Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde activ » 03 Oct 2012, 08:24

akmm scrie:
activ scrie: MultiEtajat de jumatate de rama Layens ... mai pe scurt si lasand modestia la oparte MEA ... adica MultiEtajatActiv. :lol:
Pe scurt ... cat de 3/4 inaltime si interior de 34*34 cm (9 rame) de aproximativ 30L*20H rama interioara. Cuib format din 2 caturi. Se poate folosi si in pat rece si in pat cald , dupa preferinte.
Suprafata ramelor interioare acelor 2 caturi (18 rame) care frmeaza cuibul este aproximativ egala cu cea Dadantului 1/1 pe 10 rame ... si respecriv 11.000 cm patrati.
Catul mai mic, mai ergonomic, mai usor ... si ce e mai important, mai placut albinei. ;)

De fapt e rama Warre, cu stup pe 9 rame....

NU e rama Warre ... E stupul lui Antonescu cu rama cu tot ... şi reinventat de mine. :)
E un MEA.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Oct 2012, 08:26

Domnule Valter , va saluta un fan club MER care are MER-uri dar nu are albine in ei inca !!! :lol:
cum ar fi mai bine sa-i populez , eu avand deocamdata numai Dadant ???
merge cu roi din pom ???
merge cu albina scuturata si matca imperecheata ???
poate ne spuneti alta metoda cu trecutul de pe Dadant pe MER !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 03 Oct 2012, 08:54

valter scrie:Pregatirea pentru iernare la MER ( la mine) comporta:
-ridic corpul trei si aspectez partea inferioara a ramelor, daca am rame goale de miere pe 1/2 din suprafata le identidic si le scot afara dupa asezarea corpului; daca am miere capacita pe absolut toata suprafata ramelor zgarai sau razui cativa centrimetri pe ramele centrale, in vecinatatea spetezei inferioare;
-delimitez spatiului util(cuibul) de spatiul mort...la MER cu mai putin de noua intervale;
-schimb folia de sezon (gaurita) cu alta noua.

Un membru fan club MER suficient de optimist. ;)

Bine ați venit printre noi. Clubul se întărește cu personalități de referință.
Legat de rezervele de hrană pentru MER, am avut anul trecut un MER care avea mierea pentru iernare în 2 corpuri. Pentru că avea 3 corpuri, a albinele au mutat o parte din mierea din corpul 3 (din partea superioară), în corpul 2, în partea inferioară. Ghemul de iernare s-a format în corpul 1 și 2, dar n-a avut nici o problemă să ajungă în februarie în corpul 3.
Cel mult îmi place pregătirea stupului MER pentru iernare. Mă uit să văd dacă corpul superior e plin cu miere, unde mai e loc gol fac completări, unde e plin pun capacul și trec la următorul.
Mai sunteți adeptul nestrângerii cubului pe rama 1/1, așa cum ați făcut observația în iarna trecută?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ruben » 03 Oct 2012, 09:11

activ scrie:NU e rama Warre ... E stupul lui Antonescu cu rama cu tot ... şi reinventat de mine. :)
E un MEA.

Ai vazut, noroc cu mine ca ti-am aratat cartea lui Antonescu. ;)

Faine lazi iti facusi. Cand le populezi sa ne areti si noua. Sigur o sa ai ce arata.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 03 Oct 2012, 10:08

Ruben scrie:
activ scrie:NU e rama Warre ... E stupul lui Antonescu cu rama cu tot ... şi reinventat de mine. :)
E un MEA.

:
Ai vazut, noroc cu mine ca ti-am aratat cartea lui Antonescu. ;)

Faine lazi iti facusi. Cand le populezi sa ne areti si noua. Sigur o sa ai ce arata.

Am observat chiar a doua zi dimineata, dupa ce am postat pozele, ca stupul meu are aproximativ aceleasi cote cu stupul lui Antonescu, dand cautare pe google si m-a trimes pe forumul nostru la Echipamente la topicul Cote,schite stup Antonescu unde Stefeug si Amadeus postasera ceva cote dar pe care eu nu le vazusem pana atunci.
Asa ca ma pot considera reinventatorul stupului Antonescu. :)
Daca nu- l inventa el in 1959 si-l omologa în 1969, dupa zeci de ani de experientă, il inventam eu in 2012 după doi ani de experienţă ... şi tot un stup românesc era ... şi trebuie sa ne mândrim cu asta ... PROMOVÂND-UL ;) ... nu neaparat fiindca este inventat de un roman dar
fiindca are si foarte multe avantaje.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Ruben » 03 Oct 2012, 10:13

activ scrie:
Ruben scrie:
activ scrie:
Daca nu- l inventa el in 1959 si-l omologa în 1969, dupa zeci de ani de experientă, il inventam eu in 2012 după doi ani de experienţă ...

;) Corect.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde valter » 03 Oct 2012, 13:09

ves.lucian.zabrani scrie: cum ar fi mai bine sa-i populez , eu avand deocamdata numai Dadant ???
merge cu roi din pom ???
merge cu albina scuturata si matca imperecheata ???
poate ne spuneti alta metoda cu trecutul de pe Dadant pe MER !

Merge cu roi din pom , dar trebuie un roi si nu pisoi.Eu presupun doar...nu am aplicat.
Merge si cu roi la pachet , insa roiul la pahet sa fie livrat la 15 mai-1 iunie.

Eu am abordat cel mai complicat mod de trecere. Avand in vedere ca am Dadant cu Lanstroth nu am putut adapta nimic la noua ''incercare''.
Si atunci , am mutat Dadant in doua corpuri de MER si sistematic am scos cate doua , trei rame pentru a forma noi roi(in cutii de MER) si am introdus rame de 1/2 in locul celor extrase.

La momentul de fata am suficient de multe rame, suficienta populatie in familii existente incat sa trec de la 80 de mer populati la 150 de mer de productie fara sa fie necesar calvarul expus anterior.
valter

Mesajde valter » 03 Oct 2012, 13:13

cristi_vidican scrie:
valter scrie:Pregatirea pentru iernare la MER

Legat de rezervele de hrană pentru MER, am avut anul trecut un MER care avea mierea pentru iernare în 2 corpuri. Pentru că avea 3 corpuri, a albinele au mutat o parte din mierea din corpul 3 (din partea superioară), în corpul 2, în partea inferioară. Ghemul de iernare s-a format în corpul 1 și 2, dar n-a avut nici o problemă să ajungă în februarie în corpul 3.
Cel mult îmi place pregătirea stupului MER pentru iernare. Mă uit să văd dacă corpul superior e plin cu miere, unde mai e loc gol fac completări, unde e plin pun capacul și trec la următorul.
Mai sunteți adeptul nestrângerii cubului pe rama 1/1, așa cum ați făcut observația în iarna trecută?

La iernare e mult mai simplu decat banuiam Mer-ul.
Anul acesta nu mai sunt adeptul nestrangerii la Dadant...ca am familii slabe si decimate de varooa.
valter

Mesajde valter » 03 Oct 2012, 13:16

valter scrie:
cristi_vidican scrie:

Anul acesta nu mai sunt adeptul nestrangerii la Dadant...ca am familii slabe si decimate de varooa.

ps. CI-ule fa-mi putina curatenie ...de ma iubesti...prin ultimele trei posturi.Te rog mumos.
valter

Mesajde Cristian IONITA » 03 Oct 2012, 13:23

valter scrie:
valter scrie:
cristi_vidican scrie:

ps. CI-ule fa-mi putina curatenie ...de ma iubesti...prin ultimele trei posturi.Te rog mumos.

pare rau la mine Valter ... dar nu am cum sa te ajut .... eu nu mai sunt moderator aici de aproape 1,5 ani

de iubit nu-ti face pbe .... ca te iubesc oricum :D
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Adi Hodis » 03 Oct 2012, 13:47

valter scrie:...
La momentul de fata am suficient de multe rame, suficienta populatie in familii existente incat sa trec de la 80 de mer populati la 150 de mer de productie fara sa fie necesar calvarul expus anterior.

Sa traiesti domnule Valter ! ... ma bucur ca trecu-si hopul si ca mai ai optimism.
Urmeaza sa vina satisfactiile de la anu' ... doar sa fie un an bun, referitor la meteo.
Doamne ajuta ! ... s'auzim de bine.

PS
Cererea ... am rezolvat-o eu.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde teinegru64 » 03 Oct 2012, 14:20

activ scrie:
ves.lucian.zabrani scrie:ce model de stup sunt cei din imagine ??? :P :P :P

MultiEtajat de jumatate de rama Layens ... mai pe scurt si lasand modestia la oparte MEA ... adica MultiEtajatActiv. :lol:
Pe scurt ... cat de 3/4 inaltime si interior de 34*34 cm (9 rame) de aproximativ 30L*20H rama interioara. Cuib format din 2 caturi. Se poate folosi si in pat rece si in pat cald , dupa preferinte.
Suprafata ramelor interioare acelor 2 caturi (18 rame) care frmeaza cuibul este aproximativ egala cu cea Dadantului 1/1 pe 10 rame ... si respecriv 11.000 cm patrati.
Catul mai mic, mai ergonomic, mai usor ... si ce e mai important, mai placut albinei. ;)

Eu zic sa deschizi un topic cu acest tip de stup.Ne va fi mai usor sa vedem evolutia lui.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde adrian.vintila » 03 Oct 2012, 14:58

Si eu vreau sa dau in lucru MER.
Problema e ca nu sunt hotarat ce dimensiune la rama; am deja rame de 162 pt cat dar din pacate 80% sunt rame late; de altfel as prefera 146.
Voi cei ce folositi mer ce recomandati?
Alta problema ar fi modul de imbinare a corpurilor; as prefera falt dar nu stiu daca e chiar bine (lemnul mai lucreaza).
Vreau ca fundul sa fie si colector de polen dar ma gandesc si la un colector de podisor desi nu am vazut unul sa stiu cum functioneaza.
Astept sfaturi.

Multumesc
adrian.vintila

Mesajde cristi_vidican » 03 Oct 2012, 15:19

adrian.vintila scrie:Si eu vreau sa dau in lucru MER.

Rama de 162, dar speteaza de sus să fie groasă de 12 mm și nu de 20 sau mai groasă. Cea de jos să fie de 20/10 mm (grosime). Însârmare verticală (obțional și o sârmă orizontală). Sârma de inox.
Cea mai bună ladă e cea cu falț de jur împrejur. Nu e nici o problemă dacă lemnul mai lucrează puțin, dar să lucreze uniform. Pentru asta, trebuie să lași toleranță la îmbinări, să nu-i faci ficși în zona falțului, ca de exemplu, să mai poată intra folia când o pui etc. Dacă sunt făcuți cum trebuie nu apare nici o problemă. Atenție, nu orice tâmplar bun va face și un stup bun. El trebuie să înțeleagă puțină apicultură. Cel mai bine e să faci rost de o ladă care-ți place și o multiplici, respectând cotele.
Dacă ai posibilitatea, e indicat să ai colector de fund. E mult mai ușor de lucrat cu el. Eu zic că merită investiția. Dar să fii pregătit și cu un uscător de polen după aceea.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 03 Oct 2012, 15:55

la colectorul de fund cica trebuie scurtat pfl-ul din lada ca aduce un adaos consistent polenului!
kamy

Mesajde adrian.vintila » 03 Oct 2012, 16:18

kamy scrie:la colectorul de fund cica trebuie scurtat pfl-ul din lada ca aduce un adaos consistent polenului!

Nu inteleg
adrian.vintila

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR