Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde ronin » 04 Mai 2012, 10:17

Buna.Salut pe toti iubitorii de albine.In curand o sa primesc doua roiuri de la un var apicultor pe care doresc sa- i bag in lazi tip Warre[ Delon]insa am niste nelamuriri:
-1 daca folosesc sistemul cu plasa pe fund se mai justifica sistemul cu kilt ,rumegus, etc sau este suficienta folia direct pe rame si capac simplu?
-2 daca a iernat cineva pe warre cu fund gol, doar plasa, nu apar probleme la vant ,viscol?
-3 urdinis mai mic pentru fund cu plasa ?
-4 inaltime corp 210 sau 215?
ronin

Mesajde akmm » 04 Mai 2012, 14:37

ronin scrie:Buna.Salut pe toti iubitorii de albine.In curand o sa primesc doua roiuri de la un var apicultor pe care doresc sa- i bag in lazi tip Warre[ Delon]insa am niste nelamuriri:
-1 daca folosesc sistemul cu plasa pe fund se mai justifica sistemul cu kilt ,rumegus, etc sau este suficienta folia direct pe rame si capac simplu?
-2 daca a iernat cineva pe warre cu fund gol, doar plasa, nu apar probleme la vant ,viscol?
-3 urdinis mai mic pentru fund cu plasa ?
-4 inaltime corp 210 sau 215?

Salut si bine ati venit in grup.
Aveti de ales intre Warre si Delon.Odata alegerea facuta aveti si raspunsurile.Abatele nu recomanda fund cu plasa si folie pe cuib.Delon are aceasta optiune.
Eu am iernat in varianta cu fund de plasa si fund plin.Pe warre.
Fundul cu plasa are calitatea de a mentine urdinisul mic.Nu este o obligatie, este un avantaj.
Inaltimea catului rezulta din optiunea aleasa.
Nu poti sa le faci pe toate in viata.S-ar parea ca viata e prea scurta.Avem si varianta vesniciei insa ,,putini o afla'', nu ca putini ar merge pe ea....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde ronin » 04 Mai 2012, 21:07

Salut ,si multumesc Akmm.Vreo diferenta la iernare intre cele doua tipuri de funduri?Ideea de iernare in sistem clopot mi se pare ok ,cu emotii la vant si viscol, poate o pivnita care sa atenueze acest lucru ar fi de folos ... greu de ales .Sunt in faza de a-mi construii stupii si mi-e greu sa ma decid la partea de fund ,rama[aici e mai usor roiurile cred ca se descurca cu leat,pentru inceput )si partea de top,cred ca daca ma gindesc in viitor si la pastoral ar merge ceva simplu compact gen delon alpine.Ceva sfaturi de la cei cu experienta in domeniu...e daca ar raspunde albina saraca.
ronin

Mesajde danman » 04 Mai 2012, 22:09

Pentru ca am promis ca ma mai consult cu voi pe parcurs, vreau sa va spun ca la o saptamana dupa ce am introdus o rama pentru ouat in cuib, familiile mele se prezinta binisor: doua corpuri warre cu 8 rame dadant inauntru, pline de albina, puiet in medie pe 4 rame, unele au inceput deja sa faca clopotei (botci incipiente neouate inca). Am gasit cu aceasta ocazie unul cu o botca de schimbare linistita eclozionata...
Referitor la problema mea cu trecerea de pe rame dadant pe corpuri warre goale, fiindca astazi a inflorit salcamul la noi, si pentruca am o promisiune de botci pentru saptamana viitoare, m-am adaptat astfel situatiei: voi incerca sa fac acea divizare si transvazare peste 7 zile, profitand astfel si de culesul de salcam, iar intre timp voi rezolva lipsa de spatiu punand inca un corp warre gol si poate astfel il vor si incepe astfel incat la divizare unul din roi va trece pe acel corp inceput, iar celalalt va ramane pe ramele dadant inca cateva saptamani urmand sa fie mutat in lada goala ulterior. Astept parerile dv...mai ales a celor care au trecut pe aici.
In legatura cu fundul antivaroa, eu am facut un fund solid (foarte solid) peste care e asezata o rama care formeaza in fapt urmatoarele: soclul antivaroa, urdinisul, fanta de aerisire la spate prin care culiseaza si tavita (subarul). Rama respectiva e mobila, poate fi mutata si sus ca sa formeze podisor cu plasa in caz de nevoie la transport, sau sa formeze un urdinis superior daca se doreste. Beneficiez astfel si de avantajele unui fund solid si de cele ale unuia cu plasa. Pot deasemenea sa optez daca sa am sau nu fund cu plasa intr-o anume perioada sau dambla. Pot deasemenea sa am colector de polen in acel fund. Sincer sa fiu nu sunt convins inca ca avantajele fundului antivaroa surclaseaza dezavantajele sale si ma bucur ca am facut aceste funduri in acest fel. As sfatui pe cei care inca nu au, sa analizeze bine daca merita investitia si deasemenea sa analizeze bine varianta constructiva a lui. Eu personal daca nu ar fi avantajul aerisirii si al colectorului de polen inglobat, nu cred ca as mai face. Partea de "antivaroa" nu e convingatoare. Pentru mine e foarte important ca stupul sa fie simplu si robust la fel ca si tehnologia abatelui Warre, nu-mi plac complicatiile daca nu merita. Ma uit si azi cu placere la primele lazi pe care le-am facut acum 16 ani... orizontal pe 20 rame.
danman

Mesajde danman » 04 Mai 2012, 22:27

Un film vechi dar interesant despre varoa din care reiese ca primul pas spre diagnostic e totusi tavita fundului AV. Dar pentru diagnostic e suficienta o coala alba de hartie cel putin la stupii ME cu urdinis pe toata suprafata fundului (parerea mea). Mai e o idee interesanta (spre final min 51) cu inlocuirea gratiei hanemann cu un izgonitor prin simpla culisare fara sa mai ridici corpurile... asa ceva cred ca merita si e simplu de facut. http://www.youtube.com/watch?v=J8mnXjG9 ... re=related
danman

Mesajde amadeusmbi » 05 Mai 2012, 04:52

ronin scrie:-1 daca folosesc sistemul cu plasa pe fund se mai justifica sistemul cu kilt ,rumegus, etc sau este suficienta folia direct pe rame si capac simplu?

Nu cred ca plasa pe fund elimina automat rumegusul.
ronin scrie:-2 daca a iernat cineva pe warre cu fund gol, doar plasa, nu apar probleme la vant ,viscol?

Ce te impiedica sa mai pui un corp gol dedesubt, pe post de tampon?
ronin scrie:-3 urdinis mai mic pentru fund cu plasa ?

akmm scrie:Fundul cu plasa are calitatea de a mentine urdinisul mic.Nu este o obligatie, este un avantaj.

ronin scrie:-4 inaltime corp 210 sau 215?

http://warre.biobees.com/delon.htm
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde ronin » 05 Mai 2012, 14:40

Varianta de Warre a lui Gilles Denis (http://www.ruche-warre.com/videos.html)pare un compromis bun intre clasicul Warre si un stuparit sistematic adaptabil si la pastoral.In filmele lui am vazut sub capac doar o panza/folie si parca fund cu plasa,omul pare sa aiba ceva experienta cu leat si semirame.ceva pareri...
ronin

Mesajde danman » 05 Mai 2012, 18:36

Gilles Denis e o autoritate in domeniul Warre in Franta. Faptul ca exista si astfel de apicultori profesionisti ce lucreaza pe Warre ne mentine si noua speranta, altfel stupul Warre ar ramane probabil un stup bio, frumos, de gradina. Totusi atata vreme cat ramele nu se centrifugheaza nu trebuie sa ne asteptam la aceleasi performante economice ca la un Dadant sau Langstroth. Cine vrea apicultura profesionala si profitabilitate mare ar trebui totusi sa se orienteze catre faguri mobili si complet inramati, (eventual Delon) iar daca tot te orientezi intr-acolo nu stiu daca mai e necesar sa te complici cu ceva ce nu e standard, nu stiu daca merita.
danman

Mesajde ronin » 05 Mai 2012, 22:49

danman scrie:Gilles Denis e o autoritate in domeniul Warre in Franta. Faptul ca exista si astfel de apicultori profesionisti ce lucreaza pe Warre ne mentine si noua speranta, altfel stupul Warre ar ramane probabil un stup bio, frumos, de gradina. Totusi atata vreme cat ramele nu se centrifugheaza nu trebuie sa ne asteptam la aceleasi performante economice ca la un Dadant sau Langstroth. Cine vrea apicultura profesionala si profitabilitate mare ar trebui totusi sa se orienteze catre faguri mobili si complet inramati, (eventual Delon) iar daca tot te orientezi intr-acolo nu stiu daca mai e necesar sa te complici cu ceva ce nu e standard, nu stiu daca merita.

Profitabilitate mare poate venii si prin crearea unor stupi cu imunitate mai mare,cu albina crescuta mai aproape de conditiile ei naturale.Din ce am studiat pina acum stupii pe care doresc sa ii construiesc ar trebuii sa indeplineasca urmatoarele conditii;
-1 dimensiuni interioare apropiate de cele din salbaticie
-2 cladirea naturala a fagurelui
-3 climat interior asemanator cu cel din scorburi
-4 structura compacta favorabila transport pastoral
-5 aerisire buna la transport
-6 interventii cat mai putine in stup
-7extractie usoara a mierii eventual polen
-8 corpuri si suport fagure de aceasi marime interschimbabile
-9 greutate mica a corpurilor
-10 costuri productie reduse
-11 acces usor hranire tratamente
-12 lucru cu corpul

La punctul 1 s-ar potrivii corpul warre sau layens divizibil, (sectiune patrata un pic mai mare decat warre,despre care nu prea am vazut postari)2 warre ,delon 3 warre, delon ,4 gilles denis. delon 5 fund plasa, pivnita , 6 warre leat 7 rame mobile delon insirmate 8 toate sistemele divizibile 9 warre, delon 10 giles denis 11 fund tip pivnita cu fund plasa, siber sub plasa ,acces cu capac lateral spate 12 toate divizibilele
Deci ar iesii cam asa:corp delon(diferenta de 5 mm pe inaltime corp o fi pt ca foloseste rama?)rame delon cu cadru de inox eventual insirmate?capac simplu si folie ca gilles denis fund tip pivnita cu plasa pe fund, siber din tabla , placaj sau policarbonat ,urdinis rabatabil hranire prin spate asezare vas pe sita .Ma pricep un pic la partea tehnica si am si ceva scule .cam in 10 zile vreau sa fac vreo patru stupi rog ceva sfaturi la ce am postat mai sus.
ronin

Mesajde danman » 05 Mai 2012, 23:56

Cum am apreciat eu aceste considerente:
1. Foarte buna remarca de la punctul 1! Si eu mi-am facut stupii dupa acelasi principiu - am urmarit nu doar ca dimensiunile interioare sa fie apropiate de cele din salbaticie dar sa-mi intre la nevoie o rama Dadant intoarsa - echivalentul unei rame Lyens (corpuri de 31,5cm), astfel incat stupii mai "warre" sa-i pot in primul rand popula la nevoie cu roi sau familii pe rama Dadant, iar mai tarziu daca tehnologia si rezultatele nu ma satifac sa-i pot transforma in Lyens pastoral sau Lyens divizibil. Practic nu trebuie sa le fac decat rame pentru asta (si falt ...ca nu le-am facut pt ca eu incerc deocamdata varianta japoneza fara leaturi). Pentru mine-totul sau nimic, adica ori fagure ca in scorbura ori stup cu rame mobile. (cred ca decat un Warre cu leaturi mai bine Dellon). Intotdeauna am considerat rama lyens ideala si stupul orizontal ideal tot Lyens... asa incat daca m-as intoarce spre rame as prefera Lyens iar acum cu acesti stupi am un Lyens multietajat... super! Oricum ideal ar fi sa mearga bine fara rame iar pentru mine ideal ar fi sa mearga bine varianta japoneza ceeace e cel mai aproape de natural. Cred ca e nevoie de 2-3 ani pt o concluzie. Dl. akm are deja aceasta experienta dar concluziile se lasa inca asteptate ;)
2. Pentru mine cladire naturala ideala inseamna nu numai lipsa fgurelui artificial ci si o cladire libera gen "stupul traditional japonez" - exact ca in scorbura, fara obstacolele si dezavantajele ce decurg din folosirea spetezelor de rama si a spatiilor ce rezulta intre fagurii din corpul de jos fata de cel de sus. Chiar si tendinta de roire pe care au constatat-o unii colegi se poate trage si de aici albinele considerand ca spatiul pentru cuib se apropie de sfarsit odata cu apropierea de spetezele ramelor sau leaturilor... fiind mai dominant instinctul natural de roire decat "ratiunea" de a trece peste acest obstacol si de a incepe sa cladeasca, practic alti faguri (pentruca nu mai exista continuitate) in corpul urmator. La stupii cu rame mobile albinele sunt momite de prezenta fagurilor artificiali si poate asta le ajuta in luarea deciziei de a cladi in loc de a roii... plus ca de regula in acest caz corpul de adauga sus pe cand la warre...jos.
3. In privinta climatului cred ca noua ne lipseste ventilatia in comparatie cu climatul din scorbura... unde exista ceva mai mult aer uneori chiar curent, si poate ca de asta noi avem probleme cu umezeala in timp ce in natura umezeala se compenseaza prin ventilatie. Ar trebui ca iarna ori sa dam ceva mai multa ventilatie ori sa compensam ca abatele printr-un material absorbant care sa absoarba umezeala. Iar vara sa dam totusi ventilatie altfel dam roi la pachet...
4. Gille Denis - capacul e super dar fundul l-as face mai solid, eventual cu picioare, sa-l poti pune direct pe sol, etc. Asa si l-am facut. Iar despre plasa am scris undeva... Am preferat un fund solid cu un soclu antivaroa cu tavita si o fanta de aerisire la spate, soclu ce practic e o rama ce poate fi folosita si in partea de sus fara modificari, etc. E mai complicat aici. Dar trebuie apreciat bine daca merita fundul AV. Eu unul nu as mai opta pt el decat in varianta asta in care pot de exemplu sa am fund AV din tomna pana in primavara dupa care sa pun rama sus si sa am fund normal de ME si rama cu aerisire sus si urdinis superior. Stupul trebuie sa ramana totusi cat mai simplu posibil.
5. Am rezolvat aerisirea cu acest fund si cu aceasta sita pe care o pot pune sus (peste care pun si capacul, a nu se intelege ca ramane aerisita toata suprafata ci numai o fanta la spate)
6. Warre in varianta "mea" japoneza... chiar are interventiile mult ingreunate deci reduse vrei-nu vrei.
7. Warre e usor de extras oricum.
8. no comment
9. Greutatea corpurilor nu mai conteaza atat de mult cand extractia lor este atat de simplificata. Am preferat sa am stupi rezistenti si i-am facut din scandura de 4,5cm, tinand cont ca oricum stupii si corpurile pline se vor cara cu caruciorul.
10. La costuri un stup fara rame e intr-adevar mai ieftin si mult mai simplu de construit. Eu cred ca s-ar preta chiar si o scandura negeluita, dar e bine sa fie totusi trasa la grosime... Am bagat totusi banii in scandura groasa si sper sa merite.
11 si 12 Hranirea cu borcanul sau punga intr-un corp gol deasupra cuibului e ok pt mine mai ales ca iarna voi avea acel corp (quilt) cu material absorbant deasupra, iar in perioadele de stimulare din timpul verii si toamnei cred ca un corp gol deasupra poate ajuta si la ventilatie si ar putea inhiba si dorinta de roire. Lucrul cu corpul in varianta mea fara leaturi e oricum singura varianta.
PS: Punctul 1 e foarte important!
danman

Mesajde ronin » 09 Mai 2012, 11:53

Buna. Am inceput lucru la stupii gen Warre .Pentru 9 corpuri am taiat scindura geluita la 20mm si am si materialul pt leat respectiv 9 cu 24 din care o sa fac si semirame (7 mm intre perete si semirama cred ca e bine).Prinderea leaturilor o sa o fac cu niste tije metalice de 3 mm introduse in partea de jos a faltului de 10/10mm distantate la37.5.La partea de quilt unii propun si o plasa intre corp si panza de pe quilt sau chiar plasa in loc de panza si folosirea acestuia ca si hranitor cu borcan.
Ceva variante la acoperis (varianta de frumusete ) si fund antivaroa am gasit aici: http://www.houseofbees.com/pages/Natura ... eping.html .
P.S. Duminica am mai incercat sa postez ceva dar nu a aparut ,ori am apasat ceva gresit ori am batut campii pe linga subiect ,sunt nou si nu prea stiu cum merg lucrurile pe aici.
ronin

Mesajde danman » 09 Mai 2012, 12:11

Eu, dupa cum am mai spus, am facut latimea corpurilor de 31,5 si inaltimea de 22cm pt a-mi putea permite sa introduc in primavara familii pe rame dadant (in doua corpuri warre suprapuse plus soclu AV), iar in ce priveste quilt-ul aceeasi rama cu plasa de aluminiu pe care o folosesc la soclu AV si sus pt transport (e acelasi model, poate fi acceasi sau pot fi doua/stup una pt fund si una pt sus, dupa dorinta) aceeasi rama cum spuneam, o pun sus si peste ea quiltul si un saculet cu rumegus. De ce saculet? ca sa-l pot ridica la nevoie si sa pot plasa sub el hranirea... indiferent de metoda. Deci nu mai bat panza pe quilt (apropo folosesc un corp normal pe post de quilt, nu am facut quilturi, consider risipa de material). Sunt de parere ca oricum a-i face e ok... alegi varianta care ti se pare tie mai buna. Ideea e sa nu te hazardezi sa inventezi ceva pt ca te poate costa. E mai bine sa mergi pe carari batatorite la inceput. Dar sunt de parere ca din atatea variante de stupi e normal sa ai libertatea de a alege una sau chiar de a combina doua. Asta pentruca oricum nu mai suntem pe stas... altfel ar fi bine sa ne tinem de el. Eu am preferat sa ma tin mai mult de dimensiunea ramei Dadant de care ma izbesc mai des decat de vre-un stas al stupului Warre.
danman

Mesajde traian-cj » 09 Mai 2012, 22:37

Anul acesta n-am mai ratat startul si am facut 4 lazi Warre. Totodata sunt incepator intr-ale apiculturii dupa ce pana acum 10 ani imi ajutam bunicul in stupina.
Mai ramane sa le pun manere si sa le vopsesc. Leturi am pregatit doar pentru cate doua corpuri pe stup deoarece in primul an ar trebui sa ajunga. Starterele de ceara inca nu le-am confectionat dar ramane sa incep zilele acestea. Ma gandesc sa lipesc fasii de faguri artificiali, 2cm latime, pentru ca deja am cateva foi artificiale.
Ramane sa cumpar roii peste 2-3 saptamani cand se fac roirile in zona.

Sper sa ne auzim mai des in anii ce vor urma.
Fişiere ataşate
IMG_20120421_174319.jpg
corpuri warre
traian-cj

Mesajde danman » 10 Mai 2012, 07:59

Si totusi... nimic nu e mai frumos in gradina decat un Warre original cu acest capac tipic. Felicitari Traian!
danman

Mesajde akmm » 14 Mai 2012, 07:45

danman scrie: Dl. akm are deja aceasta experienta dar concluziile se lasa inca asteptate ;)

La o aluzie directa nu poti decat sa raspunzi direct.
Raspunsurile au fost date de-a lungul intregului topic.O concluzie nu poti trage insa decat dupa 10 ani spune abatele (in paragraful (Nu experimentatii).
Stupul Popular nu incearca sa previna roirea in nici un fel prin tehnologia descrisa.Avem astfel 2 variante de lucru:
1.Varianta cand putem veni doar o singura data sa vizitam stupina, caz in care in August extragi mierea si completezi caturile pana la 4.
2.Varianta cand extragi mierea in August dar adaugarea caturilor o faci de Paste.Adica iernarea se face pe un numar minim de caturi.Adica vizitezi stupina de doua ori.
Cand vorbim de tehnologii elaborate, eventual un amestec intre Warre si Stupul sistematic, mergem la Delon.Cu toate preocuparile, bune sau rele care apar.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde danman » 14 Mai 2012, 14:55

Multumesc dl akm pt acest rezumat! Sper ca nu va suparati, dar noi asteptam cu nerabdare "orice firmitura ce pica de la masa dv". Cat priveste roirea, eu sper sa am experiente pozitive la anul... (stiti ca incerc deja metoda japoneza cu fagure dintr-o bucata, fara leaturi) si sper sa am rezultate bune, dar asta vom sti abia la anul pentruca anul acesta fac si transvazare pe corpuri goale warre si divizari deci nu cred sa mai roiasca).
danman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR