nae scrie:kiloz scrie:In statii de 110 KV in stilpi de beton --tub cu interior gol ,diametru cam 25 cm--ierneaza familii de albine fara probleme ani la rind.Bineinteles cind reusesc sa aduna provizii suficiente.
Daca pe langa stalpul acesta ar trece 4-10 trenuri zilnic (trepida - 20 m) n-ar rezista, nici temelia casei nu rezista ___ CCD -ul naibi ; nu rezista nici stupii vizitati de pasari (curci )...
din discutia cu cristi pica chestia cu pasari sau alt deranj.de tren nici pomeneala.
discutand astazi cu 2 stupari veterani ai zonei, acestia au indicat ca si cauza exacta- paraziti sau boala avand ca si cauze tratamente ineficiente ,incorecte,tarzi sau substante folosite la tratat fara efect.
unul din cei doi amintea situatia de la aparitia varoua in Romania ani 70 cand uni stupari au pierdut cam in acelasi fel multi stupi.unul chiar a reusit sa surprinda plecarea familiei din stup prin octombrie, a recuperat o dar nu a reusit sa o mai treca peste iarna.din analize si studierea stupilor a resiesit clar ca paraziti au fost vinovati de pierderile din acei ani.unul din cei cu care am discutat nu a pierdut nici o familie in modul prezentat in topic in cei 40-50 de ani de stuparit.
despre pierderea matci ,am fost luat chiar peste picior, veterani spun ca albinele sar fi bezmeticit,ar fi murit incetul cu incetul nu ar fi disparut pur si simplu.
oricum mi s a indicat studierea stupului victima de catre apicultori vechi si trimiterea resturilor la analiza(albine sau alte materiale biologice,faguri) pentru evitarea unor boli .
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.