Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Longevitatea albinelor

Mesajde Daniel Popovici » 06 Aug 2013, 00:58

lucky5strike scrie:Longevitatea albinei?

1. Bolile
2. Modul cum a fost hranita
3. Modul cum se hraneste.
4. Sarcinile din stup.

4. - e clar ca albina dintr-o familie cu 500g de adulte nu are viata cat cea dintr-o familie de 4 kg. In primul rand pentru longevitatea albinei conteaza cat laptisor secreta "la viata ei".
1. Este principalul factor de care m-as lovi daca as incerca sa experimentez influenta hranei asupra longevitatii (sau poate nu chiar - hrana poate influenta si imunitatea la boili si indirect aspectul longevitatii). Ideea e ca toate bolile adultelor, in special nosemoza, dar si virozele "bruiaza" longevitatea.

2. si 3. Nu am date suficiente, dar stiu ca exista sortimente de hrana proteica cu influente clare pozitive asupra puietului (deci creste vizibil cantitatea de puiet crescut) - in lipsa de polen, DAAAARR............ populatia ramane egala cu a lotului martor.
Deci puietul crescut e "de geaba" - de proasta calitate si traieste putin.
Nu e exclus sa se intample la fel cu anumite sortimente de polen monoflor.

Pe de alta parte lipsa oricarei hraniri proteice AM COSTATAT CLAR, EXPERIMENTAL - DE MAI MULTE ORI (repetat) ca duce la depopulari mai mari (uzura) decat accesul la proteine.

Ar fi mult de studiat in legatura cu caliatatile si compozitia chimica a hranei proteice din acest punct de vedere.

NU SUNT "DE ARUNCAT LA GUNOI" pana ajungem la concluzii clare:
- experienta,
- observatiile personale ale fiecaruia (pentru cei atenti si cu spirit de observatie),
- descoperirile intamplatoare.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 08 Aug 2013, 02:40

Daca e sa trecem la "presupuneri si folclor", mi se pare ideala o rasa care sa nu creasca puiet cand nu are acces la hrana proteino-vitaminica (polen, pastura, substituenti), sa nu raspunda la caldura si lumina. Albina sa se conserve, sa inceapa cresterea doar cand are cu ce.

Presupun ca unele linii de Carnica se apropie de acest ideal.
Nu stiu cat de mult.
Nu stiu cu ce pret si daca acele linii (daca or exista) nu au si metehne.
Nu stiu daca aceasta calitate se regaseste (si se impaca cu performanta) la liniile ameliorate
Daniel Popovici

Mesajde andreiu » 08 Aug 2013, 09:19

Dar ce ziceti de o rasa cu aripile mai lungi, chiar duble, care ar mari considerabil raza de zbor ?
Sau cu antene parabolice ? :D

Pentru SF aveti loc aici viewforum.php?f=38
andreiu

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR