Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde ilalexandru » 18 Mar 2012, 23:44

De adus polen, au adus binisor. Insa azi am observat urmatoarele lucruri: albina cam agitata, se baga imediat in par, parea ca ar incerca sa dea tarcoale pe la urdinise, iar pe seara vreo cativa stupi aveau activitate mai intensa. Astia sigur fura de undeva. Cine stie cu ce ma mai aleg in familiile astea acum. Insa la soia si lapte nici gand sa se gandeasca. Nici macar la mierea de acolo. Ce e sigur insa...in ramele din cuib mai au inca pastura de anul trecut. DAca nu a avut inca cine o manca....
ilalexandru

Mesajde bobby_76 » 19 Mar 2012, 00:25

ilalexandru scrie:De adus polen, au adus binisor. Insa azi am observat urmatoarele lucruri: albina cam agitata, se baga imediat in par, parea ca ar incerca sa dea tarcoale pe la urdinise, iar pe seara vreo cativa stupi aveau activitate mai intensa. Astia sigur fura de undeva. Cine stie cu ce ma mai aleg in familiile astea acum. Insa la soia si lapte nici gand sa se gandeasca. Nici macar la mierea de acolo. Ce e sigur insa...in ramele din cuib mai au inca pastura de anul trecut. DAca nu a avut inca cine o manca....

Uite ce zic eu. Incearca sa pui niste uroaie in laptele praf. amesteci frumos intr-o punga (sau cutie, ce ai la indemana) si postezi in fata stupinei, cat de aproape iti permite locul. De preferat intr-un capac de stup intors (albina va face curent si daca nu e putin inalt se pierde pe pamant-destul de mult), sau o cutie de carton, mai inalta. Faci treaba asta inainte de a iesi albina din stup (ma refer aici in special la cercetase, nu sacagii). Pt a avea reusita sigura, presari pe urdinise (chiar peste albinele de pe urdinis) cate putin din amestec, sa le "orientezi" , daca imi permiti sa zic asa...
Ce spuneti dv, ca nu s-a atins de lapte ma duce cu gandul la cateva variante: ori e abundenta de polen la dv in zona (adica din 20 albine intrate la urdinis 10-15 intra cu polen - exclus acum in orice zona!), ori familiile nu simt nevoia de proteina (exclus in ac perioada, chiar daca nu prea au puyiet folosesc proteina pt albinele mature, dupa carenta de peste iarna), ori stupii sunt f slabi (ma gandesc ca aveti acolo un minim de 4-5 rame (stranse deja la diafragma).
Pt o reusita mai sigura (daca se poate) incercati si cu niste sirop, sau turte sau ce aveti , in stup, nu afara la troc, pt ca am inteles ca exsita riscul de furtisag (mai rar primavara, dar exista daca aveti in zona sau stupina proprie stupi fff puternici, 7-8 rame acum).Sau descapaciti, de prefarat in cuib, cate un petec de miere ramas de la starngerea cuiburilor.
eu vin din stupina, si nu va spun ce am avut si azi acolo, si ieri...BALAMUC aparent, insa albina, facea ce stia ea mai bn.
In legatura cu mierea de care spuneti, folosita pt a le atrage, langa trocul de lapte...luati-va gandul, NICI NU SE APROPIE DE EA! Doar mustele sunt pe dinsa :d
Si dk nici asa nu merge, puneti niste polen ff fin macinat (din prod proprie daca e posibil-eu de altii nu pun) peste trocul de lapte, doar "de miros", iar daca nu va va place ce veti vedea pe la ora 11-12...sa nu-mi spuneti pe nume. Domnule, vorbim de albina, nu de altceva, sa fim seriosi..aduc in stup si rumegus in ac perioada (si chiar nu e o exagerare asta, sau vreo gluma pt incepatori)
ce sa va mai zic, daca nici asa nu merge..n-or' fi albine, sau s-or' fi trantorit (scuzati-mi rautatea-ac lucru chiar nu e posibil in 15 martie)

sa aveti spor!
bobby_76

Mesajde bobby_76 » 19 Mar 2012, 00:47

ilalexandru scrie:De adus polen, au adus binisor. Insa azi am observat urmatoarele lucruri: albina cam agitata, se baga imediat in par, parea ca ar incerca sa dea tarcoale pe la urdinise, iar pe seara vreo cativa stupi aveau activitate mai intensa. Astia sigur fura de undeva. Cine stie cu ce ma mai aleg in familiile astea acum. Insa la soia si lapte nici gand sa se gandeasca. Nici macar la mierea de acolo. Ce e sigur insa...in ramele din cuib mai au inca pastura de anul trecut. DAca nu a avut inca cine o manca....

Completez:
e drept ca la Horezu, fiind putin mai inalt, e posibil sa fie mai frig.
tot asa de posibil este sa ai pastura fff multa in stupi, pt ca stiu ca am trecut asta' toamna de la Valcea spre Severin si ma apucase ceva la cap'...la voi plin de flori, umezeala etc, la mine...Sahara!
Totusi, acolo unde vezi multa pastura, uita-te si la varsta reginei si la modul cum ponteaza.
In orice caz, oricat polen ar fi, el niciodata paraca nu e deajuns.
Si (de ce nu?) vezi ce fel de lapte le-ai pus, poate e ceva in neregula cu el.
Alte idei nu mai am, la mine imi manca din mana, fara caterinca.
sper sa reusesti si sa vii cu vesti bune.
n buna!
bobby_76

Mesajde macko2001 » 19 Mar 2012, 09:30

am verificat ieri o parte din stupi. au consumat turtele de apifonda puse de 2 saptamani. este bine sa pun din nou turta, sau sirop? daca sirop in ce concentratie?
macko2001

Mesajde ilalexandru » 19 Mar 2012, 23:40

Nici o sansa! nu vror sa se atinga de soia si laptele meu praf. Poate nu au nevoie. Familiile sunt si bune si slabe. Unele au puiet pe 4 rame. Cate o palma pe fiecare. Altele mai putin. Depinde de albina pe care o are fiecare. Insa se vede in rame ca au adus ceva polen de afara. Cam 25% din albina care vin in stupi aduce polen. Insa ce ma mira e faptul de ce nu o atrage mierea care am pus-o peste lapte si soia. Daca las rame pe afara imediat albina bate la ele. Oricum daca albinele nu vror, am descoperit pe altcineva caruia ii place. Un catelus mi-a scapat azi in gradinta...si lingea cu asa placere la lapte si soia!
ilalexandru

Mesajde dorindafi » 19 Mar 2012, 23:53

tzin postul asha ca dale mierea fara lapte :lol:
dorindafi

Mesajde bobby_76 » 20 Mar 2012, 00:09

ilalexandru scrie:Nici o sansa! nu vror sa se atinga de soia si laptele meu praf. Poate nu au nevoie. Familiile sunt si bune si slabe. Unele au puiet pe 4 rame. Cate o palma pe fiecare. Altele mai putin. Depinde de albina pe care o are fiecare. Insa se vede in rame ca au adus ceva polen de afara. Cam 25% din albina care vin in stupi aduce polen. Insa ce ma mira e faptul de ce nu o atrage mierea care am pus-o peste lapte si soia. Daca las rame pe afara imediat albina bate la ele. Oricum daca albinele nu vror, am descoperit pe altcineva caruia ii place. Un catelus mi-a scapat azi in gradinta...si lingea cu asa placere la lapte si soia!

v-am spus, invidiam stuparii din zona dv, asta toamna...polen cat vedeai cu ochii!
HA, Ha , pai noi am stat de paza la trocuri, cainii nostri sunt obisnuiti cu produsele apicole, shi mai ales cu ..albina! erau laolalta, la masa!!!
Va doresc numai de bine!
bobby_76

Mesajde ilalexandru » 20 Mar 2012, 00:23

In privinta polenului e o zona bunicica. Insa niciodata nu am incercat sa le pun colectoare de polen. Miere au destula in stupi...trebuie doar sa ma apuc sa le o descapacesc. Insa le mai las putin ca sa mai elibereze in cuib si sa aibe matca unde oua. Totusi problema este alta...in perioada asta se cam duce albina batrana. Fata de acum doua saptamani, familiile s-au mai strans cu cate o rama. Desi au iesit din iarna, familiile sunt mai slabe decat anul trecut. Toata lumea cu care vb se vaita ca familiile au iesit foarte slab. Maxim 6 rame albina. De la an la an parca o iau inapoi. Caut acum un apicultor care a tratat stupii anul trecut cu antibiotic...oare il gasesc? Are cineva curajul sa recunoasca ca a tratat stupii, fie si preventiv
ilalexandru

Mesajde bobby_76 » 20 Mar 2012, 00:59

ilalexandru scrie:In privinta polenului e o zona bunicica. Insa niciodata nu am incercat sa le pun colectoare de polen. Miere au destula in stupi...trebuie doar sa ma apuc sa le o descapacesc. Insa le mai las putin ca sa mai elibereze in cuib si sa aibe matca unde oua. Totusi problema este alta...in perioada asta se cam duce albina batrana. Fata de acum doua saptamani, familiile s-au mai strans cu cate o rama. Desi au iesit din iarna, familiile sunt mai slabe decat anul trecut. Toata lumea cu care vb se vaita ca familiile au iesit foarte slab. Maxim 6 rame albina. De la an la an parca o iau inapoi. Caut acum un apicultor care a tratat stupii anul trecut cu antibiotic...oare il gasesc? Are cineva curajul sa recunoasca ca a tratat stupii, fie si preventiv

Stiu pe cineva care trateaza, tot asa "preventiv" . Nu-i inteleg gandirea. Uite, ar fi un topic bun
Vorbind de puterea familiilor, daca aveti 6 rame albina din care 3-4 puiet si 2 de inchidere..e ft bine.
va arat care e treaba pe la noi, nu am mai postat poze, sper sa procedez corect.
Ceea ce va arat este chiar in ziua "zborului masiv de curatare", din 25 febr. M-a bucurat ce am vz, de deasupra ramelor (pt cu am umblat pe rame, nu am dat jos nici macar inelul de la lada) . Dupa ceva vreme, am zis, ia stai sa vad si mai jos, la puiet, la cateva familii reprezentative. Asta nu m-a mai bucurat!!! Gerul de dinainte a redus la zero ponta familiei. Stiam deja:viitorul nu mai suna bine, depopulare masiva in martie etc. ..etc
nu am poze recente, dar din majoritatea stupilor am scos cate o rama, incercand sa organizez spatiul/acoperierea cat mai optim. Deci nu e numai la dv ac problema, acest lucru e natural, normal, la ce s-a intamplat in februarie in Romania
Fişiere ataşate
3.JPG
2.JPG
1.JPG
Ultima oară modificat de bobby_76 pe 20 Mar 2012, 01:51, modificat 1 dată în total.
bobby_76

Mesajde bobby_76 » 20 Mar 2012, 01:01

[quote="ilalexandru"]

am mai gasit cate ceva:
fisierele au fost facute print screen, deoarece dimensiunea initiala era f mare pt a putea fi postate. N-am stiut sa le fac altfel :D
Fişiere ataşate
5.JPG
4.JPG
bobby_76

Mesajde ionut-88 » 20 Mar 2012, 20:39

salutare!zilele trecute s-a tot discutat ca albinele cara rumegusi in stupi,zilele trecute si ale mele carau rumegusi,dar de doua zile cara uruiala de porumb au renuntat la rumegusi. :lol:
Fişiere ataşate
Imagine0154.jpg
Imagine0157.jpg
Viata poate fi inteleasa doar privind in urma dar poate fi traita doar privind inaite!
ionut-88

Mesajde Avram Sorin » 21 Mar 2012, 11:45

Vorbim de mortalitate daca nu respectam indicatiile producatorilor de hrana pentru albine .

Uite mai jos un exemplu . A-ti procedat asa ? :D . Imaginea si textul este de pe un site romanesc pentru Apifonda .

Imagine

Concluzie . Harnirea de iarna se face cu cantitati de 15KG bloc le desfacem si ii punem pe rame. Oare unde mai pun capacul ? .Sau in hranitor ? :roll:
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde trantor » 21 Mar 2012, 14:05

Sau in troaca! In zona noastra se mai zice si "piua".
....
trantor

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR