Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup (Antonescu, Roger Delon)

Mesajde Bubu Trantoru' » 20 Sep 2012, 15:55

Stiu ca sa mai discutat despre asa ceva dar foarte vag.
Cei care detin aceste tipuri de stup sau asemanator va rog daca se poate "neste informatie"(dimensiuni,modul de lucru pe intregul sezon apicol)
Am vazut intr-o poza ca domnul Valy_Cot detine ceva asamanator(gen Antonescu).(poate ne ajuta)
Am citit la un moment dat ca domnul Bunka avea in plan cateva sute de Roger Delon.Cum mai merge?

Sper sa nu deranjez cu aceste intrebari dar ma intereseaza modul de lucru cu aceste modele.
Va multumesc pentru raspunsurile ce vor urma :D
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Re: Stup gen (Antonescu,Doger Delon)-FOARTE VERTICALI

Mesajde BUNKA » 09 Oct 2012, 21:18

n-am facut nici unul, abia am trecut pe ME, poate la anul sa pun niste albina in ladite de astea; am inceput sa cladesc in schimb rame fara foi...merge.
BUNKA

Mesajde cristi arad » 10 Oct 2012, 23:12

Bubu Trantoru' scrie:Stiu ca sa mai discutat despre asa ceva dar foarte vag.
Cei care detin aceste tipuri de stup sau asemanator va rog daca se poate "neste informatie"(dimensiuni,modul de lucru pe intregul sezon apicol)
Am vazut intr-o poza ca domnul Valy_Cot detine ceva asamanator(gen Antonescu).(poate ne ajuta)
Am citit la un moment dat ca domnul Bunka avea in plan cateva sute de Roger Delon.Cum mai merge?

Sper sa nu deranjez cu aceste intrebari dar ma intereseaza modul de lucru cu aceste modele.

in modul de intretinere a stupilor ME exista situatii in care stuparul adauga corpuri in plus, pastrand in caturile 3 si 4 mierea adunata de albine; nu vad nici un avantaj in asta , in natura dimensiunile unui fagure rar depaseste 60 cm, dar in cazul dat albina urca dupa miere si marind spatiul stupului fortezi matca la pontat - pana aici toate bune, dar daca dupa salcam vremea se strica cu ploi si frig (cam asa-i in ultimii ani prin vest) albina iti consuma multa miere din cea adunata, in plus (tinand cont ca de cele mai multe ori stuparitul pastoral este cel care da productia) este extrem de incomod sa transporti ditamai stupii.
cristi arad

Mesajde Badea Alin » 11 Oct 2012, 22:44

Și eu am început cu fagurii naturali. Am fost foarte plăcut surprins de modul cum sunt construiți. este o problemă cu lățimea ramelor, în sensul că sunt prea mari iar fagurele nu este construit exact pe centrul leațului. Tot acum mi-am dat seama și cum este cu celulele de trântori la fagurii naturali. Albinele construiesc atâtea celule de trântori, câte au nevoie. Majoritatea apicultorilor spun că doar primăvara trebuie introduse rame fără FA însă mie mi s-a întâmplat și în iulie să-mi construiască faguri naturali cu celule de lucrătoare. eu anul viitor trec o parte din familii în sistem Maximus.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 11 Oct 2012, 22:49

cristi arad scrie:
Bubu Trantoru' scrie:Stiu ca sa mai discutat despre asa ceva dar foarte vag.

in modul de intretinere a stupilor ME exista situatii in care stuparul adauga corpuri in plus, pastrand in caturile 3 si 4 mierea adunata de albine; nu vad nici un avantaj in asta , in natura dimensiunile unui fagure rar depaseste 60 cm, dar in cazul dat albina urca dupa miere si marind spatiul stupului fortezi matca la pontat - pana aici toate bune, dar daca dupa salcam vremea se strica cu ploi si frig (cam asa-i in ultimii ani prin vest) albina iti consuma multa miere din cea adunata, in plus (tinand cont ca de cele mai multe ori stuparitul pastoral este cel care da productia) este extrem de incomod sa transporti ditamai stupii.

cristi sunt de acord cu tine că în mediul natural fagurii nu depășesc 60 cm, însă să nu uităm că în mediul natural nimeni nu le forțează să culeagă „mai mult”.În același timp nu știu dacă în scorbură găsim mai mult de 6-7 faguri, deci este o abordare diferită (din partea albinelor). :roll:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde stefeug » 12 Oct 2012, 20:20

Badea Alin scrie:În același timp nu știu dacă în scorbură găsim mai mult de 6-7 faguri, . :roll:

depinde de marimea scorburii ... nu mai mult de 8 faguri ... extrem de rar au fost raportate situatii cu 9 faguri maximum.
de aceea originalul multietajat Langstroth avea doar 8 faguri pe corp.
Ultima oară modificat de stefeug pe 12 Oct 2012, 20:23, modificat 1 dată în total.
stefeug

Re: Stup (Antonescu,Doger Delon)

Mesajde modigliani » 12 Oct 2012, 22:25

Nu merita !!! N-ar fii inteles . ..... Mersi !

( poza am salvat-o ! Po' s-o mai pun cand si cand ? ...... Aia cu izmenele-n stupina ! )
modigliani

Mesajde Ruben » 12 Oct 2012, 22:38

modigliani scrie:Nu merita !!! N-ar fii inteles . ..... Mersi !

( poza am salvat-o ! Po' s-o mai pun cand si cand ? ...... Aia cu izmenele-n stupina ! )

:D Apai de ce o sters-o :?: Ca era on-topic.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 12 Oct 2012, 22:41

Teiule, pe cate rame era corpul de Layens din poza? Pe bune. Parea destul de dezvoltat stupul. :)

(Cu modi te impaci tu pana la urma, ca tot pe Layens trece si el).
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 14:16

Badea Alin scrie:Și eu am început cu fagurii naturali. Am fost foarte plăcut surprins de modul cum sunt construiți. este o problemă cu lățimea ramelor, în sensul că sunt prea mari iar fagurele nu este construit exact pe centrul leațului. Tot acum mi-am dat seama și cum este cu celulele de trântori la fagurii naturali. Albinele construiesc atâtea celule de trântori, câte au nevoie. Majoritatea apicultorilor spun că doar primăvara trebuie introduse rame fără FA însă mie mi s-a întâmplat și în iulie să-mi construiască faguri naturali cu celule de lucrătoare. eu anul viitor trec o parte din familii în sistem Maximus.

Ca sa rezolvi si problema latimii ramelor si a fagurelui construit neregulat pe leatul superior faci cateva mici schimbari, si anume la leatul superior partea de jos unde de regula era un sant in care bagam noi foitele, acolo se face din circular un V cu varful in jos, si albinele se vor atarna de V-ul acela de varf si vor construi perfect drept de-a lungul leatului, apoi lateralele ar trebui reduse la maxim 32-33mm, acele leaturi hoffmann...sau mai bine le faci rame drepte toate leaturile si speteaza si laterale si inferior la latimea de 20mm si gata, distantate la exact grosimea data de degetul aratator si cel mare...iese exact cat trebuie, 32-33mm intre centrele fagurilor, de aici decurg foarte multe schimbari benefice care apar in colonie despre care am discutat la un topic dedicat problemei, nu le reiau aici.
Cel mai frumos cladesc cand bagi o astfel de rama intre doua cu puiet compact de lucratoare capacit si cu celulele perfect regulate de lucratoare, in perioada sfarsit de aprilie-mai-iulie, construiesc perfect!
BUNKA

Re: Stup (Antonescu, Roger Delon)

Mesajde silviutlro » 30 Noi 2012, 02:29

Uite aici site recomandat de Bunka pentru DELON http://pchelhom.ucoz.ru/
Da si tu pe translate!
Cu respect!
silviutlro

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR