de modigliani » 02 Aug 2012, 20:55
Nea Popica de la sase ..... si referendumu'
E tarziu ! E 9 deja ! Nea Popica asteapta plin de nerabdare in fata liftului . S-aude c-ar merge , ca tot dau astia cu usile alea de pereti . Da' cand apasa pe buton vede ca alt etaj va beneficia de prezenta liftului . ..... Asteapta . Ce sa faca ?
Azi e zi mare . Se merge la vot . "Gata , trebe ala dat jos d-acolo ! Ne-am saturat !" isi spune nea Popica plin de patos . Dimineata a dat o fuga pan-la piata de-a luat lu' coana Marcela - consoarta , deh - niste vinete , rosii , paine si un plic de praf de copt . Abia ajuns cu ele acasa si coana Marcela l-a luat tare :
- Vasile , ce-am vorbit io cu tine ?
- Ce-ai vorbit , femeie ?
- Ti-am zis sa iei vinete , rosii si ardei , ca daca tot m-apuc de copt la vinete arunc si ardeii aia sa se coaca .....
- De ardei am uitat . Iti iau maine ...
- Care maine , mah ? N-auzi ca azi incing tabla ? Mai stau maine iar sa coc ???? ''Du-i" drumu' la piata de ia ardei ! "Fo" sase kile , m-auzi ?
- .... Ma duc , ma duc ....
- Auzi Vasile ?
- Hmm , ce-i ?
- Da' vezi sa fie d-aia buni de copt ! Te uiti si tu la coaja , stii tu de care-mi trebe .
- .... Stiu , stiu ....
- Vasile , .... stai , nu pleca .
- Ce mai e ?
- Sa nu fie nici rosii-rosii , nici verzi-verzi . Vezi si tu , sa fie asa-si-asa .... Stii tu cum !
- Bine , bine ....."
Asa si-a pierdut ore pretioase nea Popica al nostru in dimineata aia . Dupa ce-a adus ardeii .... l-a mai trimis odata , ..... sa ia inc-un praf de copt si-un pliculet de drojdie , ca poate face-un chek pe seara , ca vin copiii-n vizita .......
Deja soarele e criminal . Bate , dogoreste , toropeste tot ce-atinge . Lu' nea Popica , la anii lui , greu ceva-l clinteste . E inca tare . A fost toata viata lui ! Un munte de om c-o vointa de fier ! Da' acum , iesit din casa ca sa mearga la votarie , isi puse pe cap palaria de paie ce si-o luase-n '88 de la Neptun cand a fost invitat cu cei de la Partid la o intalnire cu Ceausescu .
Om mare nea Popica la vremea aia . Ales de tanar din randurile muncitorilor si trimis "pachet" la Stefan Gheorghiu . Avea copiii mici , abia se insurase , muncea pe rupte , iar la sedintele de partid se-nscria la cuvant si raporta cum colegul de la strungul 4 ar fi putut executa mai multe piulite pe schimb , dar datorita indolentei si-a dezinteresului ce-l prezenta fata de avantul clasei muncitoare , ar trebui penalizat si expus la vitrina , la avizier , la rubrica "Asa nu" !
Ii placea teribil sa schimbe saptamanal pe cei de la "Asa nu" , el fiind in permanenta - zambind in poza , cu salopeta calcata si fara de pata , aplecat important peste universalul strungului in partea stanga a avizierului , la "Asa da". Si-asa a ajuns nea Popica al nostru la Stefan Gheorghiu . Trimis "de urgenta" si-ntampinat la-ntoarcere cu aplauze si c-o sedinta ce la avut pe el in mod special pe "ordinea de zi" . A fost dat exemplu , i-a fost schimbata poza de la "Asa da" cu una color facuta de cineva trimis special de la Partid , a luat cuvantul mai cu avant ca niciodata si s-a angajat in numele intregii sectii de strungarie sa execute pentru restul cincinalului nu mai putin de ..... 250 % din capacitatea de productie ......
Azi asa , maine-asa , ..... un an , .... doi , ..... trei ..... Il gasim pe nea Popica prin '85 Secretar de Partid peste toate sectiile de Prelucrari prin aschiere , peste SDV-uri , si peste TESA . Nu-i statea nimeni drepti in fata . Toti plecau capul spasiti in fata puterii de munca si-a convingerilor sale nestramutate asupra dreptului drum al Partidului si-asupra telurilor glorioase ale acestuia ......
A mers o vreme . O vreme buna . Pana-ntrun Decembrie , pe la jumate , cand au fost cu totii chemati la sedinta "de urgenta" . La Timisoara se-ntamplau lucruri necurate . Agenturile straine , prin intermediul agentilor infiltrati in tara si-a unui popa unguresc , destabilizau echilibrul firesc , bunul mers al lucrurilor . La sedinta li s-au dat directive "extrem de importante" . Trebuia raportat din ora-n ora ce zic muncitorii ! Trebuiau trasi de limba , trebuiau facuti sa vorbeasca ! Despre ce stiu , despre ce-au de gand , despre .... , despre , ..... despre ...... .
Nea Popica se-ntoarse de la sedinta intr-un suflet . Negru de suparare , plin de motivatie , intrat neconditionat in pielea de principal aparator al Partidului si-al cauzei acestuia . Care-cum gresise-n anul ala - cat de putin - a fost zdravan smotocit . Taiat din salariu , pus la sapa-n fata sectiei - ca nu daduse omatul si erau ciulini uscati de crescusera asta vara printre pietrele cubice - , pedepsit oricum si-n orice fel posibil . O saptamana-ntreaga au tot fost sedinte cu oamenii din sectie . Chiar si doua pe zi ! Se punea-n discutie planul pe urmatorul cincinal , pontarea la 7 si la 15 fix , curatenia la locul de munca , articolul 400 , protectia muncii , etc , etc , etc . Orice se putea vorbi-ntro sedinta , numa' sa nu aiba aia timp sa se gandeasca la ceea ce se auzea dinspre vestul tarii .
Cu toate astea , peste 10 zile , nea Popica isi vazu cu disperare partidul cazand . Cazand si tragandu-l si pe el - ca si pe altii - in jos . ..... In jos de tot . Mai jos chiar decat era pe vremea cand terminase Profesionala si venise ucenic in sectia de Strungarie . In jos ..... Mult in jos . Atat de "in jos" incat atinse chiar dizgratia oamenilor .
Hmmmm ! Auzi , a oamenilor ! Mai degraba niste putori care n-au facut nimic altceva decat sa stea-n poze la "asa nu" ! Pai cine erau astia , domle , sa-l dea jos pe el ? Stiu ei ce-a facut el la viata lui ? Stiu ei de cursurile de la Stefan Gheorgiu ? Stiu ei de sedinte fara de sfrasit ? Stiu ei de congrese si delegatii de Partid ? Stiu ei de rapoarte ? ..... Nu stiu . Si-acum , cu indolenta si cu violenta il indeparteaza . Si ei , si-aia de la bloc . Pentru ca nea Popica , atat de bine vazut la fabrica si la Partid n-avea cum sa nu fie si Presedinte de Asociatie de Locatari . Unde , iarasi , sedinte peste sedinte . Trebuiau fortati locatarii sa iasa la Munca Voluntara si la Munca Patriotica . Trebuiau varuiti pomii , tunsa iarba , arse frunzele , zugravite scarile , samd . In tot timpul asta , in timpul in care locatarii dadeau cu sapa si cu bidineaua , nea Popica , plin de importanta , plimba sub brat o mapa neagra . Atat de neagra incat speria pe oricine incerca sa-si faca un cat de mic scenariu asupra a ceea ce contine aceasta ...... O mapa extrem de importanta , probabil . Mai ales ca era purtata de cineva - ditamai - de la Partid , cineva pe care se vedea cu usurinta ca-i obisnuit cu ordinele . Pai ce rost avea sa nu le urmezi de buna voie ? Le urmai fortat si cu repercursiuni p-orma , he he !
.........................................................
Ca sa nu cada rau de tot odata cu Mult Prea Iubitul Conducator si cu Partidul , nea Popica fu nevoit ca prima oara-n viata lui s-asculte pe coana Marcela :
- Mai Vasile , mai omu' lu' Dumnezeu , s-alese prafu' de Partidu' tau .
- Taci femeie !!!!! Ce stii tu ? Vezi-ti de cratitele tale !
- Vasile , ..... Vasile , ..... asculta-ncoa ! Da-ti dosaru' si trage-te la pensie , omule , ca te "beleste" astia ..... Tu nu vezi ce-i in tara asta ? A dat vantu' peste Ceausesti .....
- Femeie , taci odata !!! Nu ma enerva !!! Daca nu te pricepi , taci dracului din gura !
- Vasile , Vasile , Vasile , ce-ai sa te bati tu peste gura peste-un an sau doi . ..... Prafu' s-a ales , tu nu vezi ????? Esti orbete ?????
Dincolo de orgoliile sale serios zdruncinate , nea Popica fu nevoit sa vada pana la urma ca ..... cel mai bine-ar fi sa depuna dosaru' de pensie . Inca nu era tarziu sa beneficieze de vechile relatii din Partid . Era vara lu' '90 si-n fruntea tarii era baiatu' ala , Iliescu , ala de se-ntalnise de cateva ori cu el pe la Neptun sau pe la Snagov ......
- va urma -