Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu.Radu » 30 Ian 2015, 21:28

30 Ianuarie 2015

- o saptamana de vreme buna si una de frig si ploaie din nou.
- A fost prea cald pentu a vedea care e consumul de miere (ghemurile erau rasfirate) asa ca am lasat cateva pungi de miere pe’ici, pe’colo, pentru orice eventualitate…
- Paiele erau uscate asa ca le-am scos pentru ca nu au nici un efect asupra umiditatii.
- Doua familii zburau chiar daca nu era chiar asa cald (6-7 grade); reginele au inceput ponta probabil si albinele adunau apa. Una avea cateva picaturi de apa in cat si cealalta (care e activa de mai mult timp – asta e prima regina care a oprit ponta in toamna, la 1 Septembrie) nu avea umiditate dar avea ceva urme de mucegai in cat. Ceilalti stupi nu zburau deci probabil ca nu au inceput ponta.
- Nici o alta schimbare…

P.S.
Am umplut cateva adapatoare de urdinis cu apa de la un izvor pe care albinele il frecventeaza cand aduna apa pentru puiet (nu folosesc apa pe care le-o pun de la fantana decat toamna ca sa dilueze miere); sper ca o vor folosi pe aia si nu vor mai zbura dupa apa. De asemenea, de la o vreme pasarile nu mai mananca albinele moarte pe care am picurat varachet si imi lasa stpuii in pace :
Fişiere ataşate
hytr.JPG
Muntoiu.Radu

Mesajde Muntoiu.Radu » 06 Feb 2015, 12:15

5 Feb. 2015

- se anunta geruri saptamana viitoare si de vreme ce ieri si azi au fost ultimele zile cu temperaturi normale am dat o fuga si am lasat cate 1-2 pungi cu miere pe rame chiar daca mai au destula miere deasupra. Spre deosebire de gerurile de la Anul Nou, aceasta perioada poate fi mortala din moment ce unele colonii ar putea avea puiet si daca nu vor avea miere langa acel puiet vor muri cu miere pe rama dar la distanta. Sper ca daca au existat colonii cu astfel de probleme, ieri si azi si-au tras ceva miere langa puiet si vor trece de aceasta ultima saptamana periculoasa.
- Totusi, din ce pot sa-mi dau seama, majoritatea nu au puiet.
- Apa din adapatoarele de urdinis era neatinsa la unii, scazuta de jumatate sau aproape goala la altii. Nu stiu daca asta se datoreaza cresterii de puiet sau unor scurgeri, dar colonia de care sunt sigur ca a inceput cresterea de puiet (cea care a oprit ponta la 1 Septembrie) nu mai avea apa aproape deloc.
- Nici o alta schimbare.
Muntoiu.Radu

Mesajde Muntoiu.Radu » 13 Feb 2015, 20:12

Se apropie data la care albinele vor iesi la zbor regulat. La acel moment condensul nu va mai putea fi posibil din cauza aerisirii fortate facute pe urdinis de zburatoare si acela va fi si momentul in care voi lua catul jos si experimentul va lua sfarsit. Ca sa nu uit, postez acum detaliile referitoare la ce am facut si ce voi face inainte si in timpul iernarii, pentru ca cititorii sa aiba tabloul complet si sa traga concluziile corecte.

- am stupi Dadant.
- S-ar putea sa fi uitat cate ceva, dar nimic prea important. Revin daca imi amintesc de ceva.
- Majoritatea pasilor urmatori au depins / vor depinde de vreme :

- Cam pe la 1 August am luat caturile jos. Acest pas a fost urmat de 2 tratamente anti-Varroa (nu prea eficiente datorita puietului capacity) pe parcursul lunii August.
- August e luna in care majoritatea albinelor de iarna sunt crescute si deci am stimulat regulat cu sirop si am deblocat cum am putut pentru a mentine ponta.
- Nu a fost nevoie sa fac unificari de colonii slabe sau inlocuiri de regina in Septembrie.
- Septembrie e cea mai importanta luna in lupta contra Varroa – asta e luna in care ultimele rame cu puiet eclozeaza si paianjenii nu mai au cellule in care sa intre si se urca cu miile pe albine, muscandu-le, imbolnavindu-le si slabindu-le pentru iarna. E important sa ii omori imediat ce ies din cellule, asa ca am facut tratamente anti-Varroa toata luna, la distanta de 5-6 zile.
- Am incercat sa jonglez cu ramele cu pastura, dar m-am lasat pagubas, pentru ca mai mult stresam albinele si pastura de pe o rama oricum nu ajunge decat cateva zile cand reincepe ponta. Tot corpul gras e de baza.
- Septembrie e de asemenea luna in care am inceput hranirile de completare. Le-am facut in mod agresiv, incercand sa umplu ramele cu miere capacita. Astfel, ma asiguram ca regina nu mai are spatiu pentru ponta, de vreme ce puietul eclozionat in Octombrie trage in spate colonia (mananca resurse multe fara sa contribuie mai nimic), si de asemenea ma asiguram ca mierea va ajunge pana in Martie/Aprilie.
- In acelasi timp, am scos ramele cu puiet de indata ce acesta ecloziona. Asa, mierea a fost concentrata pe ramele de iernare si reginele care inca vroiau sa ponteze nu mai aveau unde. Am mutat de asemenea ramele vechi inspre centru. Am extras toata mierea de pe ramele scoase la restrangerea cuiburilor si voi folosi mierea aceea (cam 5 kg pe familie) ca sa hranesc coloniile primavara, acolo unde e nevoie. Nu am hranit si nu voi hrani albinele iarna cu zahar de nici un fel. Daca o colonie a avut nevoie de zahar, l-am dat in Septembrie in loc sa dau acelasi zahar in Ianuarie.
- In Octombrie am mai facut 2 tratamente anti-Varroa, din care in cel mai rau caz unul singur a fost in absenta puietului. Am scos inainte de asta ultimele rame cu puiet acolo unde reginele inca se incapatanau sa ponteze – aceste 1-200 de albine nu ar fi avut nici o valoare la iernare. De fapt chiar ar fi fost un pericol pentru colonie, pentru ca doicile isi foloseau corpul gras pentru cresterea lor, se folosea miere pentru asigurarea caldurii si ar fi ramas rame pe jumatate goale in mijlocul cuibului. Tot puietul a disparut din colonii in Octombrie si familiile au fost restranse drastic (maxim 6 rame). Toate ramele au fost pline de miere (minim doua treimi din rama capacita) si nu mai era spatiu de ponta. In acelasi timp, ultimii paianjeni Varroa care se ascundeau in acele ultime cellule capacite au fost scosi din acei stupi.
- Dupa asta am impachetat familiile asa cum am descris la inceputul acestui subiect.
- Am pus gratii de soareci.
- Din Septembrie pana in Noiembrie le-am asigurat apa curata, pentru ca nu mai zburau departe dupa apa (sursa lor preferata e la 100-150m distanta).
- Am pus parasolarele pe care le-am facut din papaura pe garduri, pentru a proteja de vant iarna.
- Nu am mai facut nimic 2 luni decat sa le ascult din cand in cand, sa ma asigur ca nu moare vreo regina.
- In Ianuarie am ridicat paturicile sa vad consumul de miere. Chiar daca am facut tot ce trebuia toamna, tot putea fi criza de miere din diferte cauze – matci moarte, puiet crescut continuu in lunile precedente, ghemuri formate gresit, etc.
- De atunci si pana in Mai voi hrani cu miere familiile care vor avea nevoie, pentru ca albinele sa nu fie stresate de lipsa mierii din rame.
- Am adaugat adapatoarele de urdinis pentru ca albinele sa nu mai zboare pe vreme rece si sa moara incercand sa aduca apa.
- Cum am spus mai sus, voi lua jos catul cand zborul pe urdinis se va face regulat si voi izola bine cuibul.
- In Martie voi scoate 1-2 rame. Dupa aceea voi largi cuibul cand va fi nevoie.
- La aparitia in abundenta a polenului natural voi stimula (probabil) cu miere.
- Daca va fi nevoie, voi egaliza colonii.

Cam atat imi amintesc acum…
Ultima oară modificat de Muntoiu.Radu pe 13 Feb 2015, 20:23, modificat 1 dată în total.
Muntoiu.Radu

Mesajde Mircea_63 » 13 Feb 2015, 20:20

Radule, afirmi ca ai facut doua tratamente anti-Varroa si nu prea au fost eficiente. Daca nu ar fi existat alte surse de informare decat prospectul si tot trebuia sa intelegi de ce nu a fost "suficient de eficient".
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Muntoiu.Radu » 15 Feb 2015, 18:27

15 Februarie 2015

- vreme rece (foto 1), dar cel putin nu mai e ceata si umezeala.

- Am gasit 2 albine proaspat eclozionate cu Virusul Aripilor Deformate scoase la un urdinis, ceea ce inseamna ca Varroa este prezent si colonia are nevoie de un tratament. Dar lucrul important de notat este ca majoritatea coloniilor au crescut puiet de ceva vreme chiar daca eu nu am banuit-o (aceste 2 albine au fost ouate de cel putin 3 saptamani si nu am vazut nici un semn la acea colonie ca ar fi crescut puiet) si deci temperatura in cuib a fost de 35 de grade in timp ce temperaturile nocturne au coborat saptamana asta pana la -15 grade. O diferenta de 50 de grade este mai mult decat suficienta pentru a trage concluziile finale pentru experimentul meu, de vreme ce de acum vremea nu se va mai inrautati.

- In ciuda acestor diferente mari de temperatura, tot nu au fost schimbari in ceea ce priveste umiditatea si mucegaiul : majoritatea stupilor erau uscati si curati atat in corpul de jos cat si in cat (foto 5). Cei ale caror paturici de peste rame si/sau polistiren extrudat din podisor au fost prea mici aveau acelasi mucegai (numai in cat) pe care l-au avut si dupa gerul de la Anul Nou (foto 2). Acolo unde spatiile lasate de paturica sau polistiren au fost mai mari am avut mai mult mucegai (format tot la Anul Nou). Foto 3 arata podisorul unui astfel de stup, unde mucegaiul este mai mare. Foto 3 arata si singurul stup unde mucegaiul a aparut in interiorul corpului principal (de jos). Aici, spatele ramelor (unde era gaura dintre paturica si perete) s-a umezit de Anul Nou si desi am acoperit acea deschizatura mai tarziu cu ziare cocolosite, a fost prea tarziu pentru a opri formarea de mucegai pe acea portiune. Albinele le vor curata cand vremea se va imbunatati.

- La ultima vizita am pus ziare in interiorul catului unde am gasit mai multa umezeala (vezi update-urile precedente) si am vazut ca ziarele absorb umiditate mult mai bine ca paiele. Catul era acum uscat, asa ca am pus ziare in toate caturile – foto 4. Aceeasi fotografie arata inca un motiv pentru care umiditatea s-a condensat pe peretii unor caturi - stupi prost facuti (poate ar trebui sa deschidem un subiect unde sa ne informam reciproc si sa ne ferim de astfel de fabricanti ???). Lemnul s-a deformat si a lasat o despartitura destul de mare pe unde mici curenti de aer treceau si astfel permiteau umiditatii sa condenseze pe pereti.

- Adapatoarele de urdinis le-am umplut de jumatate (250ml) ultima data (ca sa nu se sparga datorita dilatarii apei inghetate in timpul gerurilor de saptamana asta). Azi ele erau goale intre 50% si 100%, ceea ce inseamna ca albinele chiar le folosesc. Le-am umplut deci complet si le voi folosi in fiecare iarna/primavara de acum inainte, nu numai pentru roiuri artificiale – foto 6.

- Toate coloniile erau in viata si mortalitatea e minima pana acum. Daca o colonie normala are 10.000 de albine la aceasta data, presupun ca ale mele au pierdut pana la 3% (300 de albine). Unele (mai ales cele care au oprit ponta devreme azi-toamna) nu cred ca au pierdut mai mult de 100 de albine (1%).

Din moment ce performanta sistemului nu se mai poate inrautati de acum incolo, voi alcatui in scurt timp o lista de concluzii si recomandari.
Fişiere ataşate
2.jpg
1.jpg
Muntoiu.Radu

Mesajde Muntoiu.Radu » 15 Feb 2015, 18:28

Foto 3 & 4
Fişiere ataşate
4.jpg
3.jpg
Muntoiu.Radu

Mesajde Muntoiu.Radu » 15 Feb 2015, 18:28

Foto 5 & 6
Fişiere ataşate
6.jpg
5.jpg
Muntoiu.Radu

Mesajde Closcutz » 15 Feb 2015, 18:38

Sa nu fie cu banat, dar in imaginea numerotata cu 3 ce se vede? Mi se pare ca-i vorba de mucegaiul comun, care apare in urma impachetarii imperfecte! :shock:
Closcutz

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2015, 21:05

Muntoiu.Radu scrie:15 Februarie 2015
- Am gasit 2 albine proaspat eclozionate cu Virusul Aripilor Deformate scoase la un urdinis, ceea ce inseamna ca Varroa este prezent si colonia are nevoie de un tratament.

Acolo este infestare masiva cand gasesti asa ceva...toaga-re sa nu se depopileze pana in primavara...
cauza..????.....tratamentele neefectuare corespunzator in toamna....de retinut... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde tudorascu » 15 Feb 2015, 22:51

proapis13 scrie:
- Am gasit 2 albine proaspat eclozionate cu Virusul Aripilor Deformate scoase la un urdinis, ceea ce inseamna ca Varroa este prezent si colonia are nevoie de un tratament.

Acolo este infestare masiva cand gasesti asa ceva...toaga-re sa nu se depopileze pana in primavara...
cauza..????.....tratamentele neefectuare corespunzator in toamna....de retinut... :!:

Cum vine asta? Pai a scris ca in agust a facut 2(doua) tratamente. In septembrie TOATA LUNA la interval de 5(cinci)-6(sase) zile. Si in octombrie inca 2(doua)!! Ceva ma depaseste.
tudorascu

Mesajde TDI » 15 Feb 2015, 23:04

In orice experiment trebuie sa existe lot de control. In exact aceleasi conditii ca la stupii pe care i-ai impachetat perfect.
TDI

Mesajde cucubau » 15 Feb 2015, 23:28

tudorascu scrie:
proapis13 scrie:

Cum vine asta? Pai a scris ca in agust a facut 2(doua) tratamente. In septembrie TOATA LUNA la interval de 5(cinci)-6(sase) zile. Si in octombrie inca 2(doua)!! Ceva ma depaseste.

Nu poate fi varroua , la o astfel de infestare erau demult in lunea celor drepti , mai degraba este puiet racit
Prea mult spatiu , dupa perioada relativ calda albinele au abandonat o parte din puiet tragandu-se spre hrana .
In momentul in care temperatura a crescut putin au facut curatenie in zona cuibului .
........
cucubau

Mesajde tudorascu » 16 Feb 2015, 10:50

Atunci din ce spui cucubau ,inseamna ca era buna o turta deasupra ghemului.
tudorascu

Mesajde cucubau » 16 Feb 2015, 11:45

O turta energica deasupra cuibului este binevenita oricand , conditia de baza fiind ca familia respectiva sa fie compactata la maxim sa aiba izolat perfect cuibul si sa aiba o deschidere suficienta pentru ventilatie .Ventilatia in timpul perioadelor reci se fac pe principiul motorului ""stirlig"" . Adica ghemul consuma hrana produce caldura , aerul cald se acumuleaza in partea superioara , bioxidul de carbon fiind mai greu merge in partea de jos a stupului si prin incalzirea relativa a aerului din zona ghemului acesta se dilata impinge bioxidul de carbon in afara stupului prin urdinis. In continuare temperatura in stup incepe sa scada pentru ca albinele au o perioada de relaxare, aerul isi micsoreaza volumul , si permite patrunderea de aer proaspat in interiorul stupului prin urdinis .Ciclul se reia si asa se realizeaza ventilatia in stup pe perioadele de repaus la un stup strans si izolat termic.
........
cucubau

Mesajde proapis13 » 16 Feb 2015, 17:41

cucubau scrie:
tudorascu scrie:
proapis13 scrie:

Nu poate fi varroua , la o astfel de infestare erau demult in lunea celor drepti , mai degraba este puiet racit.

Vrei sa spui ca datorita faptului ca puietul a racit .....a eclozionat fata aripi ?... :shock:
Vreau si eu numele cartii de unde ai luat informatia asta pretioasa...pentru mine....
Reciteste ce a scris Radu si am subliniat cu rosu....omul asta stie ce a vazut
si a descris corect....manifestarile unei boli cauzate de...varoa.... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cucubau » 16 Feb 2015, 19:53

In procesul de metamorfoza aripile sunt ultimele care se formeaza , deci daca procesul de dezvoltare este incomplect stiind ca ultima naparlire este chiar in ziua eclozarii cum va arata o nimfa aproape adult moarta de frig putin inainte de eclozare? Va avea o culoare albicioasa si va fi lipsita de aripi!
Pentru conformitate se poate studia stadiile de dezvoltare in ori ce carte de apicultura.
In cazul virusului aripilor strambe albinele afectate ,pe langa aripile strambe sau lipsa au si dimensiuni reduse .
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR