Noi vrem pamant! Doar sa ne acoperim cu el!
Ma suna zilele trecute un amic de " afara": "Bai shrekule treci te rog pe la mama ca a primit o scrisoare de la anaf, cum ca nu a depus nus' ce declarație și ca trebe sa mearga sa-i calculeze nus' ce impozite, bălării. Eu am citit dar nu am înțeles nimic! Poate înțelegi tu! Dacă trebe, sa o duci tu acolo ca eu nu pot sa vin decât în august ,în conced, și în hârtie scrie ca în termen de 15 zile treba sa meargă altfel primește nus' ce amenda și penalități. Bata-dracii cu p**a lor sa-i bata de neghiobi!"
Un prieten foarte bun. Am rămas prieteni și după ce drumurile noastre s-a îndepărtat iremediabil. Viata are ironiile ei : pe el, de tara îl mai leagă doar mama, o femeie ce trăiește singura, la 85 de ani, ingijindu-si singura gospodăria. Nu a vrut în ruptul capului sa meargă la copii "afara"! A rămas sa își lucre pământul primit de la părinții ei!
Am trecut pe la tanti Ana, intr-o după amiaza târzie de început de vara! M-a cunoscut imediat, chiar dacă nu am vazut-o de mult. Este greu de descris, chiar dureros, bucuria unui bătrân singur, atunci când este vizitat de cineva cunoscut, în afara de preot! Am povestit, am ras ,am glumit, ne-am adus aminte de întâmplări vesele....
Am citit scrisoarea, de fapt o somație de la anaf. Cum ca nu a depus nus' ce formular în 2019?! Niște texte de lege, o exprimare alambicata, și " invitatia" la interviu și clarificarea situației. Venituri din exploatarea pământului și apia din 2019!
Sun un prieten avocat, ii expun situația, fac o copie de pe scrisoare , o trimit și îmi spune ca o sa întrebe AI. Îmi trimite răspunsul AI după câteva minute: trebuie sa merg pentru " clarificari" la anaf!
A doua zi, ne-am înființat la anaf, asa cum scria la tadula, sa ii calculeze " porsia"! Surpriza! Coada la ghiseu' doispe' mai ceva ca la sanatoriu balnear! Bătrâni în cârje, cu cadru, ori rolsthul, însoțiți sau nu de rude așteptau cuminti pe hol , care asa cum este " normal se incalzise mai ceva ca o sauna! Mai erau încă fo 8 persoane în fata noastră. Asteptam! Și asteptam! O ora, doua, trei, încă nu ne venise randul! Îmi fac curaj și întreb la ghiseu pe tanti de acolo, dacă nu au vreun șef , supervizor , cineva cu care sa stam de vorba! Sau sa ne programam in alta zi si ora.Coada se lungise iar atmosfera devenea tot mai "incinsa"! Nu este nimeni! Șeful este în concediu!
Și iar așteptăm ,încă o ora!
Ne vine randul. Ii dam hârtia! Ii dam buletinul! Se uita la bătrână, se uita la buletin. Este expirat, zice ea!
Ce? Întreb eu.
Buletinul! Zice ea.
Pai ce, ați chemat-o pe bătrână sa ii schimbați buletinul? Sau sa ii verificați buletinul? Ați chemat-o sa ii calculați nus' ce venituri pe care sa le impozitați, nu?!
Pai nu are de plata nimic, ca impozitul calculat nu se încasează fiind prea mic! Adică ar avea de plata 2 lei și 45 de bani, dar nu se incaseaza!
Am simtit ca iau foc! Deja mâinile îmi tremurau de furie și vocea se ridica, aproape țipând : cum draq sa chemați la voi o bătrână de 85 de ani, sa o puneți pe drumuri, sa o speriați cu o somație ca să ii spuneți ca nu are nimic de plata! Pe anul 2019! Acum în 2025! Cum?!
Apărut de nu știu unde și paznicul sau badigardul, nu știu cum ii spune, încearcă sa ma linisteasca: domnu' nu trebuie sa țipați, sa faceți scandal, sa știți ca chemam politia!
Chiar te rog! Zic eu. Uite am sa chem și presa și tv și site-uri de scandal , sa vadă toată lumea cum sunt umiliți bătrânii nostri! Nu v-ar fi rusine!
În spate începuseră sa vocifereze și alți bătrâni, nedumeriți de ce au fost chemați și puși pe drumuri, unii de la distante foarte mari. Doar pentru ca sunt proprietari de pământ. 1,2,3 hectare pe care au refuzat sa-l vândă ori sa îl arendeze.
O privesc pe bătrână în ochi. Ii inotau în lacrimi! Dar fata i se luminase! Nu avea nimic de plata! Banii de pensie ii vor ajunge și luna asta sa plătească medicamentele, curentul, gazul ( buteilia), abonamentul tv și telefonul!
Lasă mama , ca tot ie bine! Altfel nu mai ajungeam la oraș în viata asta! Hai sa mâncăm o inghetata! Zise tanti Ana.
.........
Nota: povestea este imginara cu excepția dialogului de la ghișeul 12!
Numele personajelor și locul au fost schimbate.
Între timp, tanti Ana, a plecat intr-o lume mai buna! Dar si-a plătit " porsia"!