Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

temperatura minima la care se poate administra serbetul

Mesajde luca silviu » 31 Ian 2012, 20:53

In primul rand, findca este prima mea postare pe forum va salut pe toti !!
E prima iarna in care am stupi, si vreau sa va intreb care este temperatura minima la care pot ridica capacul stupului si izolatia pentru a administra pungute cu serbet.
Am lasat multa miere, zic eu suficienta, dar cred k majoritatea familiilor au deja puiet, si pe gerul din zilele astea ghemul nu se prea poate deplsa..
Ultima oară modificat de luca silviu pe 31 Ian 2012, 21:13, modificat 1 dată în total.
luca silviu

Re: temperatura minima la care se poate administra serbetul

Mesajde andrei_calinescu » 31 Ian 2012, 21:08

Inainte de a te pripi cu turtele asculta-i sau ridica podisorul si vezi unde e ghemul. Daca e la leat, pune turta, dar sa fie uscata si pe punga.
andrei_calinescu

Mesajde cavaleriu » 31 Ian 2012, 21:31

daca ai lasat provizii suficiente de ce vrei sa te complici ? liniste totala si vei fi rasplatit din belsug
:D :D :D :D
cavaleriu

Mesajde un OM » 31 Ian 2012, 23:24

De regula un incepator apreciaza mai greu, nu totdeauna, cantitatea de miere si dispunerea corecta pe rame.De pus serbeturi, candy, sau in cel mai "rau" caz miere, se poate pune oricand, desi asta nu inseamna idealul.
un OM

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Feb 2012, 13:15

cavaleriu scrie:daca ai lasat provizii suficiente de ce vrei sa te complici ? liniste totala si vei fi rasplatit din belsug
:D :D :D :D

Nu totdeauna proviziile suficiente sunt "unitatea de masura". Nu ati gasit niciodata familii moarte de foame cu mancarea langa ele? Eu da! si este unul din motivele pentru care consider ca ME-ul este un stup de luat in seama!

Dupa cum a evoluat iarna asta nu este exclus ca unele familii sa fi inceput timid ponta. Nu vor parasi puietul si atunci daca le-a prins vremea asta pe o zona cu hrana la limita este problematic! O turta mica(miere, reteta Nea GICA sau etc) , uscata si calda, pusa deasupra ghemului, impachetarea sa nu fie afectata, adica sa nu descoperim ramele si sa ramana loc pentru curenti de aer si stai si mai linistit!

Sa auzim de bine!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde luca silviu » 02 Feb 2012, 19:45

Multam d sfat ! Maine o sa il pun in aplicare> ;)
luca silviu

Mesajde joldosdinu » 02 Feb 2012, 21:05

Care este cauza mortii unei familii de albine cu miere suficienta ,gasindu-le cazute pe fundul lazii,in luna Decembrie?
joldosdinu

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Feb 2012, 21:25

luca silviu scrie:Multam d sfat ! Maine o sa il pun in aplicare> ;)

Este o perioada tare friguroasa. Ar fi bine ca afara sa fie temperatura pozitiva, fara vant si cu soare. Dar faci cum crezi!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Feb 2012, 21:39

joldosdinu scrie:Care este cauza mortii unei familii de albine cu miere suficienta ,gasindu-le cazute pe fundul lazii,in luna Decembrie?

Daca era o familie pe macar 3 intervale full de albina, atunci este o problema! Cauza: boală, lipsa matca, soarec sau alt factor de stres.

Daca era o "mâţă lesinata" cauzele pot fi multiple si nici nu prea are sens sa vorbim aici despre asta. Eu am sarit o familie care trebuia unita si intr-o zi din decembrie am gasit-o moarta......de foame. Se retrasese intr-o margine a consumat tot de acolo, a venit frigul si ......pa!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde balanciprian » 02 Feb 2012, 22:06

salutare! ce metode sunt pentru ca o familie cu o populatie mica chiar daca mai are resurse,sa fie salvata? nu stiu daca are matca dar masurand 'ochiometric' sunt aproape sigur ca dispare.merge unita cu alta familie intr o incapere adapostita? ce e de facut ca mi mila de ele? multam
balanciprian

Mesajde alt stupar » 02 Feb 2012, 22:14

baieti,
mortul de la groapa... nu se mai intoarce :oops:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde vicpo » 03 Feb 2012, 07:49

dar daca n_a murit poate fi resurcitat
vicpo

Mesajde cipry74 » 03 Feb 2012, 08:56

Eu atat va pot spune....pune furtunul pe ei si asculta-i iar daca situatia se impune intervii cu papa si la -20 dar repede si silentios....Daca nu au papa in apropiere....vor trece in luna celor drepti.La mine din aproape 80 ........vreo 70 tureaza deja motoarele..semn ca e puiet.si rari sunt anii cand dupa 15 ianuarie matca nu incepe sa ponteze.
cipry74

Mesajde mihaigs » 06 Feb 2012, 16:58

un OM scrie:De regula un incepator apreciaza mai greu, nu totdeauna, cantitatea de miere si dispunerea corecta pe rame.De pus serbeturi, candy, sau in cel mai "rau" caz miere, se poate pune oricand, desi asta nu inseamna idealul.

DE CE IN CEL MAI RAU CAZ "MIERE". ESTE MAI BUN CANDY SAU SERBETUL?
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde cipry74 » 06 Feb 2012, 18:16

mihaigs scrie:
un OM scrie:De regula un incepator apreciaza mai greu, nu totdeauna, cantitatea de miere si dispunerea corecta pe rame.De pus serbeturi, candy, sau in cel mai "rau" caz miere, se poate pune oricand, desi asta nu inseamna idealul.

DE CE IN CEL MAI RAU CAZ "MIERE". ESTE MAI BUN CANDY SAU SERBETUL?

rau este intre ghilimele...adica bun,bun
cipry74

Mesajde FLORINELU » 06 Feb 2012, 20:21

balanciprian scrie:salutare! ce metode sunt pentru ca o familie cu o populatie mica chiar daca mai are resurse,sa fie salvata? nu stiu daca are matca dar masurand 'ochiometric' sunt aproape sigur ca dispare.merge unita cu alta familie intr o incapere adapostita? ce e de facut ca mi mila de ele? multam

unificare.
FLORINELU

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR