-se culeg amenti cand nu elimina polen: in plase,saci menajeri...
-se aseaza pe hartie alba,nu ziare-din cauza plumbului-la caldura,cel putin 48 ore
-se observa aparitia unui praf galben la cea mai mica atingere a matisorilor
-se cern printr-o sita normala de matci si chiar ciur(si mai bine print-o sita mai deasa,zdrobind amenti ptr a obtine si mai mult polen fara impuritati..
- pe o suprafata de 8 m2 se obtin 500-600 grame polen
se administreaza in turte de zahar pudra+ miere
-cam 500grame polen la 4 kg turta.......
-eu administrez turte de maxim 0,5 kg, dupa un zbor de curatenie total,dupa 20 februarie....
- numai la stupii de multiplicare care ajung lejer la 20 rame 1/1 de albina si sunt plin de botci la inceputul culesului de salcam.......
PS.eu nu sunt crescator de matci ci doar "selectioner"...stabilesc inca din februarie cine trebuie sa isi transmita genele mai departe ...si cine nu...(dupa minim doi ani de observatie a fiecarei matci)
- doar stupii recordisti au dreptul la aceste turte,in care mai adaug vitaminele B2,B6,B12.pentatonat de calciu si alte ingrediente pe care le voi prezenta in diverse filmulete,(poate) dupa pensionare...
PS1.Roii obinuti in timpul salcamului si ajutati cu 1...2 rame de puiet de la stupii care nu trebuie sa roiasca...imi dau un cat de miere la FS plus inca 10 ...12 kg miere, necesara iernarii