Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 20 Mar 2012, 08:49

Cum fortam albinele sa treaca la celula mica; cat de repede.
http://immenfreunde.de/pics/smcell/UmbauRovergarden.pdf
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Bambucha » 20 Mar 2012, 09:47

akmm scrie:Cum fortam albinele sa treaca la celula mica; cat de repede.
http://immenfreunde.de/pics/smcell/UmbauRovergarden.pdf

Foarte interesant! Din pacate astfel de faguri din plastic costa enorm. Exista putine firme in lume care fac astfel de faguri fara sa pepetueze greseala de mai jos:
Imagine

Una de exemplu ar fi in Italia cu un cost de 13 euro/fagure si alta ar fi in USA cu un cost de 9 euro/fagure.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde amadeusmbi » 26 Mar 2012, 06:14

11.05.2010 - http://stuparitul.3xforum.ro/post/3068/ ... fara_rama/
"Dupa cum arata si poza mai sus, familia nu prea are chef de cladit.
Am pana acum 5 familii roite ( pana azi 11.05.2010).S-au blocat cu miere si au plecat.Refuza pe moment sa cladeasca al treilea corp.Unul cladit de anul trecut, tare mi-ar fi fost de folos.Cum e la alte stupine?"

Buna,
Am urmarit discutia atit pe forumul vechi cat si pe acesta insa nu am gasit vreo referire la problema asta. A pus cineva un corp cu faguri extrasi (in centrifuga)? Ati reusit cumva sa reduceti numarul de roiri? E clar ca roirea face parte din normalitate la acest stup insa cred ca mai mult de 2 roiri slabesc destul de tare familia.

Cu respect,
Amadeus
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2012, 09:45

Daca iti faceai R Delon jucai putin cu ramele, bagai un cardu gol intre 2 cladite deja si cand obtii 10 cadre sau 9 cate trebuie in ladita le bagi intr-un corp pe care-l plasezi intre celelalte doua, este un fel de demaree, albinele astfel rupte o sa traga botca in corpul fara matca si tu nu trebuie decat sa o scoti pe baba de acolo la momentul potrivit, si stupul nu mai roieste, sau delimitezi matcile cu gratii si mai bagi spatiu la mijloc pt miere...deja nu mai lucrezi dup[a metoda Warre ;)
Eu imi fac Delon pt rezolvarea si a acestei probleme, corpurile se pot pune dupa o schema care nu-ti mai da batai de cap cu roitul
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2012, 09:51

Bine ca nici acum nu-i greu sa o virezi, cat e sa-ti faci niste cadre de inox pt leaturile superioare, daca tot faci asta schimba leaturile cu unele in forma de triunghi in sectiune dupa modelul sarbesc ALPINE..daca ai ladita deja facuta, trebuie doar sa faci ramele astea care iti vor asigura niste faguri drepti ioncadrati exact in acel cadru de inox si lemn, o sa poti scoate ramele usor, o sa poti intercala un cadru gol in interiorul cuibului intre doua rame cu puiet perfect construite, construiesti in felul asta alta rama perfecta, o sa poti extrage si refolosi fagurii o sa construiesti astfel 5-6corpuri pe care o sa le manevrezi cu schema lui Delon sau o sa folosesti demaree si n-o sa mai roiasca nik.
Parerea mea! :ugeek:
BUNKA

Mesajde amadeusmbi » 27 Mar 2012, 22:18

BUNKA scrie:Daca iti faceai R Delon jucai putin cu ramele, bagai un cadru gol intre 2 cladite deja...

Adicatelea un fel de spargere a cuibului... Oleaca de lucru cu rama...
Poate domnul Akm intra si dumnealui sa-si de-a o parere.
D-le Bunka va apreciez foarte mult energia de care dati dovada. Sunt curios anul asta cu ce o sa ne mai incantati !?

Cu respect,
Amadeus
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde akmm » 28 Mar 2012, 21:29

Sa mai zic.Pentru mine Warre este un debuseu.L-am adoptat pentru simplitatea lui.Nu ard de nerabdare sa lucrez cu rama. Imi este destul la stupii Dadant. Nu ca nu s-ar putea face. Deocamdata prin Warre am un stoc permanent de albine sanatoase ce se autointretin.Am convingerea ca in timp voi prinde si flerul stupului.Pe moment e ca un corp strain pe care incerc sa-l accept.Odata inteles, restul vine ca de la sine.Si acest lucru este valabil pentru orice tip de stup.
Marele avantaj al lui Warre este economia de bani.
Nu recomand acest stup cuiva fara sa citeasca ,,Apicultura pentru toti''.Cartea este atot cuprinzatoare.Nu poti perfectiona o tehnica de lucru decat cunoscand foarte bine munca predecesorilor.Sa ne gandim ca vorbim de editia a 12-a.Adica o metamorfoza continua.
Delon a mers pe varianta pastoral, care va sa zica era stupar profesionist, fata de Warre care era preot.De aici si metodele derivate.Delon in schimb nu a renuntat la dimensiunea corpului si a ramei pe care le-a acceptat constient fiind ca nu sunt rezultatul hazardului ci al unui studiu de o viata.
Mie acest lucru mi-a placut la Abate.Modul cum isi argumenteaza convingerile.Si sa fim seriosi, nu tii 300 familii de albine doar de frumusete, e clar ca a avut si rezultate. Delon a avut 600 familii.
Eu raman in continuare pe Warre, dar nu stii niciodata ce-ti rezerva viitorul.
akmm

Mesajde iae » 04 Apr 2012, 20:22

sa dori cateva informatii
1) cata miere iese de pe un corp warre
2) cata ceara iese de pe un corp warre
iae

Mesajde akmm » 04 Apr 2012, 20:42

In Apicultura pentru toti, capitolul-Rezervele pentru iernare, scrie:
,,Trei dmp de miere, capaciti pe ambele fete, contin 1kg de miere. Un fagure de Stup
Popular are 6dmp in total.Cunoscand aceste lucruri ne va fi usor de calculat ce avem in
plus si trebuie luat, si ce avem in minus si trebuie adaugat.Treizeci si sase de dmp de
faguri cu miere capacita, in stupul cu faguri ficsi, vor fi suficienti pentru iernare."

Iar la capitolul Aprecierea cantitatii de miere, scrie:
,,Un stupar ce detine mai multi stupi standardizati de acest fel, va cantari cat are mai multi stupi goi si va face o medie a
greutatii in lemn. Dupa care, scadeti din greutatea totala 8 Kg pentru faguri complet trasi
in doua corpuri si 2 Kg pentru albine plus puiet.''

Si o trimitere la cum mai fac altii apicultura.
http://www.themelissagarden.com/portfol ... bees_hives
akmm

Mesajde perma » 05 Apr 2012, 17:34

Salutari tuturor entuziastilor stupilor Warre! Eu sunt incepator in ale apiculturii si prima carte pe care am citit-o a fost a abatelui Warre, si el cred ca m-a vrajit prin dragostea fata de albina ce se desprindea din slovele sale. Drept urmare sunt hotarat sa-i adopt modelul. Am citit si tot forumul vechi in care s-a scris despre problemele si realizarile de la noi din tara ale pionierilor in domeniu. Acum va prezint micul meu plan si va rog sa-mi spuneti ce parere aveti:
- sapt asta cumpar 2 stupi dadant, cu cat de 1/2
- ii astept pana dupa salcam cand translatez roi+matca veche in stupi Warre (cu rame mobile, fund antivarooa si capac din tabla), si las restul de familie in stupii dadant sa traga botci, iar dupa ce matca se imperecheaza ii translatez si pe ei in alti stupi warre, avand cam pe la sfarsitul lui mai, inceput de iunie 4 roi. Stupii warre vor fi cu podisor hranitor in care ma gandesc sa pun ramele (sau bucati din ele) de la salcam sa ajut familiile sa cladeasca si daca mai e si un cules de intretinere in timpul asta, cu atat mai bine.
Deci? Pare un plan bun? Multumesc anticipat.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Laur » 05 Apr 2012, 19:39

Mie mi se pare si mai simplu cu acest "hibrid" Warre - Delon. Asta pt ca renunt la aceasta cutie podisor care mie mi se pare cam in plus. Cred ca in schimb trebuie avuta o atentie mai mare la izolatia capacului recomandat de Delon. Cred ca ati citit cu totii principiul circulatiei maselor de aer din stup. Pt. mine Delon a mai facut un pas inainte, desi nu a pastrat fagurii ficsi. Eu raman pe varianta Warre cu fund si capac Delon. S-aveti vreme buna in cules, Doamne ajuta!
Laur

Mesajde pin » 06 Apr 2012, 12:33

perma scrie:Salutari tuturor entuziastilor stupilor Warre! Eu sunt incepator in ale apiculturii si prima carte pe care am citit-o a fost a abatelui Warre, si el cred ca m-a vrajit prin dragostea fata de albina ce se desprindea din slovele sale. Drept urmare sunt hotarat sa-i adopt modelul. Am citit si tot forumul vechi in care s-a scris despre problemele si realizarile de la noi din tara ale pionierilor in domeniu. Acum va prezint micul meu plan si va rog sa-mi spuneti ce parere aveti:
- sapt asta cumpar 2 stupi dadant, cu cat de 1/2
- ii astept pana dupa salcam cand translatez roi+matca veche in stupi Warre (cu rame mobile, fund antivarooa si capac din tabla), si las restul de familie in stupii dadant sa traga botci, iar dupa ce matca se imperecheaza ii translatez si pe ei in alti stupi warre, avand cam pe la sfarsitul lui mai, inceput de iunie 4 roi. Stupii warre vor fi cu podisor hranitor in care ma gandesc sa pun ramele (sau bucati din ele) de la salcam sa ajut familiile sa cladeasca si daca mai e si un cules de intretinere in timpul asta, cu atat mai bine.
Deci? Pare un plan bun? Multumesc anticipat.

Eu cred ca planul tau nu e realist. La sfarsitul lui mai nu poti avea 4 roi. Dupa ce orfanizezi familiile mai dureaza o luna pana eclozioneaza noua matca si se imperecheaza. De asemenea trebuie sa ai in vedere ca nu o sa poti transfera si mierea din fagurii Dadant. Va trebui s-o extragi. Eu in locul tau as pastra si cei doi stupi Dadant.
pin

Mesajde perma » 06 Apr 2012, 12:55

Bineinteles, ai dreptate, ma gandeam ca trec noile matci dupa ce ele se imperecheaza. Cand va fi asta, nu stiu cu siguranta. Cat priveste ramele, de ce trebuie sa extrag mierea? Nu-i mai simplu sa le descapacesc si sa le las "la lins"?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde pin » 06 Apr 2012, 13:50

Eu sunt la inceput in apicultura dar am fost atentionat ca nu se da miere in afara stupului. O extragi pentru tine si le dai lor sirop ca sa cladeasca. Vor avea cam mult de munca insa sa si cladeasca si sa-si faca si rezerve. Era mult mai usor pentru albine sa aiba fagurii gata construiti. In sensul asta eu ti-am spus ca as fi pastrat si cei doi stupi Dadant.
pin

Mesajde un OM » 06 Apr 2012, 21:01

Perma- ai putea construi un hranitor, preferabil deasupra cuiburilor, unde sa pui bucatele de faguri, sau in lipsa lor sirop.
un OM

Mesajde catalinn » 08 Apr 2012, 21:46

Laur scrie:Mie mi se pare si mai simplu cu acest "hibrid" Warre - Delon. Asta pt ca renunt la aceasta cutie podisor care mie mi se pare cam in plus. Cred ca in schimb trebuie avuta o atentie mai mare la izolatia capacului recomandat de Delon. Cred ca ati citit cu totii principiul circulatiei maselor de aer din stup. Pt. mine Delon a mai facut un pas inainte, desi nu a pastrat fagurii ficsi. Eu raman pe varianta Warre cu fund si capac Delon. S-aveti vreme buna in cules, Doamne ajuta!

Laur, cum e capacul la Delon si care sunt avantajele lui fata de warre?
catalinn

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR