Indiene, zic si eu...la ce foloseste folia aia?
Izolatie termica ...ioc! De ploaie sau zapada?....oricum nu ploua in stup, iar stratul de zapada e un bun izolator.
In schimb, la fiecare adiere de vant, folia aia va produce zgomot. Drept e ca si eu dorm mai bine cu televizorul deschis
Folia aia e doar o sursa de stress si o cheltuiala in plus. Nu i-au murit albinele, dar sunt sigur ca era -cel putin- tot aia fara folie.
Larry, si eu sunt tot la prima iernare. Mi-am format niste convingeri, daca gresesc...fie paguba mea. Din pacate si sotia imi e partener la intepaturi, cheltuieli, pasiune, sperante (ma refer numai la albine

) asa ca trebuie sa fiu prudent cu asumarea riscurilor.
Daca ar fi strict pe barba mea, as zice ca in cazul in care le-ai asigurat hrana, loc uscat si liniste, iar ele nu sunt capabile sa supravietuiasca....sunt niste handicapate, oricat le-am admirat eu pentru organizare.
Personal, cred ca si povestile ca prea multe rame cu miere capacita-rezerva sunt contraindicate, face parte din miturile stuparesti. Cum pana mea de indian sa aibe ramele pline cu rezerve si sa crape de foame? Sa le organizez eu cuibul? Povesti! Crapau de mult in natura, daca erau atat de proaste!
Ceva mortalitate exista si in natura. E vorba de selectia naturala. Noi le selectam doar pe cele neroitoare, neagresive si producatoare de miere. Iarna ni le selecteaza pe celelalte.
Acuma, deh...e doar parerea unui incepator lipsit de experienta intr-ale iernarii albinelor, dar tot tineam sa-mi spun parerea, ca d-aia e forum! Daca ma contrazice cineva din experienta sau cu argumente logice, voi avea numai de castigat!
LE Indiene, desi pare ca ma adresez tie, de fapt profit de postarea ta si ma adresez tuturor! Tu doar ne-ai aratat cum ierneaza acel stupar!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)