Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Iernare ME- roi și fam pe 2 corpuri

Mesajde mihaistupar » 27 Sep 2012, 10:59

Vă salut, colegi! Vreau să intreb pe cei mai experimentaţi ca mine: cum iernați roiurile m e ce ocupă bine 7 faguri de corp. Se face organizare ca la dadant,sau diferă problema? Au cam 3 faguri plini,unul cu puiet și coroană subţire,iar restul cam jumătate cu miere. Menţionez că am iarnă serioasă cu zbor la 15 martie de cele mai multe ori.rar zboară in ianuarie sau feb. La cei ce ocupă minim un corp de 10 rame e simplu,albinele putând ierna la mijloc. Ăștia au cam 12-18 kg in cel superior
mihaistupar

Re: Iernare ME- roi și fam pe 2 corpuri

Mesajde Bubu Trantoru' » 27 Sep 2012, 13:00

http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=624&hilit=iernare+me+gica+iernare+la+ME+me
Cred ca aici gasesti "ceva" informatie legat de intrebarile tale.
Iernare usoara si toate cel bune ;)
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Mesajde jonny_it » 27 Sep 2012, 13:10

Am descris si eu undeva cum se face: viewtopic.php?f=15&t=698&p=77300#p77300

Daca nu gasesti pot sa mai spun odata. Sau ai rabdare 2-3 zile si iti fac un film. :)
jonny_it

Mesajde mihaistupar » 27 Sep 2012, 13:56

Adică să le unific?
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 27 Sep 2012, 14:01

N-ar fi rea ideea cu unitul,ar ieși niște stupi tun. Păcat de mătci insă,că-s tinere și vânoase.singure și-au strâns hrana
mihaistupar

Mesajde Nebunu_R » 20 Oct 2012, 20:00

Unifica! Pe 7 rame au iesit ai mei din iarna. In plus, caldura asta nu e in regula acum si cred ca va fi o iarna tare neobisnuita. Am ceva poze la jurnal cu stupii iesiti din iarna. Bafta!
Nebunu_R

Mesajde cobi » 20 Oct 2012, 21:30

mihaistupar scrie:Vă salut, colegi! Vreau să intreb pe cei mai experimentaţi ca mine: cum iernați roiurile m e ce ocupă bine 7 faguri de corp. Se face organizare ca la dadant,sau diferă problema? Au cam 3 faguri plini,unul cu puiet și coroană subţire,iar restul cam jumătate cu miere. Menţionez că am iarnă serioasă cu zbor la 15 martie de cele mai multe ori.rar zboară in ianuarie sau feb. La cei ce ocupă minim un corp de 10 rame e simplu,albinele putând ierna la mijloc. Ăștia au cam 12-18 kg in cel superior

7 rame de ME ocupate bine, pana la urma inseamna 5 si ceva de DB, ceea ce nu-i rau; multi ierneaza asa si daca matcile sunt teapane, o sa faca treaba in primavara, in cel mai rau caz ca familii ajutatoare.

S-ar putea ierna si pe un singur corp, destul de bine dar trebuie ca ramele sa fie cu mancare si daca inca mai ai puiet.... varianta lui Jonny, cu doua corpuri ME, cu 6 rame sus cu miere si jos la fel ca numar, dar cu mici coronite / chiar rame marginale goale, mi se pare mai buna.

http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=698&start=640
cobi

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR