Bambucha scrie:.....
Stiu ca iti place arhitectura actuala a statului, fara justitie, fara stat de drept, fara lustratie, fara pluralism, fara presa libera, pana la urma ai vaslit atata timp pe acest curent incat poti jubila fericit.
@Pe ce te bazezi, ar spune Ilie? ( nu saracie) argumentezi susținerea sau asa ai primit ordin?
S-au rentat privilegiile?
@ Nu stiu daca s-au rentat, dar ele au existat!
Uite niște privilegii de-a lungul carierei:
- contract cu mi, cu obligativitatea ca termen de 10 ani, vei fi repartizat în unitățile ministerului, în funcție de necesitățile. Concret, repartizarea presupunea o distanta minima între domiciliul părinților și locul de munca de minim doua judete! Fără acord scris și fără posibilitatea de a refuza! Era anul de gratie 1990!
- interdicția de a avea interacțiuni cu cetățeni străini în afara atribuțiilor de serviciu! Privilegiu menținut pana prin anul 93-94.
- interdicția de a deține, conduce ori folosi autoturisme cu nr. De înmatriculare străine. Interdicția de a conduce autoturisme înmatriculate pe numele altor persoane , inclusiv părinți sau copii!
- interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu, fără raport scris aprobat de șeful unitatii/subunitatii de politie. Acest privilegiu a existat pana prin anii 2010, apoi a fost introdus un registru în care notai unde pleci , cu ce, cât stai și nr. De tel.
Ca o paranteza, imaginează-ți ca ești în anul 2000, noaptea, ai un copil bolnav, cu febra, lucrezi și locuiești intr-un oraș ca Anina și trebuie sa mergi cu copilul la spitalul de la Resita . Nu poți sa pleci de capul tău ca părinte, ca nu are cine sa îți aprobe la ora aceia! Dacă pleci, riști sa o iei în freza, dacă nu pleci, copilul suferă!
- părăsirea tarii se face numai în baza unui raport scris, detaliat cu locurile unde mergi, unde te cazezi, eventuale grade de rudenie cu gazdele. La întoarcere, trebuia sa întocmește alt raport, cu " pe unde ai umblat, cu cine te-i vazut" , cine ti-a făcut " chemare"! Prin 2005, s-a scos raportul după excursie, dar trebuia sa stai cu caciula-an mana o zi pe la șefi sa îți aprobe!
- testare psihologica anuala, pentru cei ca mine, de doua ori pe an. Testare pe legislatie rutiera în fiecare an pentru conducere auto din dotare. Nu era o problema dacă nu luai examenul, doar ca nu mai conduceai și veneai la testări ( în timpul tău liber)!
- obligația de a nu închide telefonul mobil ( sau fix) atunci cand asiguri permanenta la domiciliu ori " treimea efectivelor ". Practic, non stop, erai de serviciu.
- după ieșirea la pensie am beneficiat de un nou privilegiu: neindexarea pensiei în funcție de rata inflației, conform legii și tăierea ei ( pensia ) ori de câte ori au vrut politicienii sub forma taxelor gen cass, caș ori alte denumiri sofisticate.
Nu scriu sa cer compasiune! Nici nu știu dacă a fost usor sau greu cu aceste "privilegii". Doar ca eram tânăr și lucrurile se vedeau altfel atunci. Parca și timpul trecea altfel. Și oamenii erau mai buni! Parca nu erau atât de mulți frustati!