Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde italianu » 05 Oct 2013, 22:08

noi sintem,,milioane de ani de evolutie",noi sintem Dumnezeu...noi stim totul !
Si tot ,,noua" ne mor albinele in fiecare iarna din cauza prea marii ,,competente"!
Hrana buna ,sanatate albinelor si pozitionarea buna este cheia succesului supravietuirii peste iarna.
restul sint doar vorbe!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde doru c. » 05 Oct 2013, 22:29

CORNEL V. scrie:Mircea,daca nu organizezi de acum cuibul strans,cum il mai strangi in ian-feb cand incepe ponta?

Asa este...Daca nu se reuseste organizarea de acum a cuiburilor,in iarna e foarte greu daca nu te lasa vremea....Oricum cred ca toti apicultorii strang cuiburile de acum,iar in primavara ,daca timpul le permite,mai strang o data....binenteles cu izolarea cuiburilor,care se pare,e mult mai importanta in ian.-feb. decat acum....
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde dorindafi » 05 Oct 2013, 23:10

ei ghita , da ce-i asha greu de intzeles
gaseshte cheia shi pozitzionarea vine singura :lol:
dorindafi

Mesajde italianu » 06 Oct 2013, 09:47

pai ia pune-le in spatele casi,la umbra,si vezi cite-ti mai iasa in primavara :lol:
italianu

Mesajde Mircea_63 » 06 Oct 2013, 10:56

Ghita, spune tu. Te rog. Poate vei avea albinele salvate in rai cu tine, caci bine ar prinde multora care nu stiu.

Doar un amanunt: nu mutati toamna nici un stup. La primul zbor de curatire nu-si vor gasi casa unde stiau ele ca trebuia sa fie. Abia ajung unele la urdinis, d`apoi sa mai faca ture sa gasesca o familie unde sa intre.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 06 Oct 2013, 15:34

Ieri vremea mi-a permis sa pregatesc stupii pt iernat. Ramenle din cuib erau goale, avand doar coronita cu miere. Asa ca am hotarat sa le schimb cu rame pline de miere, dupa care am scuturat ramele scoase din cuib de albine. Crede-ti ca regina a fost in pericol de a fi pierduta?

Astept pareri!

P:S: Nu am stat sa o caut pe fiecare rama si nu le am marcate.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde dorindafi » 06 Oct 2013, 15:49

Crede-ti ca regina a fost in pericol de a fi pierduta?

pai care ar fi motivul sa-i fie periclitata sigurantza reginei ?
faptul ca a fost scuturata de pe rama ? = asta-i ca shi cand ai gasio dupa diafragma
dorindafi

Mesajde italianu » 06 Oct 2013, 16:09

si daca eu iernez ,roii in roinite de polistiren ,gresesc cumva?
EU las familiile sa se organizeze cum vor sau mai bine zis cum au invatat de milioane de ani,le sigur rezervele completind cu sirop,si pina acum nu am avut probleme.
Cu puterea familiei ,sint de acord ,dar cu modelul de stup? Ce vrei sa spui ca daca îi ai in pat cald sau rece,in orizontal sau vertical,in Langstroth ,Dadant s.a.m.d,schimba cu ceva? Eu cred ca fiecare model trebuie ,,tratat” dupa nevoile lui.

Citesc de vre-un an pe aici,am facut aia ,le-am dat alea ,le-am tratat cu alea si alea , si tot va mor stupii(„....da nu la toti”) :lol:
italianu

Mesajde italianu » 06 Oct 2013, 17:38

ultima data cind am umblat in cuib,stai asa....sa ma gindesc,mda era pe la sfirsitul lui august,cind am facut tratamentul(primul)si le-am luat o rama de puiet .
Unde le aveam aveau un cules bun la mana ,f.s., verga d'oro si iedera(asta ultima pe la jum lui sept),acum le-am adus acasa,pe vatra de iernare,am cintarit citeva(10),am completat cu sirop la una.
Familiile le-am vizitat numai ca sa vad puietul proaspat.
Acum completez-termin-la roiuri,prin 15 o sa cintaresc cwlelalte fam ,ptr a completa-daca e necesar-si ne vedem la ultimul trat prin noiembrie.
Cuibul se formeaza singur.
A sa nu uit la roi am mai umblat ca sa inlatur ramele ,,albe” din cuib,si atit!
italianu

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 06 Oct 2013, 19:11

dorindafi scrie:Crede-ti ca regina a fost in pericol de a fi pierduta?

faptul ca a fost scuturata de pe rama ? = asta-i ca shi cand ai gasio dupa diafragma

Pai da, asta este teama mea. Pentru ca am scos aproape toate ramele din cuib si am bagat altele pline cu miere si mai deschise la culoare (doar asa am avut), iar pe cele din cuib le-am scuturat peste cele introdu-se in cuib si le-am scos din lada.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde alexx » 06 Oct 2013, 19:42

Tăgîrţă Viorel scrie:
dorindafi scrie:Crede-ti ca regina a fost in pericol de a fi pierduta?

Pai da, asta este teama mea. Pentru ca am scos aproape toate ramele din cuib si am bagat altele pline cu miere si mai deschise la culoare (doar asa am avut), iar pe cele din cuib le-am scuturat peste cele introdu-se in cuib si le-am scos din lada.

O scuturare a ramei nu cred ca poate duce la moartea reginei cu toate ca eu niciodata nu scutur pana nu am gasit matca
alexx

Mesajde proapis13 » 06 Oct 2013, 20:54

italianu scrie:....,acum le-am adus acasa,pe vatra de iernare,am cintarit citeva(10),am completat cu sirop la una....

Din curiozitate intreb,cate kg trebuie sa aibe o fam in perioada asta cu stup cu tot si cate kg un roi cu polistiren cu totul??
Merci anticipat si salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde italianu » 06 Oct 2013, 21:15

proapis13 scrie:
italianu scrie:....,acum le-am adus acasa,pe vatra de iernare,am cintarit citeva(10),am completat cu sirop la una....

Din curiozitate intreb,cate kg trebuie sa aibe o fam in perioada asta cu stup cu tot si cate kg un roi cu polistiren cu totul??
Merci anticipat si salve :D

Anul trecut am cintarit un roi ,avea 13kg-dar am facut-o doar din curiozitate- :D
Nu le cintaresc cu cintarul,le ridic-am stupi Dadant pe 10 rame-si asa imi dau sema daca au sau nu nevoie de ,,interventie”.
Cu roiurile,la fel!
italianu

Mesajde proapis13 » 06 Oct 2013, 21:27

italianu scrie:Nu le cintaresc cu cintarul,le ridic-am stupi Dadant pe 10 rame-si asa imi dau sema daca au sau nu nevoie de ,,interventie”.
Cu roiurile,la fel!

Apreciez sinceritatea ta;acelasi model de cintar folosesc si eu - inca nu a dat gresh :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde italianu » 06 Oct 2013, 21:33

proapis13 scrie:
italianu scrie:Nu le cintaresc cu cintarul,le ridic-am stupi Dadant pe 10 rame-si asa imi dau sema daca au sau nu nevoie de ,,interventie”.
Cu roiurile,la fel!

Apreciez sinceritatea ta;acelasi model de cintar folosesc si eu - inca nu a dat gresh :lol:
salve :D

E cea mai mare rusine ptr un apicultor sa-i moara albinele de foame :cry:,de aceea eu zic ca decit moarte,mai bine,,uzate" ,in ianuarie le fac o alta ,,cintareala",si intervin cu turte(apifonda) daca e nevoie ;)
italianu

Mesajde 7Rame » 07 Oct 2013, 09:11

de aceea eu zic ca decit moarte,mai bine,,uzate" ,in ianuarie le fac o alta ,,cintareala",si intervin cu turte(apifonda) daca e nevoie ;)[/quote]

Intelept grait!! Pt ca, intr-o stupina, e imposibil sa nu ramana ceva familii, la care sa nu fie probleme, de mancare, ma refer. Zahar invertit acasa, nu e total invertit, dar scoate stupul in primavara. Mai negre, dar..vii!! Ideal..miere. De-a buna.

Si la mine merge cantarul asta, cu bratele. Ma uit in agenda, vad ce rame e strans, reglez cantarul...il pozitionez, si...masor! :D Stiu tara la lazi.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR