Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: diparitia albinelor din stup in octombrie-noiembrie

Mesajde jonny_it » 26 Noi 2012, 13:58

trantor scrie:jonny, care este planta cu polen toxic si care au fost conditiile in zona voastra de l-au cules?

Conform analizelor cicoarea. Adica polenul din ramele luate din familiile moarte era in proportie f mare de la cicoare.
Totusi la fel de bine putea fi si de la alte plante, in momentul cand exista o planta cu polen toxic nu trebuie neaparat sa fie prea mult. Parerea mea.

O alta cauza este varooa; daca nu au fost alte probleme cu albinele in zona as crede ca varooa este o cauza mult mai posibila.
O familie infestata masiv cu varooa chiar si dupa efectuarea unui tratament poate disparea total in cateva zile; de obicei asta se intampla toamna ...
jonny_it

Mesajde gica.mosu » 27 Noi 2012, 11:27

Jony,ai dreptate in cea ce spui tu....La mine daca in sept maj fam aveau 6-9 intervale cu albine,dupa trat nr 8 cuVF pe 25 oct
ora 15 si ultimul pe 4 nov (pe foaia de control nu am gasit decit 3-6 paduchi)am observat o depopulare la toti inclusiv 2 matci
lipsa (la 6-8 gr stateau albine la urdinis) la inpachetarea finala dupa 15 nov,iar la st fara matci ff putine albine pt ca s-au dus
dupa feromonul de matca la st vecini ac fiind mai populati.Dar nu numai varroa e de vina mai sint si alti factori ce nu trebuiesc
neglijati ca:seceta ,lipsa puiet, fam slabe, lipsa polen,neglijehta apic etc.
In 2007 un calugar a gasit toamna 40 fam fara albine cu r pline cu miere are antene tel in zona??????
La Tg-Ocna o cunostinta din 11 fam mai are 2 stupi(ac poveste) are stupii la 20 m de calea ferata(27 000 volti)???
IAm stat de vorba cu multi apic din zona si mai toti se pling de fam slabe s-au fara hrana!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kiloz » 27 Noi 2012, 20:15

In statii de 110 KV in stilpi de beton --tub cu interior gol ,diametru cam 25 cm--ierneaza familii de albine fara probleme ani la rind.Bineinteles cind reusesc sa aduna provizii suficiente.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde nae » 27 Noi 2012, 21:08

kiloz scrie:In statii de 110 KV in stilpi de beton --tub cu interior gol ,diametru cam 25 cm--ierneaza familii de albine fara probleme ani la rind.Bineinteles cind reusesc sa aduna provizii suficiente.

Daca pe langa stalpul acesta ar trece 4-10 trenuri zilnic (trepida - 20 m) n-ar rezista, nici temelia casei nu rezista ___ CCD -ul naibi ; nu rezista nici stupii vizitati de pasari (curci )...
nae

Mesajde cypryx » 27 Noi 2012, 22:00

salutare

am revenit cu informatiile despre familia despre familia la care se face referire in topic:
30.05 formare roi artificial 6r1/1albina +puiet+2 botci alese+2 r3/4 cu miere de salcam necapacita+1r1/1 fag.artificial.
03.06 botca mare goala nu s-a gasit matca ,rupt botci de salvare,lasat a doua botca de la formare.
11.06 cea de a 2 botca roasa pe lateral si partial de albine- botca fara matca.nu s a gasit matca
16.06 oua=0, puiet aproape 0 ,nu s a gasit matca
21.06 oua=0, puiet = 0, nu s a gasit matca
25.06 are matca neagra usor agitata,are oua si larve de cateva zile.
05.07 depune bine oua ,albina pe 8 r,se comporta normal,linistit.
16.07 scos 2 r3/4 goale (au fost cu miere in laterale).,introdus 1 r1/1 f.artificial
17.07 plecare familie catre cristi orastie,inainte de plecare s a mai introdus 1 r 1/1 cu puiet capacit si albina acoperitoare+ 1 r1/1 goala.
dupa cateva zile am trimis si 2 benzi de mavrirol lui cristi pt a fi puse in stupi,lucru care la facut un alt coleg stupar.

in aceasta perioada am hranit roi cu min 0,5 l sirop invertit 1/1 cu protofil, ceai sau ceapa.min 1 data pe saptamana.

in 25 11 am fost informat de cristi ca familia primita de la mine a disparut lasand mierea in stup.

la familile de acas am facut tratamentele astfel:
mavrirol 20.07;17.10
varachet:01.08;29.08;15.09;25.09;17.10

azi 27.11 toate familile mele bazaie corespunzator.

cu exceptia a 2 famili nu am constatat probleme de infestare.cele doua fam au primit permanent cate 2 benzi de mavrirol.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde cypryx » 27 Noi 2012, 22:16

nae scrie:
kiloz scrie:In statii de 110 KV in stilpi de beton --tub cu interior gol ,diametru cam 25 cm--ierneaza familii de albine fara probleme ani la rind.Bineinteles cind reusesc sa aduna provizii suficiente.

Daca pe langa stalpul acesta ar trece 4-10 trenuri zilnic (trepida - 20 m) n-ar rezista, nici temelia casei nu rezista ___ CCD -ul naibi ; nu rezista nici stupii vizitati de pasari (curci )...

din discutia cu cristi pica chestia cu pasari sau alt deranj.de tren nici pomeneala.

discutand astazi cu 2 stupari veterani ai zonei, acestia au indicat ca si cauza exacta- paraziti sau boala avand ca si cauze tratamente ineficiente ,incorecte,tarzi sau substante folosite la tratat fara efect.
unul din cei doi amintea situatia de la aparitia varoua in Romania ani 70 cand uni stupari au pierdut cam in acelasi fel multi stupi.unul chiar a reusit sa surprinda plecarea familiei din stup prin octombrie, a recuperat o dar nu a reusit sa o mai treca peste iarna.din analize si studierea stupilor a resiesit clar ca paraziti au fost vinovati de pierderile din acei ani.unul din cei cu care am discutat nu a pierdut nici o familie in modul prezentat in topic in cei 40-50 de ani de stuparit.
despre pierderea matci ,am fost luat chiar peste picior, veterani spun ca albinele sar fi bezmeticit,ar fi murit incetul cu incetul nu ar fi disparut pur si simplu.
oricum mi s a indicat studierea stupului victima de catre apicultori vechi si trimiterea resturilor la analiza(albine sau alte materiale biologice,faguri) pentru evitarea unor boli .
cypryx

Mesajde topy » 27 Noi 2012, 22:36

un roi care a stat fara matca aproape o luna de zile....totusi...de ce nu au putut sa o imperecheze la timp.albinele au „spus” ca ceva nu e in regula cu ele inca de la infiintarea coloniei.eu desfiintez toti roii care nu isi imperecheaza matca la timp.e pierdere de timp cu ei.daca au o problema ...sa zicem varooa de ce sa ii mai dau si eu in cap tinandul si fara matca atata timp.(parerea mea) batranii spun ca tre sa numeri ramele de puiet nu de albina.
topy

Mesajde cypryx » 27 Noi 2012, 22:48

topy scrie:un roi care a stat fara matca aproape o luna de zile....totusi...de ce nu au putut sa o imperecheze la timp.albinele au „spus” ca ceva nu e in regula cu ele inca de la infiintarea coloniei.eu desfiintez toti roii care nu isi imperecheaza matca la timp.e pierdere de timp cu ei.daca au o problema ...sa zicem varooa de ce sa ii mai dau si eu in cap tinandul si fara matca atata timp.(parerea mea) batranii spun ca tre sa numeri ramele de puiet nu de albina.

uite un lucru la care nu am luat seama.
e adevarat ca la fiecare vizita nu am cautat sa deranjez roiul prea mult si poate nu am notat la timp prezenta matci imperecheate.dar s ar putea sa ai dreptate .o sa mai studiez problema imperecheri ,se vede ca nu am citit atent.multumesc de observatie.
cypryx

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR