrie:Totusi... ma intreb daca Iisus nu cumva e rus. La cat de fuduli sunt astia, Lucifer precis a fost. :)

La cat esti de destept si citit... ne vedem fiecare de ale lui!
Partea proasta e alta: ca sa ne vedem "deadevaralea"... bag sama ca nu peste mult timp o sa avem nevoie de pasapot, la felul cum puneti problema voi, NEmoldovenii...

O aflai si p-asta: Stefan cel Mare era rus! Si toata curtea domneasca vb ruseste!
pvc

Mesajde Shrek » 30 Ian 2018, 20:54

ignatov andrei scrie:.....

Ai mei, au ramas fara 2 vagoane de porumb, 5 tone grau si 500 kg fasole!

Da, dar au " rămas "! Dar daca ar fi fost in tren? Acu ' , pe langa rusă, moldovenească, română , vorbeai in...siberiana. Ori în Siberia?! Iar moldovenii, fiind oameni săraci, rusii s-au oferit sa le asigure transport gratis. Până une' si-a intarcat dracu' copiii!
Asa cum nemții si-au asumat holocaustul poate si rusi ar fi trebuit sa isi asume...deportările care nu erau decat exterminari dar in conditii pe care si nemtii le-ar fi invidiat!
Shrek

Mesajde mircea » 30 Ian 2018, 21:11

Andrei, hai sa clarificam - Basarabia, pamant romanesc....orice ai spune tu , istoria si limba spun asta , dincolo de apartenente vremelnice .
Atat in Tara Romanesca , cat si in Moldova, limba vorbita era limba valaha (romana arhaica, pe intelesul tau), la fel si in Transilvania printre etnicii romani .
Putem dezvolta subiectul, dar te tin curelele?....Nu cred...

De la ce am plecat...si unde am ajuns.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde Mircea_63 » 30 Ian 2018, 21:48

Legat de vreo despartire, da, ai dreptate. Ca sentiment apare precum acela in care ai pe cineva foarte drag, dar uneori te face de-ti vine sa-i... Asta insa nu inseamna ruperea relatiei.
La cati "ardeleni si banateni" cu origini de dincolo de munti exista, prin vot democratic nu se poate. Cu de-a sila doar dinafara.

Daca vreodata s-ar ajunge -in timpul vietii noastre- sa poti veni doar pe baza de invitatie sau chemare, desi ma "inervezi", vei fi oricand invitatul meu, daca-ti vine sa vii. :)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde gica.mosu » 30 Ian 2018, 21:50

Pai,daca-i VB de curele am eu...le ofer gratis numa...sa :shock: P.S- o adresa ceva? in Moldova...?s-au in R MOLDOVA..,numa sa ne unim cu ele(ei) ODATAAA :roll:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde manu » 30 Ian 2018, 23:56

din cate stiu talpa tarii oamenii de jos care n au stiut altceva decat sa munceasca de secole li s-o fi urit si lor cand vad ca sunt folositi ca masa de manevra si daca nu ai pile tot acolo ramai generatii de a randul,si apoi si ca tara nimeni din ce stiu eu de secole nu ne au dorit puternici nici turcii nici polonezii nici rusii nici vesticii incepind imediat de langa granita si pina hat departe eram buni ca tampon doar intre ei si turci ,tatari rusi.Vorba unui nevoias satul de a fi exploatat : decat sa ucru geaba mai bini tau geaba,si inca a unuia : daca vine vreun razbel si trebuie sa merg la razboi sa mi apar patria ,care patrie,a lui .......si o gramada de politicieni enumerati .
manu

Mesajde MIHAI BALS » 31 Ian 2018, 00:01

mircea scrie:
feederman scrie:Asteptam de mult acest subiect. Poate ar fi mai potrivit : De neamul moldovenilor.

Si de ce ma rog asteptai subiectul asta despre moldoveni ?
Stii alta varianta in legatura cu denumirea ? Legendele fac si ele parte din istoria unei tari .
-------------------------------------------------------
Fac parte dintre oamenii care iubesc tara asta , asa cum este ea si in orice fundatura am ajuns m-am simtit bine printre romanii mei , indiferent de regiune. Nu am putut insa sa nu remarc doua lucruri . Unu ar fi ca totusi cel mai bine te simti in compania celor mai putin bogati (in zonele mai sarace), pentru ca astia stiu ce este omenia si se comporta in consecinta si al doilea ca exista o oarecare reticienta si "sfiala" printre ardeleni si banateni, vizavi de moldoveni, in general vorbind . Ori pentru mine, suna cel putin ciudat faptul asta, avand in vedere diversitatea culturala existenta . In Moldova , printre moldoveni nu o sa intalnesti asa ceva, fata de altii . Niciodata......

interesant!
MIHAI BALS

Mesajde ignatov andrei » 31 Ian 2018, 11:38

mircea scrie:Andrei, hai sa clarificam - Basarabia, pamant romanesc....orice ai spune tu , istoria si limba spun asta , dincolo de apartenente vremelnice .
Atat in Tara Romanesca , cat si in Moldova, limba vorbita era limba valaha (romana arhaica, pe intelesul tau), la fel si in Transilvania printre etnicii romani .
Putem dezvolta subiectul, dar te tin curelele?....Nu cred...

Am zis ca nu-i romanesc...?!?
Daca toti lasa Moldova de izbeliste, nu e normal sa te intrebi: a cui e...?!?

Daca unii, vorba unui clasic in viata - Bezna Zorilor, cunosc doar istoria fabricata...

Mircea, te rog sa te abtii cand faci afirmatii referitoare la "curele"...
Am o varsta... si o cutura destul de vasta, taica...
ignatov andrei

Mesajde Shrek » 31 Ian 2018, 12:09

[quote="ignatov andrei"

Mircea, te rog sa te abtii cand faci afirmatii referitoare la "curele"...
Am o varsta... si o cutura destul de vasta, taica...[/quote]
In ceea ce priveste varsta, se spune ca bărbații nu îmbătrînesc niciodată, ei dau in mintea copiilor. Iar despre cultura suntem siguri ca este foarte vasta. Stim ca moldovenii " zgarie branza", aveau încă din vechime astfel de culturi , asa cum povesteste inegalabilul Ion Creanga :
................
Atunci eu mă dau iute pe-o creangă, mai spre poale, și odată fac: zup ! în niște cânepă, care se întindea de la cireș înainte și era crudă și pănă la brâu de înaltă. Și nebuna de mătușa Mărioara, după mine, și eu fuga iepurește prin cânepă, și ea pe urma mea, pănă la gardul din fundul grădinii, pe care neavând vreme să-l sar, o cotigeam înapoi, iar prin cânepă, fugind tot iepurește, și ea după mine pănă-n dreptul ocolului pe unde-mi era iar greu de sărit; pe de laturi iar gard, și hârsita de mătușă nu mă slăbea din fugă nici în ruptul capului ! Cât pe ce să puie mâna pe mine ! Și eu fuga, și ea fuga, și eu fuga, și ea fuga, până ce dăm cânepa toată palancă la pământ; căci, să nu spun minciuni, erau vro zece-douăsprezece prăjini de cânepă, frumoasă și deasă cum îi peria, de care nu s-au ales nimica. Și după ce facem noi trebușoara asta, mătușa, nu știu cum, se încâlcește prin cânepă, ori se împiedică de ceva, și cade jos. Eu, atunci, iute mă răsucesc într-un picior, fac vro două sărituri mai potrivite, mă azvârl peste gard, de parcă nici nu l-am atins, și-mi pierd urma, ducându-mă acasă și fiind foarte cuminte în ziua aceea…
.............
S-auzim numa' de bine!
Shrek

Mesajde mellis » 31 Ian 2018, 16:29

Halucinogene "culturi" capcaunule ;)
Eu stiu ca si strabunicii mei au "daruit" la poporul rus-ales - toata tara a tras - dar nu le-a mai tinut nimeni socoteala..decat ca ani grei si negrii..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Mircea_63 » 01 Feb 2018, 10:52

Exista tentatii de separare si n-ar fi corect sa ne facem ca nu stim. Tendinta imediata este de a-i invinovati pe transilvaneni de lipsa de romanism.
Eu m-as uita intai la cauzele ce duc la acest sentiment si abia apoi as cauta "vinovati".

Exista diferente culturale si economice, inclusiv religiose ca rezultat al istoriei si geografiei. Ce are a face geografia? Aici s-a putut pune piatra peste piatra, fiind mai protejati de parjolul navalitorilor, datorita muntilor.
Isi fac ceilalti un titlu de glorie ca au stat in fata turcilor sau altor navalitori. Au stat, nu poti zice, dar nu a fost o alegere, asa ca au fost oarecum victime, chiar si cand au reusit sa-i opreasca.
Foarte adevarat ca in timp ce ei isi parjoleau lanurile si le erau distruse casele, dincoace se tot construia. In schimb mi se pare nedrept reprosul "noi v-am aparat pe voi si d-aia..." sau noi suntem viteji, iar voi lasi. La fel de nedreapta este si inversa: "noi am construit, voi nu, ca sunteti lenesi"

In timp ce in vest traiau in mai multa siguranta, alaturi de unguri si nemti, catolici, iar mai tarziu si protestanti, in est traiau doar romani sau valahi, ortodocsi sau cu turci printre ei. Asa ca in vest s-au obisnuit cu alte valori considerate superioare din punct de vedere economic si social. In vest exista regula, in est ciubucul. Aici toleranta conlocuirii cu alte natii, acolo alta natie insemna dusmanul. Mult simplificat, cam asta este.

Exagerari de ambele parti. Fiecare se crede mai grozav decat celalalt, ca si cum diferenta ar fi meritul lor sau ar fi genetica.

Toleranta si regula sunt esentiale pentru progres. Guvernantii calca pedala intolerantei, strainii, Soros, Europa, iar regulile le schimba cum vor ei si considera o mare smecherie nerespectarea lor. Capitala e tot acolo, iar conducerea pare sa fie prin Teleorman. Inainte era la Scornicesti, in Olt. Este firesc sa apara sentimentul ca ne-am unit, dar unirea in loc sa insemne progres, e de-a dreptul o frana.
Faptul ca in vest sunt mai multi investitori, se datoreaza apropierii, in plus oamenii nu au o atitudine atat de ostila fata de straini si accepta mai usor niste reguli. In est-sud regulile sunt mai lesne privite ca fiind pentru fraieri. Asta accentueaza diferentele economice si aparent justifica impresia ca unii sunt mai harnici.

Toate astea sunt insa tendinte razlete. Slabite si de faptul ca in transilvania traiesc astazi multi veniti de peste munti, dar sunt tendinte incurajate indirect de guvernanti.

Genetic suntem la fel. Nimeni nu s-a nascut mai bun. Cultural, diferentele sunt cauzate de economie si izolare. Daca ajugem la satul planetar, este absurd sa fim in continuare izolati geografic in propria tara.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2018, 11:04

Mircea_63 scrie:Exista tentatii de separare si n-ar fi corect sa ne facem ca nu stim. Tendinta imediata este de a-i invinovati pe transilvaneni de lipsa de romanism.
Eu m-as uita intai la cauzele ce duc la acest sentiment si abia apoi as cauta "vinovati".

Exista diferente culturale si economice, inclusiv religiose ca rezultat al istoriei si geografiei. Ce are a face geografia? Aici s-a putut pune piatra peste piatra, fiind mai protejati de parjolul navalitorilor, datorita muntilor.
Isi fac ceilalti un titlu de glorie ca au stat in fata turcilor sau altor navalitori. Au stat, nu poti zice, dar nu a fost o alegere, asa ca au fost oarecum victime, chiar si cand au reusit sa-i opreasca.
Foarte adevarat ca in timp ce ei isi parjoleau lanurile si le erau distruse casele, dincoace se tot construia. In schimb mi se pare nedrept reprosul "noi v-am aparat pe voi si d-aia..." sau noi suntem viteji, iar voi lasi. La fel de nedreapta este si inversa: "noi am construit, voi nu, ca sunteti lenesi"

In timp ce in vest traiau in mai multa siguranta, alaturi de unguri si nemti, catolici, iar mai tarziu si protestanti, in est traiau doar romani sau valahi, ortodocsi sau cu turci printre ei. Asa ca in vest s-au obisnuit cu alte valori considerate superioare din punct de vedere economic si social. In vest exista regula, in est ciubucul. Aici toleranta conlocuirii cu alte natii, acolo alta natie insemna dusmanul. Mult simplificat, cam asta este.

Exagerari de ambele parti. Fiecare se crede mai grozav decat celalalt, ca si cum diferenta ar fi meritul lor sau ar fi genetica.

Toleranta si regula sunt esentiale pentru progres. Guvernantii calca pedala intolerantei, strainii, Soros, Europa, iar regulile le schimba cum vor ei si considera o mare smecherie nerespectarea lor. Capitala e tot acolo, iar conducerea pare sa fie prin Teleorman. Inainte era la Scornicesti, in Olt. Este firesc sa apara sentimentul ca ne-am unit, dar unirea in loc sa insemne progres, e de-a dreptul o frana.
Faptul ca in vest sunt mai multi investitori, se datoreaza apropierii, in plus oamenii nu au o atitudine atat de ostila fata de straini si accepta mai usor niste reguli. In est-sud regulile sunt mai lesne privite ca fiind pentru fraieri. Asta accentueaza diferentele economice si aparent justifica impresia ca unii sunt mai harnici.

Toate astea sunt insa tendinte razlete. Slabite si de faptul ca in transilvania traiesc astazi multi veniti de peste munti, dar sunt tendinte incurajate indirect de guvernanti.

Genetic suntem la fel. Nimeni nu s-a nascut mai bun. Cultural, diferentele sunt cauzate de economie si izolare. Daca ajugem la satul planetar, este absurd sa fim in continuare izolati geografic in propria tara.

Imi calc pe suflet, dar n-am de ales....
FELICITARI!!!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE