Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde Mircea_63 » 15 Noi 2012, 11:05

florinapi scrie:Referitor la tehnologie,nu va luati dupa carti,cel putin nu dupa cele romanesti.

Totusi...Malaiu are nu numai indicatii date in urma experientei ci si argumentatie care cel putin la prima vedere pare logica si clara. De ce nu ne-am lua dupa el?

Recomanda -te rog- o alta carte...neromaneasca!!?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde activ » 15 Noi 2012, 12:32

dumi scrie:Am stupi orizontali pe 20 rame, 16 rame pat rece, 16 rame pat cald, verticali 10 rame 1/1 si cat 1/2, si 12 rame 1/1 si cat 1/2 - prefer stupii verticali 12 rame 1/1+cat 10 rame 1/2 (spatiu suficient pentru albina si pentru stupar -se lucreaza mai usor toamna si primavara cand se reduce cuibul, ramele 1/2 mai late de magazin scuteste albina de trecerea prin gratia haneman)
Doresc sa incerc:
- ME 10 rame STAS rame 2/3 =8,3 dcm,
- ME cu 10 rame modificate - 365x230 (exterior), 345x202 (interior) = 7 dmp, corp 420x420x240 (exterior), 380x380x240
- MEA -9 rame -model ,,Activ'' insa cu inaltimea ramei conform cu STASU-L 230 (rama 325x230 exterior, 305x202 interior, corp 380x380x240 exterior, 340x340x240)
Locuiesc in sudul Dobrogei toamne tarzii si primaveri timpurii, e aceia cred ca la mine se preteaza ME STAS sau modificat pe 10 rame, dar voi incerca si MEA, ce iese voi vedea de la anul

Ma bucur cand vad apicultori care incearca si altceva, si nu asteapta sa ia totul de-a gata ... mai ales cand incearca stupi verticali cu corpul patrat . Daca stupul MEA format din 4 corpuri de 9 rame (340*340 interior) nu va fi suficient de incapator pentru a tine familii puternice pentru cules, ar fi o varianta si stupul cu corpuri patrate de 380*380 (370*370) la interior pe 10 rame,... dar ar mai fi o varianta intermediara, tot in stupul MEA de 340*340 la interior si folosirea a 10 rame de 33-34mm. :idea:
Referitor la inaltimea corpurilor de MEA am optat pentru inaltimea de 230mm din mai multe considerente:
1. sa-mi iese per ansamblu un stup cat mai putin inalt,
2. caturile sa fie cat mai mici si usor de manevrat,
3. cu cat catul este mai putin inalt cu atat gasim mai usor scandura pentru executie (eu facand lateralele corpurilor dintr-o singura scandura de 23cm latime), atentie,... ca sa va ramana o latime a scandurii de 23cm trebuie sa cumparati scandura de cel putin 24cm. :geek:
4. dimensiunea de 230mm inaltime a corpului se justifica si datorita micsorari inaltimii leaturilor fata de "STAS", pentru o mai usoara circulatie a albinelor de pe o rama pe alta, pe verticala, grosime a leaturilor STAS care nu se mai justifica la astfel de lungimi de 340mm si incercand sa diminuez pe cat posibil lemnul din constructia ramelor fara insa a stirbi din rezistenta acestora, astfel: 8mm (spatiu intre rame pe verticala) + 14mm (leat superior) + 200mm (fagure) + 8mm (leat inferior) = 230mm (inaltime corp - cat) ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde pustu » 15 Noi 2012, 20:11

i-mi cer scuze daca am suparat pe cineva, nu asta a fost intentia mea
am zis sa incep si eu cu "cel mai bun tip de lada pentru apicultura" dar cred ca trebuie sa fac ca teinegru : "150 de unicate"
sanatate la toti
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde kamy » 15 Noi 2012, 20:44

stai linistit pustule n-ai suparat pe nimeni si ni s-a ingrosat pielea de cand activam pe forum,da nu stiam ce vrei sa spui si cui?
kamy

Mesajde kamy » 25 Feb 2013, 07:31

Ma mai trazni un amanunt la capitolul discuit in tarlaua asta,dupa mine cea mai buna lada pentru apicultura poate ca marime sa fie intre cusma si ladoi de 24 de rame dar sa poata fi tinuta plina cu albina tot anu fara prea multe rame goale scoase,dar pentru asta trebuie impartita si facuti roi pe toate ramele.daca in lada de 24 dupa ce faci pastoralu tii famile pe 8 rame,restul e ring de dans si cum trantorii se raresc,vin moliile,soarecii,viespii!de aceea am ajuns la concluzia urmatoare:cand fac o lada noua fac canale ca sa pot s-o impart toata in nuclee de cate 2 rame,poate fi folosita ca banca pentru matci,sau chiar pentru sporirea mustelor se stie ca o matca imperecheata in august,daca scuturi putin sacu peste ea,tine cu succese 2 rame cu puiet dar atentie sporita la furtisag sa nu imbiati alte familii sau pe cele ale vecinilor cu ,,prajituri,,.
La obiectia ca vor intra slabe in iarna va raspund inainte de a iesi in primavara-ce va opreste sa unificati?sau poate preferati totusi o familie pe 10 rame decat 10 pe 2 rame?
kamy

Mesajde florinapi » 25 Feb 2013, 09:39

Mie cel putin,mi se pare o nebunie sa lucram cu nuclee in loc de familii.Sute de nuclee peste care sa scuturi sacul,complicat.
Sincer,eu prefer o familie pe 10 rame de cat 10 pe 2 rame,nu de alta dar,familia de 10 rame iti da,iar cele de 2 rame iti cer.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde namzeb » 25 Feb 2013, 10:10

Daca ai o baza pe care sa o exploatezi nu te opreste nimeni sa-ti faci si o baza de nuclee pentru matci.Chiar este foarte bine sa ai la indemina intodeauna matci pe care sa le selectezi si sa schimbi in baza matcile epuizate.Avind un astfel de control ai intodeauna rezultate bune.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR