Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Românii erau numiți Cumanii Negri

Mesajde Ruben » 06 Ian 2012, 21:27

”Dupa ce romanii au abandonat Dacia, regiunea a ramas deschisa invaziei, si teritoriul ei fragmentat si doar vag structurat politic a venit sub controlul unei succesiuni a diferitilor stapanitori. Aproape totul din acest mileniu ramâne un subiect de ipoteza incepand asa cum am vazut cu prezenta românilor la nord de Dunare. Daca acceptam teza continuitatii, ramane intrebarea cu privire la ce fel de formatiuni politice au avut românii, si ce relatii au fost cu popoarele dominante si statele din acea parte a Europei. Intaia impresie a cuiva este cea a unei vieti aproape ”vegetative”, o unire cu muntii si padurile....Aceste imagini romantice nu corespund complet realitatii, dar au hranit negresit o intreaga mitologie”

L. Boia, ”Romania”, cap.iii ”How Romania was Created”, pag. 60.

http://www.scribd.com/doc/48347402/Romania-Lucian-Boia
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 06 Ian 2012, 21:35

patrascu scrie:Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii. N Iorga(Istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist,parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, "rolul lui Voltaire".)

Un popor care nu-si cunoaste istoria, risca s-o retraiasca!

Domnule,

Nicolae Iorga a fost un titan al gandirii romanesti.

C. Hristea a fost parintele stuparitului romanesc.

Au trecut insa cateva zeci de ani...
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 06 Ian 2012, 21:38

Si acesta a fost un mare om.

Astazi insa, nu ne mai imaginam un astfel de discurs.
Ultima oară modificat de Ruben pe 06 Ian 2012, 21:42, modificat 1 dată în total.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 06 Ian 2012, 21:41

(Sper sa nu considere moderatorii filmuletele ca fiind propaganda legionara... :D )

Nu mi-l imaginez pe Basescu tinand un asemenea discurs. :roll:

Ei, marele Iorga tine mai mult de aceste timpuri decat de cele in care traim noi...
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde patrascu » 06 Ian 2012, 22:18

Deja cred ca incurci borcanele rau domnule Ruben si ce mi se pare grav e faptul ca nu te dojeneste mai nimeni pe aici si nu stiu de ce probabil te ignora. In primul rand astia care ii lauzi tu nu ma pronunt ca este alta discutie l-au executat precum impusti un caine pe N Iorga cel ce a scris carti care ti-ar lua ani numai sa le citesti.(ai citit una singura macar?) Nu stiu ce legatura au filmele postate de tine cu subiectul ? Sa iti dau un raspuns mai de actualitate daca Iorga e depasit in legatura cuu ce se discuta pe aici
" In ciuda faptului ca scriitorii antici mentioneaza in fosta Dacie romana numai pe migratori, care stapaneau prin forta armelor, si ignora total populatia autohtona, izvoarele directe(arheologiice, numismatice si chiar epigrafice )furnizeaza documente certe referitoare la continuitatea si activitatea productiva a dsco-romanilor. Ele fac dovada ca in aceasta problema argumentele tacerii izvoarelor literare isi pierd creditul si valoarea acordate excesiv si unilateral de cei care contesta dainuirea Daco-romanilor"..........................In Dcacia nu exista oras roman cercetat care sa nu aiba urme de locuire rustica in perioada ulterioara lui Aurelian"............
Piscus din Panion care in anul 448 facuse parte din solia lui Maximus, trimisa de imparatul Theodosius al II-lea la resedinta lui Attila.......a traversat trei rauri mari in bazinul carora a intalnit sate de autohtoni agricultori"
ISTORIA ROMANILOR Vol II Ed enciclopedica 2001.
Are aprox 900 de pagini si se refera la teorii privind continuitatea si migratorii
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde patrascu » 06 Ian 2012, 22:43

Pentru cultura ta generala sa iti dai seama cam cat de depasit este Iorga
"În timpul liber a învăţat să vorbească şi să scrie în limbile franceză, germană, italiană, engleză, spaniolă, portugheză, daneză, olandeză, suedeză, norvegiană, latină şi elină. Apoi, în timp ce călătorea cu trenul pe ruta Bucureşti-Constanţa, pentru a se întâlni cu un reprezentant oficial al Turciei, învaţă limba turcă, iar dialogul se derulează în limba oficialului turc. În anul 1882, ca elev în clasa a II-a, dă meditaţii şi câştigă primii bani pentru a-şi ajuta mama. Şi-a început activitatea prin cercetarea arhivelor din ţară şi străinătate, descoperind mii de documente pe care le-a publicat în 70 de volume. A elaborat studii privind viaţa unor popoare sau state: istoria Imperiului bizantin, în limbile engleză şi franceză; istoria Imperiului otoman, în limba germană; istoria statelor balcanice vecine cu România, în limbile română şi franceză, a scris istoria Franţei, Angliei, Italiei, Albaniei a poporului armean. A ajuns să integreze într-o singură lucrare scrisă în limba franceză, în patru volume, istoria întregii omeniri. Iorga a fost un mare patriot. De pe o asemenea poziţie a cercetat documente, arhive din ţară şi străinătate pentru a scrie "Istoria românilor", lucrare în 10 volume, apreciată ca fiind cea mai valoroasă din întreaga sa operă."
Stii ce ma intreb Dle Ruben ce o fi in capul tau si cred ca nimic sa iti spun de ce. Spui ca citesti din Lucian Boia dar cred ca pe o ureche iti intra si pe alta iti iese deoarece istoricul citat de tine spune ca Iorga incepe studiul istoriei in mod profesionist. Dar cine stie probabil l-ai studiat pana l-ai intrecut ca vb aia elevul isi intrece discipolul.

Ps Parerea mea sa nu mai postezi ce nu are legatura cu topicul
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde Ruben » 06 Ian 2012, 22:48

patrascu scrie:Pentru cultura ta generala sa iti dai seama cam cat de depasit este Iorga
"În timpul liber a învăţat să vorbească şi să scrie în limbile franceză, germană, italiană, engleză, spaniolă, portugheză, daneză, olandeză, suedeză, norvegiană, latină şi elină. Apoi, în timp ce călătorea cu trenul pe ruta Bucureşti-Constanţa, pentru a se întâlni cu un reprezentant oficial al Turciei, învaţă limba turcă, iar dialogul se derulează în limba oficialului turc. În anul 1882, ca elev în clasa a II-a, dă meditaţii şi câştigă primii bani pentru a-şi ajuta mama. Şi-a început activitatea prin cercetarea arhivelor din ţară şi străinătate, descoperind mii de documente pe care le-a publicat în 70 de volume. A elaborat studii privind viaţa unor popoare sau state: istoria Imperiului bizantin, în limbile engleză şi franceză; istoria Imperiului otoman, în limba germană; istoria statelor balcanice vecine cu România, în limbile română şi franceză, a scris istoria Franţei, Angliei, Italiei, Albaniei a poporului armean. A ajuns să integreze într-o singură lucrare scrisă în limba franceză, în patru volume, istoria întregii omeniri. Iorga a fost un mare patriot. De pe o asemenea poziţie a cercetat documente, arhive din ţară şi străinătate pentru a scrie "Istoria românilor", lucrare în 10 volume, apreciată ca fiind cea mai valoroasă din întreaga sa operă."
Stii ce ma intreb Dle Ruben ce o fi in capul tau si cred ca nimic sa iti spun de ce. Spui ca citesti din Lucian Boia dar cred ca pe o ureche iti intra si pe alta iti iese deoarece istoricul citat de tine spune ca Iorga incepe studiul istoriei in mod profesionist. Dar cine stie probabil l-ai studiat pana l-ai intrecut ca vb aia elevul isi intrece discipolul.

Ps Parerea mea sa nu mai postezi ce nu are legatura cu topicul

Avand in vedere ca eu am vorbit pana acum civilizat cu tine, iar tu ma trimiti la completari de cultura generala, nu mi mai pierd vremea cu tine. Noapte buna!
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde gica » 06 Ian 2012, 22:50

patrascu scrie:........ si ce mi se pare grav e faptul ca nu te dojeneste mai nimeni pe aici si nu stiu de ce probabil te ignora.

Imi vine greu sa discut cu unul care asemeni lui Roesler sau fanariotul de Djuvara neaga 1000 de ani din istoria poporului roman si pe mine ma face nationalist,legionar sau mai stiu eu ce.
gica

Mesajde paul » 06 Ian 2012, 23:12

Domnule Patrascu ... DE CE L-AU IMPUSCAT LEGIONARII PE NICOLAE IORGA ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ruben » 07 Ian 2012, 16:29

Iata de ce mi se pare putin plauzibila teoria continuitatii daco-romane:

1.Perioada in care au ramas romanii in Dacia(106-270) este prea scurta pentru ca dacii sa fie romanizati. Maghiarii au stapanit ardealul aproape un mileniu si nu au reusit maghiarizarea romanilor.

2.Nu vad motivele pentru care dacii liberi sau carpii ar fi adoptat limba romanilor. Sa se poate intelege cu ei in timpul deselor incursiuni in imperiu?

3.Colonistii romani s-au retras in 270-275. Posibil sa fi ramas ceva populatie romana.

4.Secolele care au urmat au fost ale popoarelor migratoare. Romanizarea nu s-a putut continua in acele conditii. Poate gotizarea.

5.Nu exista documente scrise care sa vorbeasca despre prezenta vlahilor in acest spatiu. Primul document este ”Gesta Hungarorum” scris in sec al XII-lea.
Intre secolul al IV-lea si al XII-lea vlahii nu sunt mentionati in documente scrise

6.Documentele arheologice nu sunt destul de convingatoare, si-mai ales- nu spun nimic cu privire la limba vorbita de cei care au locuit in respectivele locuri.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde patrascu » 07 Ian 2012, 17:37

Paul din cate imi aduc eu aminte dar nu sunt sigur suta la suta iti pot spune ca intre Iorga sii legionari nu a existat o relatie cordiala. In 1938 daca nu gresesc Iorga a publicat niste articole in care critica miscarea legionara. Dupa acest episod Corneliu Zelea Codreanu ii trimite acestuia o scrisoare in care ii spune ceva de genul "esti necinstit sufleteste". N Iorga la data la care primeste scrisoarea era ministru de stat in guvernul prezidat de patriarhul Miron Cristea si se adreseaza cu o plangere in justitie.Pasajul "esti necinstit sufleteste" este considerat calomnie si Codreanu este astfel condamnat la 6 luni. In inchisoare ii se deschid si alte procese si mai primeste niste ani buni dar este ucis in noiembrie 1938.
In septembrie 1940 Romania devine stat national legionar iar in noiembrie acelasi an Iorga este ridicat din vila de la Sinaia de legionari sub pretextul ca va fi dus pentru interogatoriu la Bucuresti dar este executat langa Ploiesti. Legionarii il vedeau pe Iorga principalul vinovat pentru arestarea liderului Zelea Codreanu si au savarsit un gest de razbunare
patrascu

Mesajde paul » 07 Ian 2012, 17:46

D-le Patrascu ... sunt constient de ... off topicul intrebarii !!! Poate o sa deschidem ... un topic dedicat ... Ca sa nu lungesc prea mult povestea ... Iorga ... sub influenta afrontului facut de Codreanu ... a fost unul din cei sase membri ai Cabinetului ... care au semnat "biletelul " dat ministrului de interne , prin care ... Capitanul sa fie ... asasinat ! Probabil ca Iorga nu auzise la momentul acela maxima ... " daca vrei sa fii fericit un moment ... razbuna-te ... daca vrei sa fii fericit o viata ... iarta !!!"
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde marian67stroe » 07 Ian 2012, 18:17

Probabil ca Iorga nu auzise la momentul acela maxima ... " daca vrei sa fii fericit un moment ... razbuna-te ... daca vrei sa fii fericit o viata ... iarta !!!"[/quote]

Ce frumoasa este disputa asta de idei,mai ales cand se desfasoara civilizat:))
tare maxima nu???
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde patrascu » 07 Ian 2012, 18:24

Tare maxima dar se pare ca nici legionarii nu o cunosteau:). Eu stiam ca a fost asasinat Codreanu din ordinul lui Carol al II-lea .
Daca poate cineva sa mute discutia din ultimele postari in alta parte ar fi foarte bine ca ne indepartam de subiect
patrascu

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2012, 18:52

[quote="Ruben"]
5.Nu exista documente scrise care sa vorbeasca despre prezenta vlahilor in acest spatiu. Primul document este ”Gesta Hungarorum” scris in sec al XII-lea.
Intre secolul al IV-lea si al XII-lea vlahii nu sunt mentionati in documente scrise

Prima atestare documentară a vlahilor îi aparține cronicarului bizantin Kedrenos (în 976).
Prima atestare documentară a limbii aromane si care este aceeasi daca nu inrudita cu vlaha
este tot din aceasi perioada si de acelasi autor
Aceleasi limbi sunt vorbite si astazi de -a dreapta Dunarii si pana in Makedonia si nordul greciei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ruben » 07 Ian 2012, 19:14

proapis13 scrie:
Ruben scrie:5.Nu exista documente scrise care sa vorbeasca despre prezenta vlahilor in acest spatiu. Primul document este ”Gesta Hungarorum” scris in sec al XII-lea.

Prima atestare documentară a vlahilor îi aparține cronicarului bizantin Kedrenos (în 976).
Prima atestare documentară a limbii aromane si care este aceeasi daca nu inrudita cu vlaha
este tot din aceasi perioada si de acelasi autor
Aceleasi limbi sunt vorbite si astazi de -a dreapta Dunarii si pana in Makedonia si nordul greciei
salve :D

Ma refeream la atestarea vlahilor pe teritoriul tarii noastre.

salve!
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE