Sa adaug si un comentariu rautacios.
Layens-ul este foare apreciat de cei ce s-au fript cateva ierni cu aprecierea eronata a rezervelor de hrana.Altfel nu inregistram un soi de psihoza colectiva in care stupari experimentati sa caute cu disperare o salvare la rama STAS.
Numai citind/recitind motivele pentru care Abatele Warre si-a taiat rama in doua pe inaltime, putem concluziona:
,,De obicei albinele nu umpleau in totalitate ramele din corpul de sus cu miere ( Nota, ramele initiale erau 300x400mm-LxH). Ramanea puiet la baza si miere sus. Sa extragi miere asa era un chin.
Ajutorul pe care il aveam, mereu imi zicea : iti vine pur si simplu sa tai cutia in doua.
Ceea ce am si facut. Am taiat corpul in doua, pastrand volumul insumat intact. La fel am facut si cu celalalt corp, de jos.''
In principiu este un non-sens sa-i pui cat unui Layens din moment ce acest stup a rezultat ca o reactie de salvare a albinelor la magazinul plasat deasupra de Dadant, magazin ce-amplasat aiurea dupa ureche sau la intrecere cu un altul, da, ar raci puietul si ar stanjeni dezvoltarea familiei.
Chiar ca e rautacios...n-are legatura aia ...cu prefectura!!
Stii vorba!
Asta cu aprecierea rezervelor o combat in cateva fraze:
1. Adevar este de necontestat ca forma in care se organizeaza albinele in timpul iernii pentru a-si conserva energia termica este SFERA, o sfera normala se incadreaza perfect intr-un cub cu latura de 30cm maxim, cine are cat de cat experienta cu albina stie ce-i ala sistem de iernare horn sau clopot...o sfera care blocheaza complet un cilindru poate controla perfect curentii de aer si umiditatea precum si schimbul de gaze..un cilindru se aseamana perfect cu un paralelipiped cu sectiune patrata pus in picioare adica exact stupul abatelui Warre, sau al urmasului sau Delon...un Layens restrans bine pe 7-8 rame in care umpli golul de aer cu ceva asa cum face Tei Negru are aceeasi forma.
2. Adevar de necontestat este ca Dadantul nu convine albinei din punctele astea de vedere, pur si simplu in mod natural o colonie nu poate forma o sfera care sa ocupe o lada de 10 rame din doaga in doaga..ar insemna sa avem o sfera uriasa la minim 38cm...adica 10 rame full in conditii de ger si tot ar ramane resurse de hrana in afara ghemului de iernare in fata si spate fara ca albinele sa aiba acces la ele..exista asa ceva fara unificari??..nu!
Am facut eu asa ceva dar nu ma intrebati cu ce costuri...
3.Adevar de necontestat este ca pe Dadant trebuie restrans spatiul de iernare la 5-6 rame, si nu se poate vorbi de o organizare in sfera ci un paralelipiped, albinele pierd mai usor energia termica consuma mai mult producand mai des caldura prin vibratii, crescand uzura iar in ianuarie cand pun puiet cat o chiftica nu se muta in spate nici mort..toata lumea umbla cu turte si diafragme pe dadant si se poarta cu el ca cu oul rosu..un alt adevar de necontestat.
4. Adevar de necontestat e ca albina a invatat timp de milioane de ani sa-si puna rezervele de hrana de sus in jos vara si sa le consume de jos in sus pe timpul iernii si adevar de necontestat e ca noi tot incercam in dadantii nostri sa o facem sa circule pe orizontala si numai nu ne iese
5. As putea sa continui mult si bine..decat sa discutam asta mai bine sa ne punem de acord ca Dadant e o ghena de stup, nu se poate compara cu Layens niciodata, ca Layens plus cat e o idee foarte buna, mult mai buna decat orice configuratie de Dadant plus ceva, si ca decat sa batem apa in piua cu dadantul de care tot mai multa lume se convinge, mai bine sa discutam despre Baudoux, dasteptul care a convins o lume intreaga sa foloseasca foite cu celule de 5,4mm marite pt a crea o superalbina, si daca nu cumva implicatiile acestui fapt acum sunt deosebit de negative...ma rog, nu-i asta topicul pt discutiile astea dar aici vad eu ca ar trebui argumentat cu ceva solid nu la layens plus cat...e clar ca e mult mai bun decat Dadant.
Uite o varianta de Layens de 2*10 Layens care are capacitatea si litrajul a 2* Dadant si este incomparabil mai bun decat dadantul si la iernat si la exploatat in sezon.
Se lucreaza foarte simplu..cand vine culesul muti puietul capacit gata de eclozare sus, la fel si marginasele de miere si o sa ai sus un corp full cu miere in caz de supercules, binenteles daca ai doua corpuri cu albina adica echivalentul a 20R Dadant...cand vrei sa faci roiuri imparti puietul si albina in cele doua corpuri, mai pui un corp si un capac si aia e...ierneaza beton amandoi si anul urmator repeti schema..se lucreaza cu acelasi tip de rama si de corp, in schimp pozitionarea ramelor este IN FAVOAREA INSTINCTULUI NATURAL DE DEZVOLTARE AL COLONIILOR.