Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: democratie versus totalitarism

Mesajde proapi » 18 Aug 2012, 18:33

Esti tare rau, cateva milioane de romani de afara muncesc pe nimic, bravo, altii, cateva milioane asteapta la rand....Apropo, de unde scrii?
Te astept sa fii primul care sa-ti pui resursele in folosul societatii!
Sa coboram pe pamant!
proapi

Mesajde modigliani » 18 Aug 2012, 18:42

proapi scrie:Esti tare rau,
Vorbeai cu mine ???

Daca da .....

proapi scrie:Apropo, de unde scrii?

Din beci . Mai daunazi mi-am tras NET acilea ( al dracu' NET ..... greu de nu-mi venea sa cred ! Doispe oameni am tras de el pana l-am adus acilea ! )
Crosetez clatite-n timp ce beau o bere . ..... La noi in sat beciul este sus pe casa . Asa ca daca vrei sa mi-te-alaturi ..... sa nu uiti sa vii cu scara ! P-a mea am fumat-o .......
modigliani

Mesajde Ruben » 18 Aug 2012, 19:24

echo scrie:Democratie = individul este totul, tara se dezvolta prin dezvoltarea indivizilor. Abuz asupra unui individ, insemna incalcarea intereselor tarii.

Frumos, frumos... Doar ca depinde de cine e aplicata democratia(sau alte sisteme). Daca e aplicata de oameni fara inima, sau-mai rau- daca nu e aplicata de nimeni...poti sa uiti ca "individul este totul".

Probabil ca imaginea asta iti e familiara. Nu o mai postez ca nu stiu inca sa o postez redimensionata.

http://www.starkiller-online.net/watchd ... talism.jpg

Vreau sa zic ca daca democratia e aplicata de capitalisti atunci numai in interesul individului NU E. E in interesul marilor corporatii. Sau crezi ca il intereseaza pe cineva miile de prosti care merg regulat la munca pe salarii de mizerie?

Hai inapoi la realitate, echo. Realitatea e destul de gri pentru foaaarte multi oameni. Din nefericire.

Teoria e frumoasa, dar...nu uita ca si Ceausescu semna tot felul de tratate despre drepturile omului. Omul semna "adeziune" la colectiv "de buna voie". La fel si in democratia ta. Conteaza individul. Daca are bani. Daca nu are bani...
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 18 Aug 2012, 19:26

modigliani scrie:Din beci . Mai daunazi mi-am tras NET acilea ( al dracu' NET ..... greu de nu-mi venea sa cred ! Doispe oameni am tras de el pana l-am adus acilea ! )
Crosetez clatite-n timp ce beau o bere . ..... La noi in sat beciul este sus pe casa . Asa ca daca vrei sa mi-te-alaturi ..... sa nu uiti sa vii cu scara ! P-a mea am fumat-o .......

:lol: Ce faci nene, o sa te traga moderatorii de urechi pe motiv ca nu prezinti informatii relevante pentru subiect. Noi aici punem tara la cale si tie iti arde de fumat scari! Rusine sa-ti hie. :lol:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 20 Aug 2012, 20:05

Interesante subiecte atingeti voi aici! Am lipsit o vreme si tanjeam sa mai stau de vorba cu voi.

Vad ca un criteriu important in discutie e bunastarea popoarelor...
Concluzia mea este ca bunastarea este in mare masura legata de religie si valorile spirituale ale unui popor. NU vreau sa mai vorbim despre religie, desi imi place subiectul, dar stiti ce va iesi, ci despre legatura dintre religie ca valoare spirituala a unui popor si bunastarea lui.
Astfel, in Catolicism, la un moment dat se puteau cumpara indulgente (un fel de iertari ale pacatelor). De unde concluzia ca saracul e mai pacatos si deci mai putin placut Domnului. Asadar, in acele societati s-a pus mana pe munca (ca sursa a avutiei). Astfel in unele state exista un cult al muncii.
In alte tari, trecute la Protestantism, ideea era ca fiecare individ trebuie sa fie capabil sa citeasca personal Cuvantul Domnului si analfabetismul a disparut rapid. Poate nu stiati, dar in Finlanda, cu niste sute de ani in urma, cei care nu stiau sa citeasca nu se puteau casatori. Nu-i cununa popa ala al lor...Odata alfabetizati, progresele s-au vazut, mai ales ca proveneau din Catolicism, unde saracia era privita ca un pacat.
Japonezii -habar n-am ce prevad religiile alea ale lor- au un adevarat cult al mandriei personale. Asta duce la o concurenta intre indivizii aceleiasi societati, cult ce are incluse si valori morale. Si tiganii nostrii au cultul mandriei personale, dar lipsit de valori morale!
Religiile Indiei desconsidera valorile materiale...si aici rezultatul se vede!
Ortodoxia propovaduieste ca cei saraci vor mosteni...iar in Imparatia Cerului va intra bogatul mai greu decat camila prin urechile acului. Stim ca in Ortodoxie bogatii sunt priviti cu dusmanie.(bogatoni, chiaburi etc) Cica mai bine sarac si cinstit ...de ce nu bogat si cinstit? Ortodocsii, saracii europei: grecii, bulgarii, romanii si rusii. Sarbii sunt atinsi de vecinii lor croati, care sunt bogati si...catolici.
Chinezii? Au un cult pentru munca si trai cumpatat. Confucianismul e o religie fara zei, dar cu principii morale foarte solide. Poate nu am cunostinte suficient de solide pentru a-mi argumenta concluzia, dar bunastarea e legata de munca si stiinta determinate de valorile spirituale ale unui popor, adica de religie. Ar fi interesant de facut o harta religiilor si o harta a tarilor bogate. Fac pariu ca se suprapun aproape perfect.

Totalitarism? Bunastarea in totalitarism depinde tot de religie. Germania s-a ridicat grozav sub Hitler. Acesta le-a inspirat valori spirituale foarte valoroase: in primul rand mandria nationala, dar avea si fondul unui popor protestant. Reusea Hitler ceva in India?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde modigliani » 20 Aug 2012, 20:30

Mircea_63 scrie: Japonezii -habar n-am ce prevad religiile alea ale lor..........
Religiile Indiei desconsidera valorile materiale............
Chinezii? Au un cult pentru munca si trai cumpatat............

Ca parere personala , evident neavizata , spun ca asiaticii gandesc si vad viata intr-un fel in care noi nu-l putem intelege . Este chestiune de structura a creierului .
Voi sunteti apicultori , cresteti albine , eu sun fascinat de-a dreptul de societatea acestora , de ceea ce se intampla intr-un stup , sunt fascinat de furnici , termite , samd . Chinezii , japonezii , sunt societati ce se manifesta intocmai ( sau foarte asemanator ) acestor insecte . Noi inca avem nevoi personale si luptam pentru ele . .... Ei n-au . Nu-i vorba despre neputiinta . Repet , o spun altfel , este vorba despre mentalitate .

Spuneam mai sus in topic ca oarecum degeaba vorbim despre regimuri politice . Niciodata comunismul chinezesc ( de exemplu ) nu va putea fi identic cu comunismul european sau cubanez .... Pana la urma , indiferent de regim , totul pleaca de la mentalitate . Practic , un regim capata fatada din modul in care se reflecta in popor .

Am un mail primit despre China si poporul chinez . Cu cateva foto extrem de relevante . Incerc sa le extrag si sa le salvez . Am sa postez inspre edificare aceste poze . Dupa aia mai vorbim . Noi in comunism am fi putut trai asa ?
modigliani

Mesajde modigliani » 20 Aug 2012, 20:58

In fine , mai sunt . Ati inteles . In indiferent ce regim noi nu am fi putut trai asa . Si insist , ce-i special la ei e faptul ca nu au aspiratii personale . Sunt dedicati 1000 % societatii .

( care doresti pozele toate si in rezolutie ridicata da-mi adresa de e-mail si le trimit )
modigliani

Mesajde Mircea_63 » 20 Aug 2012, 22:11

Modi, inteleg perfect ce spui si asta spun si eu, ca mentalitatea -al carui izvor este religia- va dicta stilul de viata sociala al unei populatii.
Dar lumea nu se reduce la China...inca. Uite: cum iti explici diferenta destul de mare intre sarbi si croati? Croatii au alt stil de viata, sunt mai harnici, mai instariti, mai ordonati etc Sarbii sunt mai...cum sa spun? mai balcanici! Sunt acelasi popor, difera doar religia si nici aceea foarte mult, ca sunt tot crestini, dar ortodoxismul pune la loc de cinste saracia, iar catolicismul nu face asta.
Sunt curios cum vezi asta?
Mircea_63

Mesajde modigliani » 20 Aug 2012, 22:19

Mircea_63 scrie: Dar lumea nu se reduce la China...

...... Deocamdata nu .
modigliani

Mesajde modigliani » 20 Aug 2012, 22:32

Mircea_63 scrie: ortodoxismul pune la loc de cinste saracia, iar catolicismul nu face asta.
Sunt curios cum vezi asta?

Pai .... o vad cam asa :

Vezi tu , de-a lungul vremii , de la Marea Schisma-ncoa , indiferent ca au acelasi izvor de credinta , cele doua au "coabitat" ca doua surori certate . Una dintre ele - mai instarita , mai figuranta , mai transanta , si care pune mare pret pe "farduri" ( va spun sincer , mi se inmoaie genunchii si-mi piere suflul intr-o biserica catolica .... Fara ca asta ca aiba vreo legatura cu credinta din sufletul meu . Este vorba doar de fala , de amploarea data detaliilor ) , iar cealalta mai smerita , mai simpla , pura , gasind saracia ca nefiind saracie . Ci ca pe un mod de viata firesc . Nu ca-n cazul chinezilor . Ci doar multumindu-se cu ceea ce are si gasind puterea de-a se bucura de acel putin bun din marea de rele .

Ca sa raspund si mai clar la intrebarea ta : saracimea din lumea crestina avea nevoie de credinta ei . Asta vine din firea omului . Vorbesc de nevoia de-a fi existat acea Schisma . Oamenii , de-a lungul timpului , in pofida invatamintelor religioase au avut si au aspiratii . Unii mai mari , altii mai mici .
Unii le-au atins , altii nu . Dar intreg acest "joc" a facut sa fie necesar un nou set de reguli ale "jocului" .

Interesant este ca - dand la o parte orice regim politic ( ca asta-i topicul si subiectul impus ) - din intreaga lume crestina popoarele catolice sunt mai avute , cele ortodoxe sunt mai nevoiase . Si-ti replic la "fileu" : Sunt curios , tu cum vezi asta?
modigliani

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2012, 22:02

OK, sa incerc in cateva cuvinte un subiect vast!

de paul » 12 Aug 2012, 22:01

Constat cu stupoare ca Lenin , Dzerjinski , Beria , Stalin , Mao , Kim ir sen si care-or mai fi , au suporteri si in anul de gratie ... 2012

Lenin, Stalin samd traiesc in fiecare din noi! Daca nu era asa ei n-ar fi putut exista. Asta inseamna ca ei pot reveni oricand, le lipsesc doar vremurile potrivite, asa cum exista si un anotimp al virozelor.
modigliani scrie:Ca sa raspund si mai clar la intrebarea ta : saracimea din lumea crestina avea nevoie de credinta ei . Asta vine din firea omului .

Nah, ca ai dreptate si nu ai :D . Era oare lumea impartita, Imperiul Roman de Rasarit = sarac si cel de Apus bogat? Crestinismul in sine este o credinta ce se pliaza perfect pe saracie intradevar si de aceea a si prins atat de bine, iar aristocratia a pus mana pe crestinism si l-a manipulat comform nevoilor lor.
Ideea e ca cei Catolici, conducatorii, in setea lor de bani s-au apucat sa scoata bani din asta. Cu timpul s-a ajuns la concluzia subliminala ca cei bogati sunt placuti lui D-zeu.
Ortodocsii au pastrat, cu atat mai mult -in opozitie- ideea ca cei saraci ii sunt placuti Domnului.

Te-ai gandit vreodata ca in tine exista un mic Stalin? La fel si o farama de Iisus! Asta inseamna si acel "Nimic din ce-i uman nu mi-e strain" pe care il regasesti in semnatura mea.

Avem cu totii unele setari implicite, trasate din cei 7 ani (de acasa). Un japonez cu psihologie de stup, furnica etc are chestia asta setata din cei 7 ani. Daca il iei de nou nascut si-l dai spre adoptie unei familii de romani, va fi roman si va gandi ca un roman. Un pui de dac, adoptat de japonezi, va fi o furnicuta in uriasul lor furnicar.
Despre aceste setari vorbeam si ideea era ca baza acestor setari e data de credintele acelui popor, deobicei de religia lui.
Spun ca deobicei de religia lui, deoarece chiar nu sunt in clar daca au chinezii, japonezii si altii, o religie sau doar un sistem de credinte si convingeri. Pentru mine religie inseamna un D-zeu viu, o viata dupa viata etc si nu vreau sa ma pierd in discutii sterile despre ce inseamna religie si ce nu.

Dar in functie de cum sunt privite de catre convingerile lor de baza, munca, bogatia, cinstea si alte valori, acestea se reflecta in bunastarea acelor popoare. Acea convingere de baza e si un factor de coeziune. Tot sarbii, saracii de ei, sunt un bun exemplu. Ei si croatii sunt absolut aceasi popor. Acea convingere ii face aproape dusmani.

Americanii ! Treaba cu religia este heterogena, dar au ca punct de reper comun Constitutia lor, care pentru ei e o adevarata religie.

De aici si ideea de a suprapune o harta imaginara a religiilor-convingerilor de baza, cu cea a bunastarii popoarelor.
Mircea_63

Mesajde modigliani » 21 Aug 2012, 22:29

Mircea_63 scrie: Un japonez cu psihologie de stup, furnica etc are chestia asta setata din cei 7 ani. Daca il iei de nou nascut si-l dai spre adoptie unei familii de romani, va fi roman si va gandi ca un roman. Un pui de dac, adoptat de japonezi, va fi o furnicuta in uriasul lor furnicar.
Despre aceste setari vorbeam si ideea era ca baza acestor setari e data de credintele acelui popor, deobicei de religia lui.

Asta-i , Mirceo ! Mersi ca m-ai inteles , fratioare !!!!!! Love you , bro ! ;) ;) ;)
modigliani

Mesajde modigliani » 21 Aug 2012, 22:48

Mircea_63 scrie: Americanii ! Treaba cu religia este heterogena, dar au ca punct de reper comun Constitutia lor, care pentru ei e o adevarata religie.

Ai spus lucru mare , nene ! Ca sa nu scapam in "religioase" ( ca-s multe alte topicuri in care sa dezbatem asta ) , si sa pastram discutia impusa de titlu pe fagasul normal :

Degeaba o fi luat foc ambasadoru' Americii cand fraieru' asta de Antonescu s-a instalat la Cotro ( vb lu' Nelu ! ) ?
Mai nene , mie Basescu-mi sta-n gat ! Dar ma chinui , ma stradui , ma lupt cu mine sa pot accepta ca-i PRESEDINTELE de drept ales al tarii mele , si e un SIMBOL intangibil ! E in lume ( cum o fi el , saracu' ) "drapelul meu " ca cetatean roman !

Acu' , pe bune , fara sa incerc sa fiu superior , ..... care nu intelege asta si nu poate face diferenta de nuante ...... sa nici nu mai umble vreodata pe la votarie sau sa nu mai indrazneasca sa se bage-ntro discutie politica . Imi va afecta viata , atat mie cat si familiei mele .

Voi va dati sema ca Romania o "belea" daca fraierii astia reuseau sa-l "detroneze" pe Basescu ? Nu-i vorba de el in sine , repet si insist , e vorba despre respectul adus catre INSTITUTIA SUPREMA intr-un stat democratic - ca vorb'-aia , asta ne place sa credem despre noi !

Antonescu - un agarici oportunist .
Ponta - un incult fraier cu aere de mega masterand bagat in corzi de-o aiurita de ziarista .......

Bai fratilor , ..... ma ia groaza !!!!! Mapamondul vede toate astea !!!!!! PLM , nu-i impusca nimeni p-astia ????
modigliani

Mesajde Cristian IONITA » 21 Aug 2012, 23:07

modigliani scrie: ... PLM , nu-i impusca nimeni p-astia ????

sa intelegem ca la pompieri nu prea se faceau si trageri ... sau e o chestie generala la tine ca vrei musai sa-ti satisfaci dorintele pe mana altora?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde modigliani » 21 Aug 2012, 23:21

Cristian IONITA scrie:
modigliani scrie: ... PLM , nu-i impusca nimeni p-astia ????

sa intelegem ca la pompieri nu prea se faceau si trageri ... sau e o chestie generala la tine ca vrei musai sa-ti satisfaci dorintele pe mana altora?

Vezi cum faci tu si cauti carcota continuu ? Am in stoc doua tone . Ti-o livrez pe toata . Ai un' s-o depozitezi ?
modigliani

Mesajde Cristian IONITA » 21 Aug 2012, 23:24

ofticosule,

iti e ciuda ca nu a trecut inca de miezul noptii ca sa-l feliciti pe Sima si acum ma ameniti pe mine cu carcota aia de se masoara in tonei
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE