Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

urdinis blocat

Mesajde popik50 » 26 Ian 2012, 22:35

Ieri a fost lapovita si astazi a nins foarte mult asa ca s-a depus un strat consistent pe stupi si pe urdinise. Am vrut sa deblochez urdinisele de zapada dar erau astupate si cu gheata din cauza lapovitei care a inghetat. Poate sa dauneze albinelor daca patrunde mai putin aer prin urdinis? Am funduri pline la stupi si podisor cu jumatate sita (lasat cativa centimetri pentru aerisire)
Ma gandesc ca daca nu e bine ca urdinisul sa fie blocat cu gheata , maine sa merg cu un cutit sau altceva si sa o indepartez. :?:
Fişiere ataşate
26012012_opt(1).jpg
popik50

Re: urdinis blocat

Mesajde alt stupar » 27 Ian 2012, 00:11

ba mai bine du-te cu cutitul in camara, taie-ti o bucata groasa de sunca si frige-o pe jar :lol:
Dupa aperitivul de 40* binenteles :
intre timp, pune si o oala de apa calda pe soba, sa se abureasca geamurile, sa faca flori de gheata, ca-i sezonul ;)
Si cand termini siesta, ia niste apa calduta si toarna usurel pe zapada inghetata de la urdinis (doar daca s-a format gheaza, da ?)
Deci fara cutit si razuiala zgomotoasa, ok ?
Si maine seara scrie daca te-am invatat prostii !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde popageorgian » 27 Ian 2012, 01:46

:D
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde gigiploesteanu » 27 Ian 2012, 20:22

Urmaţi cu încredere acest sfat, e foarte bun! Eu am scândurelele de zbor demontabile. Acest lucru mă ajută şi la recoltarea polenului. Durata demontării = 1 secundă ,durata montării = 2 secunde. Mult succes !
Să ştii să lupţi, când vrei să ai, Să nu regreţi când pierzi sau dai
gigiploesteanu

Mesajde proapis13 » 27 Ian 2012, 20:47

In mod normal in perioada asta ar trebui sa ai putin puiet in cuib
asta inseamna si caldura,cel putin 35 de grade deci se poate topi
gheata de la urdinish de la sine
Daca ai umblat de curand la stupi si nu ai apropiat podisoarele
nici sa nu-ti faci griji ca nu mai sunt cum erau propolizate si
implicit aerul viciat poate fi eliminat pe sus
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde popik50 » 27 Ian 2012, 21:21

Am urmat sfatul si acum totul e ok.
Azi am mai observat ceva la unul din stupi, toata zapada de pe capac s-a topit pe cand la ceilati 25 este zapada de 15 - 20 cm. Mentionez ca stupul este pe la mijlocul randului.De ce oare? E un roi de anul trecut. :?:
popik50

Mesajde balu » 27 Ian 2012, 21:29

Poate difera si izolatia fata de ceilalti, dar e posibil ca ghemul sa fie sus, daca au mincare suficienta o fi de bine, asculta-l la urdinis
balu

Mesajde popik50 » 27 Ian 2012, 21:44

balu scrie:Poate difera si izolatia fata de ceilalti, dar e posibil ca ghemul sa fie sus, daca au mincare suficienta o fi de bine, asculta-l la urdinis

Stupul e ca toti ceilalti si se aud in interior. Din ce imi aduc eu aminte acum o saptamana cand le-am dat turte ghemul era sus dar mai avea provizii. Nu stiu de ce statea ghemul asa de sus :?:
popik50

Mesajde reformistul » 29 Ian 2012, 23:43

popik50 scrie:
balu scrie:Poate difera si izolatia fata de ceilalti, dar e posibil ca ghemul sa fie sus, daca au mincare suficienta o fi de bine, asculta-l la urdinis

Stupul e ca toti ceilalti si se aud in interior. Din ce imi aduc eu aminte acum o saptamana cand le-am dat turte ghemul era sus dar mai avea provizii. Nu stiu de ce statea ghemul asa de sus :?:

Poate statea sus ca ii era mai bine sub folie in acea zona, era mai cald ;)
reformistul

Mesajde lucky5strike » 29 Ian 2012, 23:55

De la ora asta incep sa urce sus ca au puiet.

Eu am unii stupii ingropati in zapada de alde joi seara. Azi m-am uitat intai pe sus la cativa, inainte sa eliberez urdinisul.

Totul era in regula.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stuparul2011 » 30 Ian 2012, 02:44

buna,
eu am auzit si folosit metoda cu o bucatica de fier incalzita pentru a debloca urdinisurile(pentru a topi imediat zapada inghetata de la urdinis,fara a exista posibilitatea de a intra umezeala,multa cel putin,inauntru stupului),dar acum citind aceasta metoda pare mai buna.
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde aurelt60 » 07 Feb 2012, 16:38

Acum citeva minute am deblocat si eu urdinisurile care erau acoperite cu gheata de citeva zile dar am folosit o alta metoda si anume;am tras un cablu electric si am topit gheata cu un fion dat pe cald. Totul a decurs foarte bine, dupa care am ascultat toti stupii si este totul bine.
Ai grija ce iti doresti pentru ca este posibil sa se indeplineasca!
aurelt60

Mesajde FLORINELU » 07 Feb 2012, 17:17

aurelt60 scrie:Acum citeva minute am deblocat si eu urdinisurile care erau acoperite cu gheata de citeva zile dar am folosit o alta metoda si anume;am tras un cablu electric si am topit gheata cu un fion dat pe cald. Totul a decurs foarte bine, dupa care am ascultat toti stupii si este totul bine.

treaba cu feonul mie nu-mi prea place ,caci cam face galagie la urdinis,si apoi mai si sufli aer cald in stup,si acestea nu le prea place la albine pe frigul asta.
FLORINELU

Mesajde nae » 07 Feb 2012, 18:59

Eu stau la 15 km. de stupina si nu pot sa trag fir !? Scuze ,nu m-am abtinut .
Campul e alb ,pitigoii sunt invitati la masa pe scandura uscata . :o
nae

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR