Batranul (odihneasca-l Dumnezeu) ce mi-a aratat primul stup avea orizontali de zeci de ani - pana m-am trezit eu a trecut pe verticali - DB12+cat 3/4. Au fost multi ani cu caturi grele - si inca mai sunt. De ce am "avansat" spre DB, respectiv ME daca orizontalul este atat de bun?
Mierea curata din cat fara tratament/puiet nu ar fi un mare avantaj, izgonitor - iei catul si pleci fara a sufla in fund la albina?
Sa zicem ca un orizontal ar da mai mult - dar volumul de munca la ME de exemplu iti permite sa intretii foarte multe familii fara un mare efort - comparat cu orizontalul, DB, si ce facem cu riscul roitului la orizontal/DB - toata ziua verificat spatiu, bagat rama..-> prefer sa arunc corpul gol peste cuib - trec pe ME.
MEurile anul acesta le-am verificat de vreo 4-5 ori, albine linistite, nestresate, timp castigat si miere suficienta la salcam/tei/floare. Costurile cu timpul, interventii minimale nu sunt de neglijat.
O familie stransa in DB - tot cu rama pe orizontala ii marim cuibul inainte de a pune catul. Anul acesta am avut la salcam cat 1/1 plin de albina, miere, pastura -> orizontal la bloc.
Timpul alocat (de mine) unui orizontal imi permite sa intretin 4/5 ME sau mai multi- care fac miere mai multa si se dezvolta mai bine?
Sanatate..