Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dezvoltarea pe orizontala versus dezvoltarea pe vertical

Mesajde mellis » 16 Noi 2015, 00:09

Cristi, esti un incepator - si ramele acelea sunt "norocul incepatorului" ;).
Batranul (odihneasca-l Dumnezeu) ce mi-a aratat primul stup avea orizontali de zeci de ani - pana m-am trezit eu a trecut pe verticali - DB12+cat 3/4. Au fost multi ani cu caturi grele - si inca mai sunt. De ce am "avansat" spre DB, respectiv ME daca orizontalul este atat de bun?
Mierea curata din cat fara tratament/puiet nu ar fi un mare avantaj, izgonitor - iei catul si pleci fara a sufla in fund la albina?
Sa zicem ca un orizontal ar da mai mult - dar volumul de munca la ME de exemplu iti permite sa intretii foarte multe familii fara un mare efort - comparat cu orizontalul, DB, si ce facem cu riscul roitului la orizontal/DB - toata ziua verificat spatiu, bagat rama..-> prefer sa arunc corpul gol peste cuib - trec pe ME.
MEurile anul acesta le-am verificat de vreo 4-5 ori, albine linistite, nestresate, timp castigat si miere suficienta la salcam/tei/floare. Costurile cu timpul, interventii minimale nu sunt de neglijat.
O familie stransa in DB - tot cu rama pe orizontala ii marim cuibul inainte de a pune catul. Anul acesta am avut la salcam cat 1/1 plin de albina, miere, pastura -> orizontal la bloc.
Timpul alocat (de mine) unui orizontal imi permite sa intretin 4/5 ME sau mai multi- care fac miere mai multa si se dezvolta mai bine?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristian bh » 16 Noi 2015, 21:19

mellis scrie:Cristi, esti un incepator - si ramele acelea sunt "norocul incepatorului" ;).
Batranul (odihneasca-l Dumnezeu) ce mi-a aratat primul stup avea orizontali de zeci de ani - pana m-am trezit eu a trecut pe verticali - DB12+cat 3/4. Au fost multi ani cu caturi grele - si inca mai sunt. De ce am "avansat" spre DB, respectiv ME daca orizontalul este atat de bun?
Mierea curata din cat fara tratament/puiet nu ar fi un mare avantaj, izgonitor - iei catul si pleci fara a sufla in fund la albina?
Sa zicem ca un orizontal ar da mai mult - dar volumul de munca la ME de exemplu iti permite sa intretii foarte multe familii fara un mare efort - comparat cu orizontalul, DB, si ce facem cu riscul roitului la orizontal/DB - toata ziua verificat spatiu, bagat rama..-> prefer sa arunc corpul gol peste cuib - trec pe ME.
MEurile anul acesta le-am verificat de vreo 4-5 ori, albine linistite, nestresate, timp castigat si miere suficienta la salcam/tei/floare. Costurile cu timpul, interventii minimale nu sunt de neglijat.
O familie stransa in DB - tot cu rama pe orizontala ii marim cuibul inainte de a pune catul. Anul acesta am avut la salcam cat 1/1 plin de albina, miere, pastura -> orizontal la bloc.
Timpul alocat (de mine) unui orizontal imi permite sa intretin 4/5 ME sau mai multi- care fac miere mai multa si se dezvolta mai bine?
Sanatate..

N-am intentia de a isca polemici vizavi de una versus alta, las placerea asta autorului,.....nici nu sustin ca orizontalul este sistemul perfect,......am avut vara asta la dispozitie sa experimentez cu verticalul(cat 1/1)la un vecin,care e chiar incepator,...si el a auzit ca este un stup performant si a trecut direct la profesionism cum ii zic cand vreau sa-l necajesc,...
si tot lucru cu rama este si timpul tot acelasi,ba chiar mai mare.
Mie unu nu imi place acest sistem vertical,...si rezultatele de anul asta plus faptul ca contrar parerilor tale ca orizontal egal scara/pom,n-am avut probleme cu roirea,
Per familie am cam sase rame cladite pt la anul,..
Nu inteleg de ce unii duc ideea ca cei care detin orizontali sunt obligatoriu incepatori sau ca vor ramane permanent incepatori!
Deci,....la orizontal,este predispusa construirea de coronite,.ingrosate,ceea ce duce la expansiunea puietului mai in tot stupul,..am avut puiet din penultima in penultima rama din stup!
Aici este de ciulit urechea! :P
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde cristian bh » 16 Noi 2015, 22:12

cornelioandanciu scrie: :D
Cat despre orizontali, sint stupi excelenti daca au capacitate mare, plus un stapan priceput !

Pana la ultimul cuvant,,,,,,,is in grafic! :D
Apropo de vecin,...prin iunie l-am intrebat,...daca a largit,..cum sta cu dezvoltarea,...el zice ,,le-am pus catul.si trei rame,..au de lucru!
Ii zic,...da,....la mine nu mai intra nici o rama,...si tu ai doar trei rame in cat? :o
M-am uitat,...vreo doua trei rame erau numa trantori,...miere aproape deloc,..botci la greu,...ramele din cat aproape neatinse,...asta in conditiile unei familii care in primavara a avut zbor frumos,...dens,...
Apoi fiind la serviciu i-a roit,.....
cristian bh

Mesajde pvc » 16 Noi 2015, 23:45

cristian bh scrie:
cornelioandanciu scrie: :D
Cat despre orizontali, sint stupi excelenti daca au capacitate mare, plus un stapan priceput !

Pana la ultimul cuvant,,,,,,,is in grafic! :D
Apropo de vecin,...prin iunie l-am intrebat,...daca a largit,..cum sta cu dezvoltarea,...el zice ,,le-am pus catul.si trei rame,..au de lucru!
Ii zic,...da,....la mine nu mai intra nici o rama,...si tu ai doar trei rame in cat? :o
M-am uitat,...vreo doua trei rame erau numa trantori,...miere aproape deloc,..botci la greu,...ramele din cat aproape neatinse,...asta in conditiile unei familii care in primavara a avut zbor frumos,...dens,...
Apoi fiind la serviciu i-a roit,.....

Vecinul tau avea stupina "orizontaliceasca" sau "verticaliceasca"?
pvc

Mesajde Mircea_63 » 16 Noi 2015, 23:51

Verticaliceasca, don Corneliu. Vezi ca pomenea de oaresce cat. Dar tot Behasul ne spune si de unde diferenta. Pai normal ca un stup intrat in frigurile roitului nu face treaba. "botci la greu"

Ca botcile alea se datorau verticalitatii sau nu...si asta a fost singura cauza... nimeni nu poate spune. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde pvc » 16 Noi 2015, 23:56

Mircea_63 scrie:Verticaliceasca, don Corneliu. Vezi ca pomenea de oaresce cat. Dar tot Behasul ne spune si de unde diferenta. Pai normal ca un stup intrat in frigurile roitului nu face treaba. "botci la greu"

Ca botcile alea se datorau verticalitatii sau nu...si asta a fost singura cauza... nimeni nu poate spune. ;)

Cristi ma cheama.Nu am vreo treaba cu don Corneliu.
pvc

Mesajde Mircea_63 » 17 Noi 2015, 00:00

Am confundat adrisantul. :D Te salut Cristi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 17 Noi 2015, 00:10

buni orizontalii asia !
mai oua cate-o gaina prin ei, mai cloceste cate-o rață... ba uneori pot tine loc chiar de cos de lemne !
Buni domnule, buni !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde pvc » 17 Noi 2015, 00:49

alt stupar scrie:buni orizontalii asia !
mai oua cate-o gaina prin ei, mai cloceste cate-o rață... ba uneori pot tine loc chiar de cos de lemne !
Buni domnule, buni !

Dupa ce sa lasat bunocul de albine toate lazile au fost tranformate in custi de caini, clocitori etc. Asa ca sunt ca aurul.Niciodata nu-si pierd valoarea!
pvc

Mesajde gheorghe din putu gandirii » 17 Noi 2015, 00:53

buni buni copiai vecinu si facui iesle din ei ca ie buni si intra mult fan bag o data la 2 zile :lol:
gheorghe din putu gandirii

Mesajde mellis » 17 Noi 2015, 01:20

cristian bh scrie:Nu inteleg de ce unii duc ideea ca cei care detin orizontali sunt obligatoriu incepatori sau ca vor ramane permanent incepatori!

Am glumit referitor la incepator - vezi postarea:
"Incepatorilor le ies totdeauna mai bine rezultatele in lucrul cu orizontalul"
Eu ti-as sugera sa incerci macar un ME - cules ai - arunci catul peste el si vezi diferenta de munca/miere/dezvoltare, lemne ai destule prin curte si pricepere iarasi nu duci lipsa..
Daca nu-ti place - suport cheltuiala si il/ii cumpar la cat zici ;)
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Adi Hodis » 17 Noi 2015, 07:28

Buni domnule, buni !

Hai mai Adi, tot cu "sicrie" d'alea am inceput si noi ... ce-i mai infofoleam cu haine vechi si cu perinite, cu diafragme din papura s-au stuf ... ce vremuri ...
Atunci, daca ne-ar fi aratat cineva ca pot ierna f. bine fara "paltoane" si cu funduri cu sita, ne-am fi ... :shock: :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristian bh » 17 Noi 2015, 22:55

pvc scrie:
Buni domnule, buni !

Dupa ce sa lasat bunocul de albine toate lazile au fost tranformate in custi de caini, clocitori etc. Asa ca sunt ca aurul.Niciodata nu-si pierd valoarea!

Pai nu?.... :o Nu mere cu roisori,....trecem pe puisori........ ;)
Apicola,....avicola,....nesemnificative diferentele,.. :lol:
cristian bh

Mesajde cristian bh » 18 Noi 2015, 10:53

Putem continua discutia privind dezvoltarea orizontaliceasca,....fara a fi neaparat versus celelalte ca nu asta e scopul ei?
cristian bh

Mesajde pvc » 18 Noi 2015, 12:38

cristian bh scrie:Putem continua discutia privind dezvoltarea orizontaliceasca,....fara a fi neaparat versus celelalte ca nu asta e scopul ei?

Bineinteles ca putem continua discutia privind dezvoltarea "orizontaliceasca".Eu am numai 2 bucati in care tin albine.In celelalte cutii tin gaini. Discutia asta fiind despre albine si nu despre gaini astept mai multe postari din partea ta. Tu avand mai multe cutii cu albine automat ai o experienta mai mare si ne poti impartasii si noua.Cine stie poate dau gainile afara din "orizontalicesti" si bag albine. Sunt curios care-i productia ta de miere, medie pe cutie? Pe cate rame ai intrat in iarna?
PS. Uauuu! ce mult imi place termenul asta: "orizontalicesc"!
Rog adminul sa schimbe denumirea topicului in "Apicultura orizontaliceasca". Daca nu se poate fac eu un topic nou.
pvc

Mesajde ignatov andrei » 18 Noi 2015, 13:42

pvc scrie:
cristian bh scrie:PS. Uauuu! ce mult imi place termenul asta: "orizontalicesc"!
Rog adminul sa schimbe denumirea topicului in "Apicultura orizontaliceasca". Daca nu se poate fac eu un topic nou.

Ai grija... e cu "copirait"...!!! :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR