pin scrie:Cate tipuri de stupi ai experimentat pana acum Bunka? In loc sa iti irosesti timpul enumerand argumente impotriva unui tip de stup ce nu te-a satisfacut eu zic ca mai bine ai petrece mai mult timp incercand sa anticipezi dezavantajele celui pe care-l promovezi acum (sau o sa o faci pe viitor) cu atata ardoare. Si eu am fost entuziasmat cand am citit cartea abatelui de stupul popular. Intre timp am realizat ca suntem subiectivi si ca in realitate sunt multi alti factori care cotribuie la alegerea (mentinerea sau inlocuirea) unui tip de stup. Important este din punctul meu de vedere sa cunosti avantajele si dezavantajele tipului de stup pe care il ai, astfel incat sa profiti cat mai mult de avantaje si sa diminuezi cat mai mult posibil efectele dezavantajelor.
Pentru mine stupul Dadant (cu rama 1/1 si cat 1/2) a fost multumitor pana acum. Iernarea nu este asa de grea aici astfel incat sa puna probleme majore. Sunt doar 2 luni cu adevarat de iarna. In rest sunt doar perioade mai reci alternate cu perioade mai putin reci.
Acum ma bate gandul sa trec pe rame 3/4. O sa incep cu ramele de cat urmand sa experimentez si cuibul pe ME. Aceasta insa din motive de standardizare si mai putin de iernare.
Sa spunem ca o parte le-am experimentat si pe alta parte am dedus si teoretizat pe baza experientei cu primii, asta ca sa nu pierd foarte mult timp inutil. Imi irosesc timpul cum cred ca e mai bine si cred ca argumentand cateva lucruri pe aici e un mod chiar placut.
Rama lunga pe orizontala nu m-a satisfacut doar pe mine, daca era asa nu era problema..ci pe albine si asta au constatat-o de-a lungul timpului multi colegi de ai nostri deschizand topicuri din cele mai diverse pe buna dreptate ca urmare a unor probleme aparute, e plin si forumul vechi si cel nou de ele...si am considerat ca trebuie gasita o solutie care sa le rezolve pe toate, si am inceput sa o caut ...aceasta este motivatia adevarata nu cum sugereaza unii colegi ca ar fi si anume anumite pierderi asumate de altfel in decursul exerimentelor derulate deja de cativa ani.
Anticipez cateva probleme care sunt minore pe sistemul pe care incerc sa il implementez dar care au rezolvare si aici ma refer la inaltimea lazilor, modalitati de transort, asigurare in conditii meteo de vant, sunt mai mult de logistica decat de eficienta sau neeficienta din punct de vedere apicol...norocul meu este fatul ca am descoperit ca nu am descoperit nimic eu

daca era asa adica daca eram eu ”inventatorul” atunci aveam o problema de credibilitate, insa lada a fost folosita si in trecut la scara mare si si-a dovedit eficienta in sistemul propus de R Delon cu rama nu cel propus de Emille Warre care are marele merit ca l-a descoerit, inventat dar care are anumite limitari.
In momentul in care cunosti avantajele si dezavantajele mai multor tipuri de lazi atunci poti face si o alegere...eu cred ca acum sunt in postura sa fac o alegere de care sa nu imi para rau mai tarziu...acum 5-7 ani nu as fi putut face o alegere de genul asta, pt ca nivelul era altul.
Nici eu nu am luat in calcul doar iernarea...sa fie clar lucrul asta dar tot asa ca tine am inceput sa nu fiu pe deplin multumit si sa imi doresc sa schimb ceva, fii linistit vei descoperi ca nici ME nu e bun din toate punctele de vedere, si vei trece poate la MER si poate nici el nu te va satisface.. mie cel putin o combinatie de ME cu Layens doi in unu mi-a dat curaj sa o incerc mai ales ca varianta asta culmea era inventata de mult de Warre si imbunatatita de Delon si am mai si descoerit la Delon un lung sir de argumente care stau bine infipte in sol...
La toate astea am adaugat putina sare si piper cu celula mica naturala a lui Dee Lusby si Ed Lusby si ...TOCANTZA este gata, acum sa vedem ce gust are