cristianNiculae scrie:Buna dimineata,
Am si eu o intrebare ref. la ME.
Am 2 familii de albine (roi de anu asta), una pe 10 rame si alta pe 8 rame.
Din cate am citit pe forum la familiile pe un singur corp se recomanda iernarea pe 2 corpuri folosind corpul de jos cu rame goale, necladite(de altele nici nu am).
Eu m-am gandit la o alta varianta:
Ce-ar fi daca as imparti ramele cladite existente in 2 si as pune sa zicem 5 rame cu coroana de miere jos si 5 rame pline cu miere sus, delimitate printr-o diafragma pe verticala cutiei?
Ati facut vreunul asa?
Sunt constient de faptul ca latimea e putin cam mica si s-ar putea sa nu incapa ghemul de albine dar ma gandesc ca poate se aseaza ele cumva.
Multumesc anticipat.
Poti face asta cu conditia ca ramele de jos sa aiba foarte putina miere. De preferat ca ramele din mijloc(1 - 2) sa nu aiba aproape deloc miere iar ramele de sus sa fie pline de sus pana jos. Daca asezarea asta mai este completata si de o cantitate de albina suficienta iernarea o sa fie perfecta. Ghemul o sa se formeze sub ramele cu miere, adica undeva intre corpul de sus si cel de jos si o sa urce sus pe masura ce consuma mierea. Eu iernez asa roii si familiile mai slabe. cele puternice pot avea mai multa miere jos pentru ca o sa urce fara probleme sus.