Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

DESPRE GRAMATICA !!! Cum scriem si cum vorbim !!!

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Ian 2015, 10:04

La sugestia lui Donbazil , postez aceasta poza si deschid acest topic !!!
:P :P :P
Fişiere ataşate
10402670_10152174944613295_5316304294956944360_n.jpg
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Re: DESPRE GRAMATICA !!! Cum scriem si cum vorbim !!!

Mesajde cristian bh » 30 Ian 2015, 10:12

De l-ar avea si chinejii ,
sa ni-l bage-n tastatura!!!
:P :P :P
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde ioanpuiu » 30 Ian 2015, 12:15

ves.lucian.zabrani scrie:DESPRE GRAMATICA !!! Cum scriem si cum vorbim !!!

Frumoasă iniţiativă Luciane, dar şi riscantă.
Ne poate împinge în situaţia în care să acordăm mai multă atenţie "ambalajului" decît conţinutului, să ajungem să împachetăm impecabil gaura de la covrig.

Pe mine nu m-au deranjat micile imperfecţiuni, atunci cînd le-am observat (la alţii, că la mine le trec cu vederea :lol: )
Eu scriu aşa cum am învăţat cîndva, sau cum îmi mai amintesc din ce-am învătat. Uneori, nici măcar atît; am folosit de mai multe ori, în construcţia unei fraze, forma la imperativ a verbului fără să pun şi semnul de exclamare aferent. De ce aşa ? ... am încercat să evit tocmai imperativul, să nu sune a comandă.
Sper să nu se intensifice vînătoarea de liniuţe, căciuliţe, litere, virgule ...

Dacă scriu, "albinili are opt picioare", aş putea fi chiar trist să văd că sare cineva să mă corecteze: "au bă, că e mai multe :mrgreen: "

:)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde codrin br » 30 Ian 2015, 12:22

Mda, deseori facem greşeli la scriere ( din grabă, scriem la tabletă sau la telefon avem degete prea groase sau uneori o facem intenţionat), la vorbire, chiar dacă uneori ne zgârie pe urechi inclusiv pe noi (porumbelu' a zburat deja).
Asta e, deşi încercăm unii dintre noi să ne mai corectăm.
Dacă ascultaţi în momentul de faţă se vorbeşte în toate felurile posibile (peste tot, bunici, părinţi, copii, nepoţi şi chiar strănepoţi) şi dacă citiţi se scrie în toate felurile (limbajul e diferit în funcţie de vârstă, inclusiv aici, mă scuzaţi). MESAJUL PE CARE VREI SĂ ÎL TRANSMIŢI E MAI IMPORTANT DACĂ E DE AJUTOR CUIVA.
În rest, toate cele bune.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

Mesajde geangu » 30 Ian 2015, 12:56

Putem sa continuam cu pleonasme si cuvinte pronuntate gresit care au devenit normale in memoria colectiva.

Averse de ploaie, perioada de timp, zboruri aeriene, luni de zile, anexez alaturi, vizibil cu ochiul liber etc.
geangu

Mesajde cristi_vidican » 30 Ian 2015, 13:15

salutăm această inițiativă. Chiar dacă nu îi face pe toți să caute să scrie cât mai corect, totuși, cred că unii vor fi mai cu grijă la felul în care scriu.
Locuiesc într-o zonă unde mai totul se conjugă la singular, indiferent de număr. Ce să faci? Influența altor popoare e mult mai mare decât cea a profesorilor.
Până am mers la școală, strada ne-a școlat.
Dar, îmi krește puțin tensiunea kând văd oameni kare atunci kând skriu au uitat să mai foloseaskă litera „c” mic
K la înlocuit peste pe pe C
Sau, un exces de zel la folosirea lui â din a.
ex: antrebare, an aceasta zi etc.

P.S. Miere să fie, că le rezolvăm pe toate
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nicus » 30 Ian 2015, 15:44

Sunt cei care scriu corect, asta fiind parte din fiinta lor,
Sunt cei care au mai dat pe la scoala si se chinuie sa scrie cat se poate de corect (aici sunt si eu),
Sunt cei care nu au fost interesati de subiectul scoala/gramatica dar sunt aici fiind interesati de albine.
.....

Topicul este bun, rezultatele nu cred sa fie cele asteptate.

Am uitat,
Mai sunt si cei care scriu foarte corect, dar vorbesc foarte urat.
Sau cei care citesc corect dar inteleg gresit.. :D

Personal vad o problema doar cand se transforma o discutie tematica intr una de gramatica.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde cristi_vidican » 30 Ian 2015, 16:06

nicus scrie:Topicul este bun, rezultatele nu cred sa fie cele asteptate.

Noi la (sic!) Bihor avem o gramatică specifică doar nouă.
Nevasta e din Galați. A fost învățată să vorbească corect.
Am avut multe dispute pe tema asta. Am reușit cât de cât să mă controlez în prezența ei. Nu prea reușesc să mă abțin când vorbesc la telefon cu prietenii din zonă. Atunci vorbesc ca la Bihor. :lol:
La școală mi-au mai arătat unele greșeli gramaticale.
Cu cât cunosc mai multe, cu atât e mai nasol. E ca falsetele la muzică. Ca atunci când zgârâri cu unghiile pe tablă, ca atunci când ligheanul cade pe scări. Cine are ureche muzicală perfectă, vai de el! E un nefericit
Am ajuns la concluzia că e mai bine să nu știi prea multe.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cucubau » 30 Ian 2015, 16:13

Reguli, reguli si iar reguli . Toate aceste reguli au fost create de catre cineva spre asi da importanta si a arata cat de mare este el sau cat de destept ...pare.
Daca stam putin sa analizam din definitia literei stim : litera este semnul unui sunet . Asadar cati de î se aud .
Probabil cei care au urechi elevate aud îa sau îi . :lol:
........
cucubau

Mesajde nicus » 30 Ian 2015, 16:21

Si apropos de regula postata, eu imi aduc aminte ca:
La schimbarea din "î" in "â" numele proprii vor ramane neschimbate, numele localitatilor ramanand neschimbate.

Acum daca au intervenit alte schimbari si eu am buletin fals, va rog sa ma anuntati numa cand se schimba banii. (dar cat de repede)

Sau spre exemplu, prietenul meu Mîrza H, si o fi schimbat numele? :D

Reguli, reguli si iar reguli...
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Donbazil » 30 Ian 2015, 17:07

Sal'tare!

Multumesc colegului Lucian ca a postat subiectul. Eu iar am calculatorul "mac" si-s nevoit sa folosesc tableta sotiei - da'nici de-al naibii nu pot lucra cu tableta, ca la batranul meu "ÄSUS"....( Da'las' ça vine nepotu' si-l rezolva!!!!!).... :)

Chestia cu scrisul nu-mi apartine, am luat-o si eu de pe net , dar vazand ca-i O.K. m-am gandit ca poate n-ar fi rau s-o impartasesc, pentru ca pe forum unii scriu ca naiba...Acuma intelegem noi si toleram unele "licente poetice" da aste-as destul de rare si autorii pot fi "simtiti" imediat ...
Pana eu si Lucian ne socoteam cum sa facem sa punem subiectul in discutie, ica - ce vedem???? :shock: :o
In ziarul Adevarul, apare un articol exact cu acelasi subiect...Ce sa mai zic?... Gand-la gand - cu bucurie!

Sa nu ne ia colegii in nume de rau, dar aceasta initiativa s-a dorit ca o alternativa la vesnicele "combat-uri" de pe forum....
Aici fiecare poate sa-si expuna punctul de vedere si avem arbitru dictionarele si Academia.
O fi bine?....N-o fi bine?...Noi am incercat.

Sal'tare!
Donbazil
Donbazil

Mesajde modigliani » 30 Ian 2015, 21:32

codrin br scrie:MESAJUL PE CARE VREI SĂ ÎL TRANSMIŢI E MAI IMPORTANT DACĂ E DE AJUTOR CUIVA.

De ajutor este oricui !
Depinde insa cati boi agramati decid ca acest mesaj sa "ricoseze" in ei si sa se impauneze p-aici de-a dreptul agramat si determinati de-o atitudine de .... regi de kkt !

In fond , mai baieti , acilea nu vorbim de "rocket science" . Ci de simpla si elementara Limba Romana de clasa a doua ......... Baaaaa , clasa a doua primara !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce PLM e nevoie de asemenea topicuri ? Ce sa dezbatem ? Ce sa dezvaluim ? Ca suntem inconjurati de ****** agramati ?
Bun ! Hai s-o facem ! Hai sa dezbatem !!!!!

I'm in !
modigliani

Mesajde codrin br » 30 Ian 2015, 21:39

Ideea este laudabila!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

Mesajde codrin br » 30 Ian 2015, 21:51

[/quote]
...
Depinde insa cati boi agramati decid ca acest mesaj sa "ricoseze" in ei si sa se impauneze p-aici de-a dreptul agramat si determinati de-o atitudine de .... regi de kkt [/quote]
Sa fim totusi mai indulgenti, nu toti au avut posibilitatea sau capacitatea sa invete la fel. Acest site este de la apicultori catre apicultori(scriu de pe tel., scuze). Ideea este buna si cum spuneam sunt generatii diferite care vorbesc diferit conform gramaticii de cls.a-II-a de atunci.....si.......de acum mult mai simplificata( chiar daca e gramatica) , la naiba....
codrin br

Mesajde B.K » 30 Ian 2015, 23:51

A scrie corect este o carte de vizita. Un om care scrie corect are o anumita valoare in zilele noastre (asta pentru mine).
Nu stiu cati dintre voi aveti sau frecventati facebook-ul. E dezastru la capitolul gramatica si nu numai.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde modigliani » 31 Ian 2015, 04:58

codrin br scrie: Sa fim totusi mai indulgenti, nu toti au avut posibilitatea sau capacitatea sa invete la fel.

Este incredibil ce vad !!!!! Cum poti , bai frate , sa gandesti asa ?
Sa scrii corect iti trebuieste Academie ? Ce-mi bati tu mie campii despre posibilitati ?
REPET , PENTRU A SCRIE CORECT ESTE SUFICIENTA ..... CLASA A II-A PRIMARA !
Ori nu-mi spune ca e vreunul p-aici care sa nu fi facut doua clase .

p.s. a fi apicultor nu este o scuza pentru a fi agramat . Si cand iei varachet de la pravalie e nevoie sa-i citesti eticheta ....
Eu fac barci .... mergand pe ..... "logica" ta cea zdrobitoare nu-i asa ca n-am nevoie sa stiu sa scriu ? Pe bune , folosesc gealau , rindea , pendular ,ciocane , etc ..... Ce-mi trebuie sa mai si stiu sa scriu , nu-i asa ?

p.s. N-am cum sa ma abtin . Trebuieste ca tu sa capeti notorietate nationala . Pun linkul topicului asta in Facebook .....
N-am cum sa ma abtin .......
modigliani

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE