activ scrie:Adi Hodis scrie:activ scrie:Așa cer MEA-urile catul 3 ... sau, mai exact, rame în catul 3.
Ca observație : la MEA se lucrează preponderent cu catul, ... nu cu rama.
PS. Ramele sunt în lucru.

Nu vă panicați ... Că MEA-ul nu roieşte !!! ... "GENA" roieşte !!!

Ca sa nu roiasca, trebuie spatiu, ( lipsa spatiului e unul dintre motivele care influenteaza roitul ).
Doar ca spatiul poa sa ajunga in extrema cealalta a ... problemei.
Au ajuns cu stupii în această extremă (înălțime) nu că nu mai aveau albinele loc în 4 caturi gen MEA (echivalent a 20 rame Dadant) ci, garantat, din lipsă de personal. N-a mai avut cine să recolteze caturile, cine să le încarce ... să le descărce, cine să le extragă sau cine să le păzească, ... şi uite așa au ajuns la 6 caturi/stup şi culcate de rafale sau dușmani.
Eu ți-aş sugera să pui repede mâna pe telefon şi să-i suni ... fiindcă la ananghie fiind patronii respectivi or plăti mai bine ca ceilalți ... sau de ce nu că al doilea job.
Ce zici !?!? ... nu mai pierde vremea pe acilea cu prostii şi ironii suptile, ... şi pune mâna pe telefon şi sună-i.
Daca caturile erau pline cu miere si albine nu aveau cum sa cada cu atata usurinta fara a vedea in poza si 1...2 copaci doboriti de vant sau macar acolo,una...doua crengi rupte de vant!Eu cred ca aceste caturi nu avau nici miere si nici prea multa albina...erau usoare ca pana si la prima adiere mai puternica de vant au cazut toti stupii!
Posibil sa fi fost niste albine stramutate din <invechitul< orizontal cu 20 rame 1/1 cu matci de calitate indoielnica,roitoare,albine LENESE

,neproductive,ca sa nu folosesc expresia.... albine puturoase!!!! si care nu s/au putut adapta noului tip de stup
PS am lucrat si lucrez de peste 35 ani cu toate tipurile de stupi,combinatii de rame...orizontali 20 rame 1/1,ME,dadant 10 rame cu 2caturi de 10 rame1/2 sau 1 cat cu 10 rame 1/1,ME cu doua corpuri 3/4 si 1,2 caturi 1/2,stupi numai din caturi 1/2 si la famiiliile de albine DE ACEIASI PUTERE(numar albine plus dm2 puiet) si aceiasi CALITATE a matcii, nu am observat diferente in ce priveste cantitatea de miere GLOBALA produsa de ei(ADICA MIERE EXTRASA PLUS MIERE RAMASA PENTRU IERNARE)...pe parcursul unui an apicol....