20 Decembrie 2014
- nici o schimbare – nici un fel de umiditate in nici unul dintre cele 2 corpuri; vremea a fost mai putin ploioasa ca inainte, dar totusi umeda.
- Intre 0 si 3 albine moarte pe fund.
- Cateva familii au urcat cu cativa centimetri mai sus si au ajuns la mierea capacita.
5 Ianuarie 2015
- intre +18 si -20 de grade Celsius in ultimele 3 saptamani, multa umiditate in aer si zapada; umiditatea e atat de mare incat capacele au mucegait la exterior in cateva zile cat timp zapada a blocat razele soarelui (foto 5). In interior nu era mucegai nicaieri.
- Intre 5 si 20 de albine moarte pe fund, + la 2 stupi am gasit cateva suprinse de gerul de saptamana trecuta pe intervalul de langa diafragma de polistiren.
- Consumul de miere este inca foarte mic si majoritatea ghemurilor sunt inca jos langa urdinis (foto 3) si au destula miere sa le ajunga pana in Martie-Aprilie. Un roi a abandonat niste rame si in loc sa faca ghem mai mic si intins pe mai multe rame (ca ceilalti) a format un ghem mai mare pe doar 3 rame din partea unde bate Soarele; i-am lasat niste miere pentru orice eventualitate. Una din familii a mancat mai mult si probabil va avea nevoie de extra miere pana in Martie.
- Zapada s-a topit la toate urdinisurile (foto 1) ceea ce inseamna ca majoritatea schimbului de aer se face prin urdinis (mocheta ar putea fi prea groasa).
- Caturile erau uscate total (foto 2), dar unele aveau mici picaturi de apa pe polistirenul extrudat (cam un sfert de lingurita in total), in principal acolo unde nu am taiat polistirenul din podisor perfect sau unde mocheta era prea ingusta si lasa cativa milimetri neetansati, si putea sa circule un pic de aer intre cuib si cat sau intre cat si exterior (foto 4).
- In unii stupi (~ 40%) existau cateva mici picaturi de apa pe rame in partea unde ghemul nu acoperea (cam un sfert de lingurita). Aceastea ar putea fi cauzate de inceperea cresterii de puiet (12/15 matci sunt din 2014) sau de temperaturile extreme de reci din ultima saptamana.