Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde kamy » 14 Aug 2012, 11:16

cum ar fi o iernare intr-o sera chiar facuta la 1,5 metri in pamant cu folie dubla si cu posibilitate de zbor de agrement toata iarna,intr-o asemenea sera nu ingheata niciodata si cat e iarna de geroasa o tine bine pe plus,ar fi bai, s-ar bate albina de folie vrand sa iasa la soare cine-ancercat?am croit de vre-un an un solar din teava de 20/8 metri,e musai sa fie intuneric?
kamy

Mesajde janese » 14 Aug 2012, 11:47

intrebarea corecta este..a iernat cineva stupii in casa?

da..ultima data iarna 2011...
in pod...temperatura 18-20grdc.catastrofa!..albina statea ,,patura" sub podisor...mai ales daca aveai doar folie peste rame...nu statea pe rame!...avea si pastura si mancare....scoasa afara in martie...catrastofa...cacate toate pe ele...9 roi-(familii)-dar si-au revenit pana la salcam doi-puiet compact,munca de transvazare in alte cutii...matci in parametri.
temperatura 10grdc...........aceeasi catastrofa!
in alta camera in pod...temperatura 0..+4grd c...iernare linistita,a consumat mai putin,nu au fost depopulari...dar nici spor de puiet la 1 aprilie,fata de cele ce au iernat in ger.....poate ceva mai populate sau mai bine zis,poate ar fi inchis ochii daca le tineam afara.

iernarea in camere incalzite...sau mai bine zis in adaposturi,este avantajoasa,dar sa nu-i tzii inchisi!!!consuma mai putin si iesi cu ei mai sigur(cu cei slabi)
iernarea cu incalzire electrica in fiecare cutie ,este avantajoasa dar sa nu fii calic si sa-i faci sa transpire in a doua parte a iernarii...
una peste alta,concluzia este ...creaza conditii de liniste totala,temperatura -2...+4 grd celsius...si intuneric bezna..si mai e ceva......da-le mancarea corect dispusa ca ghemul sa aiba acces si daca vii cu adaos de hrana,aplica o metoda care sa nu vada ghemul lumina(gaurica in podisor,si borcan cu gura in jos peste aceasta gaurica)..in felul asta..da iernarea este mai avantajoasa in adaposturi...
liniste,liniste si iar liniste...intuneric si iar intuneric....asta sa aveti in cap!
tema revine acum,pentru ca sunt ff multe familii slabe in tara!!!!!!este adevarat???
janese

Mesajde Cristian IONITA » 14 Aug 2012, 16:16

marian sima scrie: .... asa ca am cautat o alta sursa pe care am si gasit-o (a mai prezentat-o cineva pe aici)decit ca eu am luat de la Bucuresti ....

nu fi timid .... mai spune o data .... eventual deschide un topic nou cu aceasta tema ....
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 14 Aug 2012, 19:31

Multumesc Mariane .... dar eu nu folosesc mai deloc hranirea de stimulare, iar pentru putina stimulare e de ajuns si zaharul de la non stopul de la scara blocului.

Cerinta de a posta public se dorea a fi in folosul tuturor forumistilor dar daca iti e tarsa de producatori .... asta e .... cu toate ca avem un forum la dispozitie continuam sa ne informam prin sosoteli si bisericute .... asta e .... mai e mult pana departe.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde kamy » 15 Aug 2012, 09:36

hai mariane spune cu tata gura ca te-ai prea pocait si bine-ai revenit,banuiasc ca-i vorba ori de produsu bulgar sau de la tandarei,zaharuk uzeaza albina am experimentat pe proprie chiele si fug de zahar ca ala de tamaie
kamy

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 10:07

ce am vazut eu pe pielea mea( si a albinelor)....am folosit zaharul de cand am albine... dar in 2010...2011 am folosit alte prostii(deci fara zahar)... am zis si eu sa fiu in trend cu ceilalti stupari!
efectul stimularii cu zahar este cu cele mai bune rezultate pozitive.
treaba cu invertirea zaharului prin fierbere eu zic ca e un moft...asta repet ...observatii ,,pe viu"..nu vorbesc de analize chimice!!
janese

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 11:04

ma...una e sa ,,faci miere din tir-ul ala si alta e sa faci completare/stimulare din tir-ul cu ,,alte prostii!
mai bine zi...intre altele si zahar..ce preferi???ce prefera albina???care e mai bun?(a nu se intelege care e mai comod!)ce ai observat comparativ?
janese

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2012, 11:20

janese scrie:ce am vazut eu pe pielea mea( si a albinelor)....am folosit zaharul de cand am albine... dar in 2010...2011 am folosit alte prostii(deci fara zahar)... am zis si eu sa fiu in trend cu ceilalti stupari!
efectul stimularii cu zahar este cu cele mai bune rezultate pozitive.
treaba cu invertirea zaharului prin fierbere eu zic ca e un moft...asta repet ...observatii ,,pe viu"..nu vorbesc de analize chimice!!

nea Janese si eu sunt cam de aceeasi parere si gandesc in felul urmator(nu stiu inca daca e bine sau rau, dar pana acum a functionat):

- nectarul este mult mai diluat decat api/dul/zeama_de_varza si prin prelucrare are loc o stimulare(din ce am citit ponta matcii este in stransa legatura cu gradul de ocupare al albinelor din interiorul stupului)
- zaharul uzeaza albina; totusi acum in august acum in perioada asta mai mult de 250 gr/zi nu am avut, deci daca se uzeaza niste albine care peste 2 saptamani oricum nu cred ca o sa mai fie prin stup nu este foarte grav cat timp mentin 8 - 14 rame cu puiet la toate familiile

Intodeauna siropul il fac 1/1 sau chiar mai slab(in special primavara) si intotdeauna am grija si la partea proteica(acolo este diferenta de puiet).

.. asa fac eu
jonny_it

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 11:50

@johnyit
cum ai ma grija de partea proteica???
totusi 8-14 rame cu puiet acuuuuu..............................
janese

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 11:51

@marian sima...consistenta dorita de tine...nu a faci tot cu apa???
janese

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2012, 12:16

janese scrie:@johnyit
cum ai ma grija de partea proteica???
totusi 8-14 rame cu puiet acuuuuu..............................

Rame ME, adica echivalentul a 6 - 10 rame Dadant.
Daca ajung astazi la albine o sa iti arat si cum ma ocup de partea proteica, daca nu o sa ramana un mister :lol:

NR rame ME / 4 x 3 = NR rame dadant

Vorbeam de echivalentul unei rame dadant pline, nu rama cu puiet dadant si 15 cm de coronita cu miere :)
jonny_it

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 12:34

maa. ce ma tot invartiti ,ma???cati dmpatrati de puiet ai la ora asta???in medie.............

mai sus..x4/3 sau x3/4???
janese

Mesajde cristy.apy » 01 Sep 2012, 15:59

[quote="marian sima"]Nea janese eu am cumparat 150 de kg de asemenea produs alti cumpara citeva tone de sirop de glucoza si alte tone de sirop de porumb cind inverteai atita zahar?
Omul spunea ca anul trecut in noiembrie baga si avea rame albe si capacite cu produsul acesta,din o suta si ceva de stupi ia murit unul .

Dle Sima nu cred ca faceti nici o reclama la acest produs, in fond daca produsul e bun oricum se vinde. Scopul acestui forum este tocmai acela de a uasura circulatia informatiei in interesul zecilor de apicultori care l citesc. Daca considerati ca este un secret atat de mare puteti sa ne dati macar acteva indicii cum ar fi pretul si locul de unde poate fi cumparat. Este cumva indulcitorul de la Calafat distibuit la pretul de 32 lei/kg?
cristy.apy

Mesajde jenica67 » 02 Sep 2012, 23:05

:o pretul 32 lei/kg ??????? :shock:
mai are rost sa vindem mierea ??
jenica67

iernarea stupilor intr-o incapere

Mesajde andrey » 22 Sep 2012, 10:39

buna am o intrebare despre iernatul stupilor intr-o camera retrasa as orii sa stiu cand sa ii bag si cand ssa ii scot?ms
andrey

Re: iernarea stupilor intr-o incapere

Mesajde alt stupar » 22 Sep 2012, 11:13

subiect discutat si rasdiscutat pe forum
putina vointa si gasesti raspunsurile deja postate ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR