Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde yuonyuon » 24 Aug 2021, 12:02

tiih scrie:[quote="yuonyuon"

calitatea albinei poate fi de toate categoriile de la 1 la 10....ca sa dau un exemplu

4 rame de calitea 7 ecluzionate in luna august pot fi 4 rame la iernat ...si cam greu in primavara
4 rame de calitea 10 pot fi (adica chiar sunt) 6 rame la iernat si explozie in primavara.....cu alea nu te pui....ca sunt periculoase!!! :lol:

deci si calitea ...zic eu ...ca ar trebuii luata in seama....cand ne gandim la numarul ramelor de albine la iernat ;)
nu ai sa auzi pe nimeni vorbind de calitate ...e un termen nou ..acum in trending :lol:

Nici nu trebuie facut prea mult caz de acest termen si nici nu ar trebui sa fie in trending.....
Poate fi inlocuit cu marimea "corpului gras' si cu dezvoltarea glandelor faringiene la albinele ce urmeaza sa ierneze.....
PS.O albina care "pluteste in corp gras" la intai noiembrie, e o albina de nota 10......
PS1.Cu o singura mica conditie.....Oare stie cineva care o fi conditia aia.....ca nu e prea grea de indeplinit....????
lumea a ajuns in punctul in care trebuie apreciata calitatea...pentru a trece la nivelul urmator....

legat de intrebarile matale ...ma dau bataut...cine vrea sa raspunda ...nu are decat :lol: ...glumesc!
yuonyuon

Mesajde tiih » 24 Aug 2021, 12:11

Corect..trebuie apreciata calitate....Problema e ca multi nu stiu in ce consta aceasta calitate...
PS.E ca si cand ne-am uita pe fb la pozele in care oamenii prezinta mierea de salcam ..cat mai alba...incolora...de se vad obiectele din spatele borcanului(am prezentat si eu anul asta)
Putini stiu care privesc pozele si filmele ca aceasta miere prezentata poate fi si de gladis....si de sirop din sfecla....si ca nu poti fi sigur pe ce vezi pana ce nu gusti si simti savoarea si parfumul unic al mierii de salcam.... 8-)
tiih

Mesajde vicpo » 24 Aug 2021, 18:26

Merci yuon, ceva am prins
vicpo

Mesajde s.catalin » 23 Ian 2025, 17:34

yuonyuon scrie:
vicpo scrie:Yuon, dacă se poate evidențiază te rog condițiile necesare obținerii albine de calitate. Probabil nu aici, deschide o alta pagina (nu ma descurc eu)". Sigur o parte se cunosc altele poate ne scăpa. Mulțumesc.
cred ca primul pas in a avea stupi calitativi este sa intelegem albina.....din pacate aceasta insecta (spre deosebire de alte animale) nu zbiara sau tipa atunci cand este in necaz......si ramane la allegerea apicultorului (daca are cunostinte) sa decida daca e bine sau rau.....
din cate vad marea majoritate nu observa aceste lucruri drept dovada mereu aceleasi probleme....rezultatele mereu "dau de gol" daca practica a fost corecta

abundenta face ca orice organism sa se dezvolte calitativ si exponential.......abundenta de hrana .apa .polen.temperatura si albina acoperitoare( la multi lipseste)
e si normal ca in luna august(fiind mai abundenta) e mult mai bine sa avem ultima generatie de puiet decat septembrie cand e frig si ploua ....asta cred ca au observat multi....
dar ce poti sa faci cand "moda " e sa dam sirop acum si proteina ...total gresit

familia de albine mentine ritmul pontei si suprafata de puiet in functie de cantitatea de hrana si nectaru ce este adus(ea nu se risca stie foarte bine cat e de mare plapuma )....deaceia dupa culesuri bune ponta se intensifica ...pentru ca "au cu ce"...
greseala mare pe care o facem noi acum e ca simulam un astfel de cules doar inceputul si obligam familia artificial sa ponteze mult ca apoi sa ne prinda perioada de frig si lipsa polenului din natura ce este esential....e si normal ca ultimul puiet sa fie varza daca ecluzioneaaza la 1 octombrie....

o sa vina "unii" sa spuna ca trebuie turta/proteina toamna ...pai daca ati stimulat cu zahar normal ca trebuie...culesurile naturale vin la paket nectar plus polen..
iar stimularie tarzii vin ca o "rezolvare " a blocarii cuibului la ultimul cules(o alta greseala).......deci totul este o "mascarada" legata cu sarma....si o munca si efort financiar in plus....
cand se putea pune stop la 1 august!!! ...ultima generatie de albine orcum traieste...pana in martie fie ca ecluzioneaza si in iulie...ea moare in momentul ce incepe sa creasca puiet...de atunci i se numara zilele...

Afirmatia aceasta este corecta si in conditiile climatice actuale?
Acum avem vreme buna pana tarziu poate in decemrie. Albina intra mai greu la iernat. Sa zicem ca nu mai avem puiet la 1 septembrie( formam cuiburile pe rame pline cu miere) - deci numai creste puiet, dar zborul este inca foarte activ. Mai este valabila afirmatia de mai sus? Sau albina chiar fara crestere de puiet, dar zbor activ se uzeaza?
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 23 Ian 2025, 22:11

albina care trebuie sa ramana pe iarna nu va zbura aiurea pafara ...doar daca este vreun cules intensiv ...dar si atunci daca ar fi ...imediat se va face laloc in caz s a uzat...
problema e ca noi dupa cules imediat luam miere si pierdem sansa de a se reface cea de rezerva ...sau mai rau nu mai refacem nici albina lucratoare

albina de rezerva este foarte importanta pe tot sezonul apicol ...ea este cea care nu se uzeaza(nu creste puiet si nici nu prea munceste) si in caz de clima nasoala(seceta/ploi/frig/ iarna etc) ea traiesete 6-7-8 cine stie cate luni si apoi poate relua activitatea....in schimb albina ce merge la cules sau care creste puiet nu depaseste 2 luni...

deci daca avem albina sanatoasa si nu ne bagam sa luam toata mierea dupa cules avem mereu stupi ok si se vor descurca extraordinar chiar si pe seceta...

in viitor vor fi conditii din ce in ce mai atipice iar stupii neechilibrati nu vor putea trece aceste provocari....multi nu tin cont de asa ceva si vor pierde stupii..
lucru important in caz de calamitat (seceta/etc) este albina de rezerva ...ia va continua la momentul cand clima se imbunatateste...restu vor murii cu mult inainte sa mai vada conditiile optime...

imaginativa ca era un film cu unii astronauti care calatoreau prin spatiu cosmic si trebuia sa intre la hibernare sau ceva "somn profund" pentru a putea traversa spatiul si durata calatoriei ...aceea este albina de rezerva ...ea trebuie sa tarveseze perioadele nasoale...durata pana se face iar primavara sau vin ploile/culesurile...ca mai apoi sa adune si sa se asigure pentru urmatorul dezastru /iarna /seceta etc si tot asa....asta e ritmul....

in anul 20024 exact asta s a si intamplat dupa culesul de FS albina a inceput sa creasca puiet pentru iarna...apicultoru a "cam" luat mierea....apoi seceta ...(chiar destul de nasoala).... si nu sau mai creat acea albina pentru iarna...in toamna deja sa fortat cu stimulari dar albina fiind imbatranita nu a mai reusit..
dupa moartea acestei albine bbatrane nu a mai ramas nimeni sa continuie.......

decio aveti grija dupa culesuri nu ii mai "cheliti" si sa fie o rama cu pastura ...OBLIGATORIU!!!....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Ian 2025, 22:39

m am repetat de 7 ori dar am uitat sa mentionez ca dupa cules este foarte recomandat ca albina cea noua care reface stupul sa se hraneasca cu miere si polen...(nu cu apa de zahar)....
odata ce albina este viabila si vine iarna ...fapu ca ierneaza pe zahar sau F (decare vreti voi) este un pic irelevant.....pentru ca ea a fost construita pe fundatie beton si duce extrem de mult
este foarte importanta geneza ...de la ou pana ecluzioneaza si inca cele 5-6 zile cand se "intareste" cu polen ...adica se pune pe picoare....apoi e cam greu sa o mai imbolnavesti/uzezi etc....acea albina este extrem de puternica "din fabrica"

pe de alta parte nu cred ca mai trebuie sa explic ce fel de imunitate va avea albina hranita prost??? mai ca o mananca varroua cu totu.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Ian 2025, 11:18

Cred că nu ați înțeles întrebarea colegului. Întrebarea era, ce se întâmplă cu albina formată pe pentru iernare care reia activitatea toamna? D-voastră tot prezentați situația perfectă ca în rai, dar stuparii au de rezolvat probleme care au pe front. Să fiu și mai explicit. Vorbesc de situația mea nu mă bag în a descrie cum este în altă parte. Deci albina este activă să spunem puțin înainte de martie până după culesul de fs. Asta cam 5 luni și jumătate. Problema este dacă albina preia intens activitatea din august pănă la mijlocul lui noiembrie? Timp parcurs de 3 luni și jumătate. Nu hrăniri, că cine mai hrănește? Nu mai este motivat nimeni să stoarcă mult că are și așa stocuri (anul ăsta nimeni nu a cumpărat nici un gram de F40 de la mine). De multe ori este intrare bună de nectar (miere!) de pe iulișca, sorg, zeamă de fructe, must de struguri și câteodată furtișag masiv.
Furtisag.jpg
Furtișag în mijlocul lui octombrie

Și nu este intrare strop de polen. Atunci ce mă fac? Albina de iernare formată corect în timpul potrivit iulie-august se consumă cu puietul târziu, albina ieșită va fi cum va fi, păstura depozitată pentru iarnă e consumată. Intră polen de ambrozia care nu are nici o valoare.
20170814_080615.jpg
Ambrozia la sfârșit de fs

Am lăsa albina că știe ea mai bine. Fatal error.
Nu spun că nu sunt zone unde lucrurile merg perfect, la mine an de an am de gestionat situația descrisă.
Fără aport de proteine dat dacă trebuie, toamna sau/și primăvara, e vai de capul lor.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 24 Ian 2025, 12:10

apropo de ce zicea Younyoun și uzura albine.
Am mai scris asta ...
Un prieten a uitat un stup închis o bună perioadă din toamnă. A închis el o săptămână toți stupii de frica viespilor și a plecat 1 săptămână de acasă. Când a revenit i-a deschis, mai puțin pe unul pe care l-a uitat închis și a descoperit asta după Crăciun. Când l-a deschis și-a dat seama că era cel mai populat stup (ceilalți erau destul de afectați de căderea populației).

Mai vreau să adaug ceva: numărul mare de păduchi a afectat foarte mult populația de albine după FS.
Sigur, acolo unde a fost imunitate bună, efectele au fost mai mic, dar per ansamblu, păduchii mulți au pus capăt multor STUPINE. Și asta în condițiile în care unii n-au mai extras nimic după FS, au rămas ramele pline cu miere și ce a mai fost, dar fără albină.

Am mai învățat ceva: că dincolo de experiența și opinia mea, s-ar putea să mai fie ceva ce mie mi-a scăpat. Asta ca principiu de abordare a situației în care eu cred că dețin Adevărul!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2025, 14:27

"culesul foarte intens din octombrie de 5 zile 5 kg a distrus albina"...hai sa fim seriosi acolo sunt alte probleme...
is chiar problemele ce le am enumerat mai sus...
eu i am dat raspunsul real la problema pe care o are ....nu raspunsul pe care vrea sa il auda toata lumea....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2025, 14:29

cu ce sa uzeze albina un cules de 5 kg .....pai nici nu face incalzirea.....
stati un pic sa inteleg ....?...deci un cules de 5 kg din octombrie a dus la mortalitatea excesiva din aceasta iarna???asta e afirmatia?? :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2025, 14:37

cristi_vidican scrie:apropo de ce zicea Younyoun și uzura albine.
Am mai scris asta ...
Un prieten a uitat un stup închis o bună perioadă din toamnă. A închis el o săptămână toți stupii de frica viespilor și a plecat 1 săptămână de acasă. Când a revenit i-a deschis, mai puțin pe unul pe care l-a uitat închis și a descoperit asta după Crăciun. Când l-a deschis și-a dat seama că era cel mai populat stup (ceilalți erau destul de afectați de căderea populației).

Mai vreau să adaug ceva: numărul mare de păduchi a afectat foarte mult populația de albine după FS.
Sigur, acolo unde a fost imunitate bună, efectele au fost mai mic, dar per ansamblu, păduchii mulți au pus capăt multor STUPINE. Și asta în condițiile în care unii n-au mai extras nimic după FS, au rămas ramele pline cu miere și ce a mai fost, dar fără albină.

Am mai învățat ceva: că dincolo de experiența și opinia mea, s-ar putea să mai fie ceva ce mie mi-a scăpat. Asta ca principiu de abordare a situației în care eu cred că dețin Adevărul!
viespiile nu ataca stupii puternici ..PUNCT!..
mai departe putem vorbii de stupii slabi cum sunt macelariti de viespii....
si viespea nu e chiar proasta sa isi riste viata chiar asa.....mereu ataca cei slab ....

la varroua numai vorbim(nici chiar deloc :lol: )...stim sigur ca se multiplica in stupii cu imunitate scazuta ...adica intai trebuie sa avem imunitate scazuta ca s a se multiplice.....
lafel ca mucegaiul pe perete ...nu apare daca nu este umezeala si condens.....deci daca nu avem umezeala si condens nu avem mucegai...iar daca avem umidittae si condens ..avem mucegai ....si tot asa repetam aceste propozitii pana se lipeste ceva :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2025, 14:43

vedeti voi ca in apicultura ...defapt este singura ramura a agriculturii unde avem nevoie sa creste albinele extraordinar de puternice pentru ca sanatatea lor este direct proportionala cu cantitatea de produse apicole ce le genereaza...

in schimb la celellalte ramuri....porci/ vaci etc ...e la kilogram...deci putem baga ...hormoni ..suplimente extra vitamine...orice numa sa creasca in greutate....pentru ca nu ne intereseaza sanatatea animalului
in legumicultura /cereale etc ....important cantitatea....celuloza cat de multa... coacere rapida etc....lafel se vinde la kg...

deci la albine e diferit....ar trebiui sa invatam si ceva de la ele cu ocazia asta ....poate ne ajuta si in sanatatea noastra ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2025, 15:12

perioada imediat dupa cules este perioada in care stupii se dezvolta cel mai bine ...dar si perioada primaverii cand este abundenta peste tot de hrana proaspata direct din natura (adica nu din faguri)

ce fac apicultorii in perioada imediat urmatoare dupa cules???....ca sa isi distruga stupii(cei care fac asa ceva)
din ce am vazut eu la vecini...

-scot toata mierea la salcam ...ca e vara si se descurca ele....dar dupa salcam e gol de cules....
-sirop dau ..unii dau...ca sa "oua matca" cica sa nu se opreasca (cand defapt ea trebuia sa rupa sa refaca colonia)
-o alta prostie pun rame goale in cuib..
-unii fac si tratament...ati spune "in sfarsit si ceva bun" :lol: :lol: ..
-iar altii ....shock ...sunteti pregatiti???.....fac roiuri fara rama cu mancare dar pun sirop in hranitor (care au putina empatie :lol: ) ...la un roi pe 2-3 rame fara matca imperecheata merge ca painea calda...direct in stomac..
yuonyuon

Mesajde Shrek » 24 Ian 2025, 16:18

cristi_vidican scrie:...

Eu cred ca ar trebui sa incetam cu atitudinea aceasta de autoflagelare, cu pusu' cenusi în cap ca, dom'le eu sunt de vina ca nus' ce nu am făcut și păduchi, viespile, mama omidă și mai știu io ce carcalaci mi-au omorât stupii!
În lipsa unui diagnostic oficial, pus de un medic veterinar cu experienta în apicultura sau examene de laborator, dar facute pe bune, nu puse din burta, nu are rost sa ne simțim vinovați ca au murit albinele.
Cei ce avem albine de mai mult timp, știm cu toții ca familiile puternice, " recordiste" au o viata scurta, un sezon maxim doua, după care se duc în cap!
Balian puncta bine cu regula celor trei ani, de a " rupe" ciclul sau continuitatea unei familii! Altfel, vrem nu vrem trebuie sa intervenim fie schimbând matca, dar și acolo este o probabilitate de 50/50 sa nu meargă, ori sa determini schimbarea liniștită, " ranind" matca! Rămân totuși alte necunoscute care pot duce la slăbirea și apoi dispariția familie de albine.
Chiar dacă nu recunoaștem, și ne imbarbatam ca suntem profi, înlocuim familii, facem roiuri, spargem stupi, pentru a avea un număr constant de familii productive, aceasta este varsta optima a unei colonii.
Povestile cu imunitatea contra varoua, ca albinele sanatoase nu le ataca viespile, bla, bla, bla, teorii puse in circulatie de falsi profeti nu fac doi bani, in lipsa unor argumente ( nu neaparat tehnice sau științifice, pot fi și din experienta proprie) consistente.
Părerea mea!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2025, 17:56

sa vina un medic veterinar ..din acela care omora oile ..ala era oficial si avea toate actele in regula....

sper sa traim cu totii sanatosi pana in 2028 sa vedem cati mai aveti albine...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 24 Ian 2025, 22:16

Shrek scrie:
cristi_vidican scrie:...

Eu cred ca ar trebui sa incetam cu atitudinea aceasta de autoflagelare, cu pusu' cenusi în cap ca, dom'le eu sunt de vina ca nus' ce nu am făcut și păduchi, viespile, mama omidă și mai știu io ce carcalaci mi-au omorât stupii!
În lipsa unui diagnostic oficial, pus de un medic veterinar cu experienta în apicultura sau examene de laborator, dar facute pe bune, nu puse din burta, nu are rost sa ne simțim vinovați ca au murit albinele.
Cei ce avem albine de mai mult timp, știm cu toții ca familiile puternice, " recordiste" au o viata scurta, un sezon maxim doua, după care se duc în cap!
Balian puncta bine cu regula celor trei ani, de a " rupe" ciclul sau continuitatea unei familii! Altfel, vrem nu vrem trebuie sa intervenim fie schimbând matca, dar și acolo este o probabilitate de 50/50 sa nu meargă, ori sa determini schimbarea liniștită, " ranind" matca! Rămân totuși alte necunoscute care pot duce la slăbirea și apoi dispariția familie de albine.
Chiar dacă nu recunoaștem, și ne imbarbatam ca suntem profi, înlocuim familii, facem roiuri, spargem stupi, pentru a avea un număr constant de familii productive, aceasta este varsta optima a unei colonii.
Povestile cu imunitatea contra varoua, ca albinele sanatoase nu le ataca viespile, bla, bla, bla, teorii puse in circulatie de falsi profeti nu fac doi bani, in lipsa unor argumente ( nu neaparat tehnice sau științifice, pot fi și din experienta proprie) consistente.
Părerea mea!

Salut monstrule!
Lumea apicultorilor devine din ce in ce mai piestrita (multicolora). Multi folosesc termeni pe care nu-i inteleg.

Nu exista "imunitate" la daunatori.
Nu sanatatea e cea care reprezinta pavaza impotriva atacatorilor. ci puterea. O familie poate fi slaba, chiar de e sanatoasa!
Apoi, chestia cu "äm o familie de mai multi ani", iarasi e o expresie folosita aiurea.
In natura, familiile au o singura varianta pentru resetare: roirea (n-a venit nimeni sa spuna ca in scorbura a vazut schimbare linistita)!
Noi, trebuie sa intelegem ca familia e atat cat are matca ei, pantru ca orice schimbare de matca, inseamna ALTA familie!
Aceeasi lada, nu inseamna aceeasi familie!

In rest... ce sa spun:
- sanatate si nu-i mai asculta pe cei ce folosesc termenii "doar pentru ca da bine" (e ca la chestia cu "intareste sistemul imunitar", dar ce e ala sistem imunitar... ciu-ciu)!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR