Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: intrebare incepator

Mesajde Badea Alin » 05 Iun 2012, 11:38

ionut13 scrie:s-a inteles :)
ce zici....daca vad ca le trece prin cap sa roiasca ( isi fac botci) sa le divizez...sau sa merg asa cu ele anu asta?

dacă vezi că vrea să plece, cel mai bine iei matca bătrână cu jumătate din rame şi faci un roi. Ramele din ambele familii vor fi intercalate cu FA, iar botcile din familia cu matca se distrug. Eu aşa scăpam de roit, la mine a dat rezultate, nu ştiu la alţii ...
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde ionut13 » 05 Iun 2012, 12:21

Salut Alin,

Pana acum nu si-au facut botci, pentru ca....au magazie (cat 3/4) in care sunt doar 5,6 rame cu ceva miere....restul in magazie e gol, deci au destul loc, nu se gandesc la roire.Ma gandeam sa iau catu jos si sa las doar cuibiul pe 12R.

Da, asa o sa fac....singura chestie care ma preocupa este depopularea(adica dupa ce fac divizarea, culegatoarele tind sa intre in stupul cu matca batrana), nu am alta stupina....dar ma gandeam asa: azi deja am rugato pe maicamea (io nus in tara) sa puna o scandurica de la urdinish pana jos....ca si reper,pentru lucratoarele curente...in momentul in care vad ca isi fac botci, in stupul nou o sa pun rama cu matca +2rame puiet+2rame miere+2 rame FA, eventual hranitor si o sal pun o pozitie mai la dreapta fata de pozitia actuala, dar fara scandurica de reper, in acest fel sper ca lucratoarele curente, sa "tina minte" stupul si sa nu se duca in cel cu matca.
Evident in stupul cu matca o sa distrug toate botcile, iar in celalant o sa las 2, 3 care's mai "grase"

ce ziceti? e bine?
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 12:27

Badea Alin scrie:
ionut13 scrie:s-a inteles :)
ce zici....daca vad ca le trece prin cap sa roiasca ( isi fac botci) sa le divizez...sau sa merg asa cu ele anu asta?

dacă vezi că vrea să plece, cel mai bine iei matca bătrână cu jumătate din rame şi faci un roi. Ramele din ambele familii vor fi intercalate cu FA, iar botcile din familia cu matca se distrug. Eu aşa scăpam de roit, la mine a dat rezultate, nu ştiu la alţii ...

Daca ajungi acolo , poti sa faci altfel :
Roire artificiala : lasi prima rama de albine si inca una cu puiet de toate varstele intr-o lada noua . scuturi matca +~ jumatate de albine
In stul de baza lasi restul de albina si dai FA . Daca nu au botci de roire vor face de salvare . E bine ca cel cu matca sa il muti in afara razei de zbor ca sa nu se intoarca matca inapoi albina culegatoare
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 05 Iun 2012, 12:42

da mai Aliuta, dar tocmai astai baiu' :
prima chestie, nu vreau sa isi faca botci de salvare,daca nu-si fac ele, mai bine le las asa...nu le inmultesc cu botci de salvare, ca nui bine cica
a doa chestie e ca nu am unde sai duc in "afara razei de zbor"

O sasi faca ele botci, lam rugat pe fratemiu sa se uite la ele, la cateva rame din cuib sa vada de botci apoi sa scuture albinele din cat si sla ia jos, sa lase doar cuibul...asa o sa si faca botci,o sa faca el azi chesti asta si peste o sapt cnad vin eu, vedemdaca au botci sau nu si atunci o sa vad.

Ma mai ingrijoreaza iara faptu sa nu fie deja prea tarziu :D am citit ca in zona de deal, se recomanda procedura aceasta la sf de mai.
Sper sa se intareasca pana in iarna, si ma gandeam sa le ajut cu sirop, iar mai spre toamna, sa le dau si ramele din cat pe care este ceva miere acum sa sio ia si sa sio duca in cuib pt iarna/stimulare. ramele cu miere, in toamna, sa le pun dupa diafragma? sau in cuib. precizez ca ele sunt de 3/4 ca si dimensiune.

ionut13

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 12:56

inseamana ca nu ai inteles
1 Botci de salvare fac doar atunci cand din diverse accidente ramane fara matca .
2 tu vorbeai de intratul in roire , deci au botci + matca batrana .
3. daca tie iti culeg albinele si esti in primul an , e bine sa le lasi sa treaca iarna , o sa mai capeti experienta , si la anu le ajuti usurel usurel in primavara si apoi daca se dovedeste puternic stupul respectiv , poti sa il divizezi chiar inainte de salcam (nu vei mai avea cules , sau in timpul salcamului sau spre sfarsit ~sfarsitul lui mai ).
4 daca ii dai jos catul e posibil sa le bagi fortat in frigurile roitului si daca vezi majoritatea se feresc de asta pentru ca e posibil sa roiasca de mai multe ori nu doar o data cum ne dorim noi , ajungand pana la disparitia stupului mama. citeste documentatia . Roirea pe partea cealalta este o metoda facila pentru incepatori si da si roi sanatos (dar lasa-l sa se intample el , nu il provoca tu ). Roiul prima bogat ca albine si matca batrana vor zbura apropare de stup (varsta reginei ), dar roiurile secundare tertiare pot zbura mult mai departe si se vor pozitiona mai sus ca si inatime ca roiul primar , si va contine cel putin o matca dar neimperecheata (pot fi mai multe matci ).
tu decizi daca vrei sau nu sa divizezi (cel mai mult trebuie sa cunosti potentialul melifer )daca ai floare de camp pana tarziu , Poate ceva tei peste 1-2 saptamani si camp cu floare suficienta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 05 Iun 2012, 13:07

poi daca il divizez si ii dau de lucru la FA, o sa fie in final vreo 3 rame cu puiet, 2 cu miere si 2 FA fara botci....crezi ca va ro iar??? io nu cred.
ce ma ingrijoreaza e culesul....la mine nu e tei si nici floare.....doar fanetze si padurre....eventual struguri/vii .

Deci situatia e cam asa: familie zic eu puternica care ar putea sa roiasca, sau as putea-o forta sa inceapa pre-roitul so divizez sau nu???
daca o las asa...ar fi prudent, ar intra bine pe iarna
daca le inmultesc, ar fi mai riscant,tinand cont de cules,perioada, doar ca ma bazez pe mierea din cat plus sirop de ajutare.

grea decizie, pentru un incepator la distanta de 700km de stupina:((((((
ionut13

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 14:23

fanetea prezinta cules variat de nectar si polen .
nu or sa construiasca FA pentru ca nu vor avea putere suficienta , decat cand vor avea cules puternic si suprapopulatie .
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 18:00

ionut13 scrie:Eu zic ca e pizderie de albina si puiet....cat despre miere na...ce or apucat sa adune dupa ce omu de la care leam luat a extras salcamul...3,4, rame pe margine in cuib si 5 rame in catul de 3/4.La miere ma bazez cat de cat pe ce mai aduna de la florile de fan(nu am tei, floare in zona) + sirop + miere ce este in ramele de 3/4 data ca si stimulent/hrana.

Eu ma gandeam sa mai stau pana vad ca incep sasi fac botci,ma astept cat de curand, apoi sa aplic ce scrie aici: http://www.stuparitul.com/inmultire_art ... lbine.html - Roirea artificiala prin divizare.
Actualente in fiecare cuib am 12 rame (4m+8p, aproximativ).Ma gandeam asa:
In stupul mama: sa las matca pe 4R_puiet+2R_miere, un fagure artificial la cladit, hranitor si apoi diafragma.Renunt la magazie
In stupul Fiica: 4R_puiet+botca/i+2R_miere, hranitor si apoi diafragma, evident fara magazie.
Si sa le pun unu langa altu sa incerc sa inpart cumva in mod egal lucratoarele.

Ce ziceti? am sanse sa le aduc pe un numar corespunzator pentru iernare.

Nu ma intereseaza mierea, vreau doar sa le ajut sa intre bine pe iarna.

Va multumesc!!!

citeste . citeste, citeste , citeste ...... capata ceva experiente nu doar citita si prin telefon si pozi si apoi poti sa incerci sa divizezi si sa faci alte lucruri daca esti departe si ajungi de 2 ori pe an e greu chiar foarte greu sa faci apicultura .
Eu ajung saptamanal cel putin o data , daca nu de 2 ori si mi se pare putin in urmarirea lor . Tatal meu e acolo permanent sa faca diverse operatiuni si cu greu am ridicat 2 roi , si am avut in ambii cam 7-8 rame cu puiet diverse stadii si miere + albina pe 16-18 intervale bine acoperite si citeste sa vezi ca am tras cu ei fiind aproape de ei .
Acum cu 2 sunt pe linia de plutire zic eu si pana in toamna ii ridic destulde bine , poate chair sa isi asigure singuri rpoviziile , dar cat am tras
A.D.
aliuta2000

Mesajde ionut13 » 07 Iun 2012, 13:42

Week-endu' asta o sa fie vreme buna...asa ca ma pun pe divizare....sa vedem ce iese.....daca da cu virgula....error..data viitoare sigur no sa mai fac...daca o sa fie prea slabe ...pe toamna o sa va cer sfaturi de unificare familii :D., dar eu sper sa fie bine :D

Poate alete sugestii????? pana no fac de oaie:)))
ionut13

Mesajde Badea Alin » 07 Iun 2012, 23:24

Ionuț, ca să scapi de griji mai bine faci tu astfel, dacă nu sunt în frigurile roitului:
- din fiecare familie iei 4 rame (2puiet+2miere și păstură) le dai o matcă fecundată (35 -40 lei) de la un crescător de încredere (sunt mulți), matcă care să nu prezinte instinct de roire.
- în stupul mamă dai rame la clădit, iar dacă nu este cules îl stimulezi (deși în zona ta cred că ai fâneață);
- stimulezi și roiul, iar dacă vrei să iernezi cu el îi mai dai 1-2 rame de puiet căpăcit;
- dacă nu vrei să-i înmulțești poți să unifici, în toamnă, roiul cu stupul mamă, după ce omori matca bătrână. Astfel vei avea o matcă tânără fără instinct de roire și o familie puternică pentru anul viitor.
Ai multe posibilități.
Salutări!!!
Badea Alin

Mesajde ionut13 » 07 Iun 2012, 23:53

Salut Aline,
eu stiu ce zici tu...frumos...elegant si eficient, da rnui matca....sti pe cieneva in jona care vinde...sau asa in general unde ar trebuii sa intreb.
Mai e o chestie...eu am doar o zi la dispozitie sa ma misc....intrun fel sau altu...sambata.
Oricum poate intre timp sior facut botci, ar fi mai bine decat fara...sa vad.

Multumesc de ajutor...de apreciat metodica prezentata de tine.

Toate cele bune....mai ales...vreme!!!
ionut13

Mesajde Badea Alin » 08 Iun 2012, 23:30

eu nu știu în zona ta dar mai la sud (la mine) se găsesc. Ar trebui să iei legătura cu Giovani sau Maximus, sunt oameni de încredere și din câte știu au ”material” bun. Giovani este din Gorj, așa că într-o zi poți să te deplasezi și să introduci matca (în cușcă), problema este că după 3-4 zile trebuie eliberată și trebuie să ai pe cineva care să-și bage ”nasul”. Mergi pe selectie că altfel nu poți practica un stupărit eficient (eu am văzut pe propria-mi piele).
Salutări!
Badea Alin

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR