Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde topy » 09 Apr 2012, 18:25

topy

Mesajde Laur » 09 Apr 2012, 20:19

Pai, Delon folosea un capac simplu, cu o izolatie buna la interior. Atentie! Delon nu a lasat aerisirea in partea superioara a stupului pt a reduce pierderile de caldura. Gasesti aici detalii. http://www.buzzaboutbees.net/bee-hive-plans.html
Laur

Mesajde amadeusmbi » 17 Apr 2012, 21:06

Domnule akmm, cum mai stati cu stupii Warre? Ati pus cutie goala dedesubt sau cu fagurii construiti? Veti aplica "methode heroique" la vreo familie?
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde akmm » 18 Apr 2012, 08:42

Inca nu am facut nici o operatiune de extindere a cuibului.Cand si cand mai picur 100 grame de sirop pe din doua cu miere in hranitorul de primavara.Nu mi-am propus inca sa ma iau la tranta cu familiile din Warre.Am promis cuiva niste roiuri si din aceasta cauza stimulez pentru o roire timpurie.Si nici cules la rapita nu mai este asa ca in acest an va fi o lupta de supravietuire pana la tei.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde amadeusmbi » 18 Apr 2012, 22:02

Multumesc de raspuns. Ma asteptam la timpul asta sa fi extins deja familiile (mai ales ca sunteti in Dobrogea) insa daca vreti sa-i inmultiti poate ca-i mai bine asa. Cum v-ati propus sa controlati roirea? In alta ordine de idei ce parere aveti de rama pe jumatate a lui Gilles Denis?
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde akmm » 19 Apr 2012, 11:55

Eu folosesc rama redusa la jumatate la un corp pe care il numesc magazin.Are rostul ei binevenit.Mai mult de atat nu am experimentat.
Desi suntem in Dobrogea, frigul nu are preferinte.Dupa o iarna capricioasa avem parte si de o primavara instabila.Cum sa te plangi cand stii ce veri au fost anii trecuti sau cam ce vara secetoasa te asteapta?
Eu inteleg ca e greu sa fii inainte mergator facand ceea ce altii zic ca nu merge, cineva insa trebuie sa o faca.De amorul artei, altfel viata ar fi tare plicticoasa(peste o anumita varsta).
akmm

Mesajde danman » 23 Apr 2012, 20:11

Dat fiind ca aceasta e prima mea postare incerc sa fac o scurta introducere… Locuiesc in Iasi, am avut si am lucrat cu albine de la 18 ani cu o pauza in ultima perioada pentruca am fost plecat din tara cativa ani si a trebuit sa le vand. Am fost pasionat inca de la inceput de idea de apicultura bio, de un stup fara faguri artificiali si fara sarma dar pe vremea aceea incepator fiind nu am avut curajul sa experimentez, mai ales ca in aceste situatii nimeni nu te incurajeaza sa experimentezi ceva nou si poate e mai bine asa. Abia acum cativa ani am descoperit warre. La scurt timp am descoperit si interesul dv pentru acest stup si de atunci urmaresc cu interes toate postarile si discutiile dv, fara ca eu sa fi postat nimic pana acum. Am apreciat in mod deosebit aportul si efortul depus de dl akmm pe care tin sa-l felicit si-i doresc sa ramana o autoritate in domeniul warre in Romania pentruca are si un anume talent pedagogic. Anul acesta dupa ce m-am intors in tara in ianuarie, am reusit si eu sa ma pregatesc pentru reinceperea apiculturii construind vre-o 40 stupi Warre si reusind pana acum sa populez o parte din ei, cu familii cumparate la inceputul lui aprilie (ca o coincidenta interesanta am cumparat de la aceeasi persoana careia i-am vandut, si... acelasi numar de familii. Suna a rascumparare). Pastrez deasemenea 2 lazi Dadant pentru a ma ajuta in anumite situatii. Sper sa mai pot interveni cu vesti bune pe masura ce se vor dezvolta.
danman

Mesajde danman » 24 Apr 2012, 20:20

Deocamdata am dubii in privinta momentului in care sa transvazez familiile pe corpuri goale warre. Poate ma ajuta cineva cu o parere. Ma intreb deasemenea daca dupa o transvazare de pe dadant pe warre mai e loc de o divizare anul acesta... Nu cumva e prea mult tinand cont sa ceeace am cumparat sunt familii slabe pe 4-6 rame (acum in aprilie).
danman

Mesajde amadeusmbi » 24 Apr 2012, 21:27

danman scrie:Deocamdata am dubii in privinta momentului in care sa transvazez familiile pe corpuri goale warre. Poate ma ajuta cineva cu o parere. .

Despre asta vorbeste cu dl. Akmm. Daca ai cules de intretinere cred ca ai putea sa le muti (vremea s-a stabilizat cat de cat si, cu putin noroc, pana la salcam ai un corp construit)
danman scrie:Ma intreb deasemenea daca dupa o transvazare de pe dadant pe warre mai e loc de o divizare anul acesta... Nu cumva e prea mult tinand cont sa ceeace am cumparat sunt familii slabe pe 4-6 rame (acum in aprilie).

Nu cred ca mai apuci si inmultire. Familiile sunt slabute, daca le muti in corpuri de warre goale (nu uita sa le dai si ceva sirop) ai o pauza de vreo 3-6 zile si la ouat... E drept ca noi in zona Iasului avem mult tei, daca le inzdravenesti pana atunci poate ai putea face ceva, dar nu ai corpuri cu rame (leaturi) construite... sunt multe semne de intrebare.
Ramele cum le-ai facut? Warre (leat) sau Delon (sarma)?
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde danman » 25 Apr 2012, 00:36

Multumesc pt interventie, chiar ma preocupa problema fiind si ceva mai complicata si numai un stupar care stie cat de cat ceva despre warre ma poate ajuta. Referitor la intrebarea ta, am renuntat la leaturi in speranta ca voi reduce si tendinta de roire ce apare de obicei la warre in momentul de trecere de pe un corp pe altul si am mers pe varianta stupului traditional japonez. Consider ca nu are rost sa te straduiesti sa faci ramele mobile intr-un stup ce are ca principiu autoguvernarea, asta pe de o parte iar pe de alta se constata ca de multe ori albinele cladesc tot cum stiu ele, indiferent de directia leaturilor. Nu am dorit nici startere... asa incat sunt pe sistem japonez din punctul asta de vedere. Grila de lemn la ultimul corp si cate doua leaturi la fiecare corp de mai jos pentru sustinerea greutatii. Sunt multe de discutat aici... Deocamdata nu i-am mutat de pe ramele dadant, Am adaptat stupii asa incat imi intra rama dadant intoarsa invers (ca un Lyens) pe doua corpuri warre. Urmeaza cum spuneam sa-i scutur pe corpuri goale si sa nu-i mai divizez anul asta sau sa-i divizez asa cum sunt si sa-i mai las pe rame inca un an. As prefera sa-i inmultesc totusi avand in vedere ca am lazi disponibile anul asta. In privinta asta nu sunt hotarat inca si tocmai de aceea am apelat la parerile voastre.
danman

Mesajde danman » 25 Apr 2012, 00:52

Am uitat sa precizez si o alta varianta la care ma gandesc si anume sa imbin scuturarea cu divizarea si sa scutur (la salcam probabil) toata albina intr-un warre gol iar ramele impreuna cu culegatoarea ce se va intoarce sa le pastrez in vechiul stup dupa care sa-i dau o matca imperecheata sau o botca. Asta ar fi o metoda mai blanda de divizare dat fiind ca la unul din stupii rezultati voi pastra ramele si numai unul va fi nevoit s-o ia de la zero. Astept sugestii. Multumesc!
danman

Mesajde danman » 26 Apr 2012, 14:55

Ma gandesc si la varianta de a-i muta in lazile goale acum si poate asa cum spunea Amadeus pana la salcam vor reusi sa aibe un corp cladit si sa mai vedem cu divizarea... in functie de cum se vor dezvolta. Intre timp as putea forta o divizare numai in lazile Dadant mai ales ca dupa scuturarea in warre raman cu rame cu puiet ce le pot folosi la intarirea celor din dadant.
danman

Mesajde akmm » 27 Apr 2012, 14:25

Pentru cei ce mai rascolesc un pic engleza, o metoda amanuntita de lucru cu Warre, adaptata zilelor noastre undeva, in Germania.
http://www.immenfreunde.de/WarreMod_engl.pdf
Si o trimitere in format PDF pentru Apicultura pentru toti, cu poze.Se poate si descarca.
http://www.scribd.com/rtifan/d/65318070 ... u-Toti-III
akmm

Mesajde amadeusmbi » 28 Apr 2012, 06:48

Mi se pare o metoda foarte realista. In afara de faptul ca trebuie sa prinzi primul roi (lucru mai greu de realizat de cei care nu sunt langa albine zi de zi) cu putin noroc in toamna ai 3 stupi iar de la stupul mama poate mai si extragi ceva. Daca in cele doua corpuri pline cu miere puse peste roiul primar mai strecori pe centru si vreo 2-3 rame construite (in corpul de jos) familia nu pierde timpul aproape deloc. Mai ramane problema schimbarii matcii din primul roi, care e matca batrana. Tinind cont ca metoda descrisa este pt o zona in care exista cules bun doar in prima parte a verii la noi cred ca ar avea sanse mari de reusita (ma refer la cei doi roi creati care pana in toamna pot strange suficient pt iernare).
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde iae » 29 Apr 2012, 23:50

si totusi se poate trage o concluzie dupa trei ani de practica cu acest tip de stup
iae

Mesajde danman » 30 Apr 2012, 14:59

Eu intre timp le-am mai spart cuibul cu cate o rama pt ouat si le mai acord o saptamana, dupa care cred ca-i voi diviza. Par sa fie destul de ok acum unii chiar plini de albina pe cele doua corpuri (8 rame Dadant) si daca le mai acord o saptamana cred ca vor fi pregatiti pentru divizare. Asa incat voi aplica acea divizare de care vorbeam mutand albina tanara si matca pe un corp warre gol cu hranitor deasupra iar culegatoarea si ramele de puiet cu o noua matca vor mai ramane probabil o luna pe rame in vechiul stup dupa care vor fi si ele mutate intr-un warre gol.
danman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR