Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Efectiv mare si evitarea declansarii roitului

Mesajde andrei_d » 12 Oct 2015, 13:13

Avem 200-300 de ME dusi la pomi si urmeaza rapita, salcamul. Declansarea instinctului de roire aduce pierderi mari de recolta si cand ai observat ca s-a declansat este prea tarziu. Ce lucrari se impun a fi facute din timp si cand stii ca este timpul potrivit sa faci acea lucrare? Stiu lucrurile de baza ca roitul poate fi evitat daca familia are spatiu, are de munca si are matca tanara, dar degeaba ii pun eu o magazie de foite peste cuib, cand vad ca familia inca mai are in cuib de construit 2 rame, pentru ca instinctul de roire s-a declansat cu 1-2 saptamani inainte de aceasta etapa. Adica familia nu asteapta sa construiasca 100% din cuib, apoi ii vine cheful de roit.

In pastoral am vazut la destui ca 20-30% din efectivul de familii aveau botci de roire. Familii de productie. Pai familiile alea bat pasul pe loc cand este vremea de muncit. Sigur ca si ale mele au facut acelasi lucru si ca din cauza asta am deschis aceasta discutie. Sa zicem ca la momentul potrivit pun peste ei o magazie cu rame intercalate (construite si foita). De unde stiu care este momentul potrivit? Pentru un apicultor profesionist, care este semnalul ca trebuie sa mareasca spatiul? Ce altceva mai face un apicultor profesionist pentru a evita roitul?

Ma intereseaza lucrari rapide si eficiente care pot fi aplicate pe un numar mare de stupi, nu ne apucam sa verificam rama cu rama.
andrei_d

Re: Efectiv mare si evitarea declansarii roitului

Mesajde Mishu05 » 12 Oct 2015, 15:12

Salutare,
Ai 200-300 de ME ( efectiv ii ai in curte/ai tai) si iti pui serios problema cum sa ii ingrijesti cand ii apuca cheful de roit? Sau cu 1-2 saptamani inainte?
Mishu05

Mesajde clncatalin » 12 Oct 2015, 15:25

andrei_d scrie:Avem 200-300 de ME dusi la pomi si urmeaza rapita, salcamul. Declansarea instinctului de roire aduce pierderi mari de recolta si cand ai observat ca s-a declansat este prea tarziu. Ce lucrari se impun a fi facute din timp si cand stii ca este timpul potrivit sa faci acea lucrare? Stiu lucrurile de baza ca roitul poate fi evitat daca familia are spatiu, are de munca si are matca tanara, dar degeaba ii pun eu o magazie de foite peste cuib, cand vad ca familia inca mai are in cuib de construit 2 rame, pentru ca instinctul de roire s-a declansat cu 1-2 saptamani inainte de aceasta etapa. Adica familia nu asteapta sa construiasca 100% din cuib, apoi ii vine cheful de roit.

In pastoral am vazut la destui ca 20-30% din efectivul de familii aveau botci de roire. Familii de productie. Pai familiile alea bat pasul pe loc cand este vremea de muncit. Sigur ca si ale mele au facut acelasi lucru si ca din cauza asta am deschis aceasta discutie. Sa zicem ca la momentul potrivit pun peste ei o magazie cu rame intercalate (construite si foita). De unde stiu care este momentul potrivit? Pentru un apicultor profesionist, care este semnalul ca trebuie sa mareasca spatiul? Ce altceva mai face un apicultor profesionist pentru a evita roitul?

Ma intereseaza lucrari rapide si eficiente care pot fi aplicate pe un numar mare de stupi, nu ne apucam sa verificam rama cu rama.

Nu am atatia stupi, dar cand voi avea :mrgreen: voi inlocui matcile din stupii de productie in fiecare toamna cu regine trase din unele care schimba linistit si pe care le-am probat si stiu ca nu sunt asa de roitoare, fac roi artificiali in saptamana dinaintea plecarii la cules, stiut fiind ca albina care iese va culege abia peste cateva saptamani si astfel evit supraaglomerarea cu doici, dau spatiu si rame la construit.

P.S. Nu sunt apicultor profesionist.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde proapis13 » 12 Oct 2015, 16:42

andrei_d scrie:Avem 200-300 de ME dusi la pomi si urmeaza rapita, salcamul.

Intreb si eu,nu dau cu parul,anul trecut parca incepusei apicultura cu 5-6 stupi reformati,si acum ai deja 2-300 de ME ???
Daca da,ma bucur pentru tine dar totodata ma intristez cand vad ca pui asemenea intrebari de incepator....
Vasazica intretii 2-300 de ME si nu cunosti cand intra in frigurile roitului...???
Si inca o intrebare,unde ai vazut ca la rapita sa iti roiasca stupi in conformatia descrisa de tine mai sus,cu foite la construit in cuib ????...daca ti s-a intamplat asa ceva,ceva nu este in regula,schimba reginele....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 12 Oct 2015, 18:21

Andrei_d cat te costa intretinerea unei fam/sezon?
andrei_calinescu

Mesajde mausica » 12 Oct 2015, 19:01

andrei_calinescu scrie:Andrei_d cat te costa intretinerea unei fam/sezon?

asta e ca in live ;) :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde kiloz » 12 Oct 2015, 19:04

Teorie-teorie dar practica te omoara! :?: Faci,lazi si rame din scindura neuscata,cumpari matcile cu sutele,faci roiuri in iulie,care ajung la 20 de rame in dezvoltare pina sa intre la iernat.Hai invatane si pe noi cum sa ajungem la nivelul asta!De la 5 familii pina la trei sute este un pic de diferenta,si asta toate intrun an.Las ca mergem la culcare de atitea povesti.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde ignatov andrei » 12 Oct 2015, 19:29

andrei_d scrie:Avem...

Domnule..."mai draga" :D , nu cumva esti mata' de pe la Sibiu... si te cheamă... Ardelean?!?
ignatov andrei

Mesajde andrei_calinescu » 12 Oct 2015, 19:41

mausica scrie:

Pai in functie de rapuns, "pacientul" e diagnosticat ca fiind constient sau inconstient.
andrei_calinescu

Mesajde nae » 12 Oct 2015, 19:44

Omul nostru spune ''avem 2-300'' , prezinta o situatie ipotetica ; daca spunea ca are 2 stupi nu scria nimeni ;)

Andrei-D , e ca la femei , adica complicat ...
Si eu caut ce cauti tu ... :shock:
Graba nu-i buna ; un chirurg bun sau un lunetist nu-i cel mai DESTEPT dr sau mai bun OCHITOR , trebuie sa nu-ti tremure mana sau constiinta .
Succes.
nae

Mesajde mausica » 12 Oct 2015, 19:46

andrei_calinescu scrie:
mausica scrie:

Pai in functie de rapuns, "pacientul" e diagnosticat ca fiind constient sau inconstient.

CLAR
Mai trebuia sa intrebi cat sirop da pe an si..............era registru inchis.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde geangu » 12 Oct 2015, 19:48

clncatalin scrie:
andrei_d scrie:Avem 200-300 de ME dusi la pomi si urmeaza rapita, salcamul. Declansarea instinctului de roire aduce pierderi mari de recolta si cand ai observat ca s-a declansat este prea tarziu. Ce lucrari se impun a fi facute din timp si cand stii ca este timpul potrivit sa faci acea lucrare? Stiu lucrurile de baza ca roitul poate fi evitat daca familia are spatiu, are de munca si are matca tanara, dar degeaba ii pun eu o magazie de foite peste cuib, cand vad ca familia inca mai are in cuib de construit 2 rame, pentru ca instinctul de roire s-a declansat cu 1-2 saptamani inainte de aceasta etapa. Adica familia nu asteapta sa construiasca 100% din cuib, apoi ii vine cheful de roit.

Nu am atatia stupi, dar cand voi avea :mrgreen: voi inlocui matcile din stupii de productie in fiecare toamna cu regine trase din unele care schimba linistit si pe care le-am probat si stiu ca nu sunt asa de roitoare, fac roi artificiali in saptamana dinaintea plecarii la cules, stiut fiind ca albina care iese va culege abia peste cateva saptamani si astfel evit supraaglomerarea cu doici, dau spatiu si rame la constr

Cand o sa ajungi sa intretii 200-300 de familii o sa stii sigur ce ai de facut.
geangu

Mesajde ignatov andrei » 12 Oct 2015, 20:50

Hai, mai "geangu"-le... si tu...?!?
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 12 Oct 2015, 22:24

andrei_d scrie:Avem 200-300 de ME dusi la pomi si urmeaza rapita, salcamul.
Declansarea instinctului de roire aduce pierderi mari de recolta si cand ai observat ca s-a declansat este prea tarziu.
...

E ! ... acu-i acu' ! :)
Andreiule, nu cumva ti-ai luat "masina si ... nexam permis" ?. Lasa ca au mai patit-o si altii. :lol:

Cat de rapide sa fie lucrarile la cei 200 - 300 de stupi ?. Cate ore ?.
Daca iti zic, mie ce-mi iese ?. Ca asa de dragul scrisului, sunt satul.

Mie mi-a roit doar doua buc. Eram acolo si i-am prins si pe aia.

Edit,
Alege un numar de stupi. Ori ai 200 ori 300. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dila Daniel » 12 Oct 2015, 22:33

dar pe bune...va legati de el ca are 200-300 de stupi
Dar nu-i are.A dat o situatie ipotetica(eventual de viitor in planurile lui)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ovidiu123 » 13 Oct 2015, 00:49

Sunt două situatii in intrebarea asta:
1.Te duci maine si iti cumperi 200 de familii(daca ai cu ce) si poimaine intrebi pe forum cum arata un trantor.
2.Iti cumperi una doua trei patru familii,cresti incet si sigur anual,faci greseli care nu te costa foarte mult la inceput,si in 4-5-6-7 ani ajungi sa ai 200.
Experienta practica e sfanta dar in acelasi timp si teoria.
Echilibrul dintre ele si l face fiecare apicultor in modul lui de lucru.
Ovidiu123

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR