de BUNKA » 04 Mar 2012, 15:02
Salut Adrian, sa-ti zic parerea mea:
Legat de matci, e un subiect sensibil pt mine pt ca nu pot avea certitudinea ca eu ca om nu gresesc atunci cand intervin intr-un proces natural complex, si ca exemplu pot sa dau cazul matcii mici care oua mult, si cazul matcii selectionale bibilite de noi care este acceptata temporar pana la depunerea primelor oua dupa care este ucisa si albinele treg botci din ouale ei..de aici isi trage fiecare singur concluzia, concluzia mea clar nu bate cu alte concluzii si nu o sa dezvolt aici pt a nu intra in discutii interminabile.
Legat de stimulente pt matca hrana etc, cred ca asta este treaba exclusiv a albinelor, putem cadea de acord ca o matca va fi bine ingrijita de o colonie care are la dispozitie rezerve consistente de miere si de polen si nimic altceva.
Cred ca Maximus merge pe un drum bun neumblat pe la noi, totusi cred ca munca de ani de zile a domnului Akmm, nu trebuie neglijata, eu cred ca trebuie studiat cu atentie toata argumentatia sa de la topicul Warre de pe forumul vechi...spun asta pt ca , DA sa vb despre tipul lazii mi se pare crucial.
Aici lui Max i-a scapat ceva, nu a aprofundat deloc pb stupilor Warre, Delon, Voirnot, Layens macar la nivel teoretic daca nu practic asa cum o fac eu...clar tipul lazii face diferente majore in exploatare dar si in calitatea vietii albinei, si ca adepti de acum ai apiculturii naturale trebuie sa ne preocupe in primul rand calitatea vietii albinelor si abia mai apoi exploatarea lor.
Parerea mea strict personala este ca stupul Delon raspunde tuturor exigentelor, si de calitate a iernarii, si dpdv al calitatii vietii albinei si al posibilitatii de a aplica diferite tehnici in exploatare ca pe un ME stas..este o parere strict personala, iar nu incerc sa creez discutii interminabile pe tema asta.
Daca ati atins subiectul modului de circulatie al aerului in lada, va recomand sa accesati si sa cititi cu atentie linkurile date pe prima pagina, va vor raspunde la toate intrebarile, si legat de diafragma, si despre sita de pe fund absolut totul este verificat, experimentat de oameni medaliati si premiati pt munca lor de o viata...nu e cazul sa reluam aceasta munca titanica doar pt a ne convinge, este suficient sa ne folosim de explicatiile date si de logica la care putem apela oricand.
Din experienta mea, urdinisul superior este eficient vara, pt aplicarea unor tehnici de intretinere, este eficient primavara la efectuarea zborurilor de curatire si atat..la iernare nu l-as recomanda mai ales dupa argumentatia lui R. Delon despre stupul CLIMAT STABLE, el sustine ca orice orificiu creat in partea superioara a stupului este de natura a creste consumul si uzura albinelor lucru logic de altfel..solutia scaparii de condens nu este asta...eu pot spune asta cu siguranta.
Legat de tratamente...exact despre asta vb si noi aici, la Warre fagurii sunt 100% naturali, celula reducandu-se fapt demonstrat prin alte colturi ale lumii ca tine in frau dezvoltarea varroa, iar la stupul Delon ca de altfel pe orice alt tip de stup chiar si standardizat se poate face exact aceeasi treaba, renuntarea la foite care duce exact la aceeasi chestie...tinerea sub control a varroa.
Nu stiu daca Max a luat in calcul si apropierea fagurilor naturali la 32mm asa cum sunt ei distantati in mod natural de la centru la centru...lucru de finete de altfel, care am inteles ca va preocupa.
Despre hraniri...la fel, eu cel putin personal tocmai la asta ma gandesc, un stup care prin insusi modul de dispunere a hranei sa ofere albinei acces si la ultima celula de miere fara a fi fortata sa faca lucruri nenaturale gen deplasare pe lateral sau in spre in fata si spatele lazii...ea in mod natural in scorbura urca pe miere pe un spatiu cu dimetrul de maxim 30cm...asta este si conditia indeplinita de Warre si Delon.
Mi-am spus parerea vis-a vis de hranirile cu inlocuitori ai hranei naturale...desi i-am folosit, nu voi mai face asta niciodata, si am zis care sunt motivele.
Vorbim deci si aici despre lururi de finete, unele care se pare ca i-au scapat pana si lui Maximus...de ce nu luati in calcul si aspectele astea, legate de lada??
Poate intru si eu in clubul vostru si o sa ridic si acolo problema...mi se pare f important!