Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire

Mesajde aliuta2000 » 31 Iul 2012, 08:35

@delorin I revizuieste un pic atitudinea ca nu suntem toti pe "tarlaua "ta !!!!!

ca sa pricepi cele citite trebuie sa citeste sectiuni pe care sa le aplici !!!!.......
Cineva mi-a spus / si scriu si cartile :" sa sti de ce desfaci stupul ... .. "
degeaba citesti hranirea de completare primavara spre exemplu ... ca pana la toamna e dusa informatia .
un mare apicultor scrie undeva ca pentru a deveni apicultor sunt necesar cel putin 3 ani .... si stia el de ce .
daca o informatie e contrara asteptarilor tale sau celor citite de tine incearca sa si intelegi de ce e asa ... poate ca sunt mai multe metode care se aplica in situatii diferite .....
bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 31 Iul 2012, 09:37

Alimentatorul se pune todeauna daca este de tip uluc, la margine. De ce se pune acolo ? Daca l-ai pune la mijloc, ai crea sub el un loc gol, care ar impartii cuibul in doua parti si ar duce la un dezechilibru, din mai multe puncte de vedere. Atentie, sa nu dai sirop decat seara inainte de inserare, ca altfel faci furtisag !
jenica67

Mesajde stroe » 31 Iul 2012, 19:56

delorin I scrie:"Invata daca vrei sa ai ceva"...de unde atata rautate oare? Cine are impresia ca am primit cadou niste stupi si nu i-am platit cu bani munciti sau ca nu am pus mana pe carte? Tovarasi cand plecati de acasa in zori...priviti va rog oglinda si vedeti daca imaginea din ea se potriveste parerii voastre despre voi...Daca am postat aici o dilema....nu inseamna ca am picat din luna in Paris! Cineva dintre cei care au raspuns aici in mod amabil imi recomanda sa pun hranitorul dupa ultima rama.....din cele citite de mine mi se recomanda sa pun hranitorul in mijlocul stupului!

E adevarat ca unii colegi de pe forum te-au cam repezit dar unele din intrebarile unor incepatori nu pot avea ca rezultat decat zambete. Aproape toate intrebarile din apicultura au raspunsul ceva mai sus pe acest forum si pe cel vechi . Daca citesti forumul vechi castigi mult si nu o sa mai formulezi astfel de intrebari ( unele chiar haioase).
stroe

Mesajde augustin » 31 Iul 2012, 19:59

"din cele citite de mine mi se recomanda sa pun hranitorul in mijlocul stupului!"
Un autor, ceva?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde janese » 01 Aug 2012, 06:51

eu unul am zis ca randamentul maxim al hranitorului,siropului este in cuib cuibului,dar trebui as ai rama cu hranitor si fagure crescut sub el!...asta vezi la hranirea-stimularea de primavara
janese

Mesajde MIHAI BALS » 01 Aug 2012, 16:36

delorin I scrie:"Invata daca vrei sa ai ceva"...de unde atata rautate oare? Cine are impresia ca am primit cadou niste stupi si nu i-am platit cu bani munciti sau ca nu am pus mana pe carte? Tovarasi cand plecati de acasa in zori...priviti va rog oglinda si vedeti daca imaginea din ea se potriveste parerii voastre despre voi...Daca am postat aici o dilema....nu inseamna ca am picat din luna in Paris! Cineva dintre cei care au raspuns aici in mod amabil imi recomanda sa pun hranitorul dupa ultima rama.....din cele citite de mine mi se recomanda sa pun hranitorul in mijlocul stupului!

prietene, au dreptate colegii.
pune naibii mana si ceteste si lasa mistocariile.
esti VARZA.
sper ca decat la albine.
ai citit degeaba 3 carti.
dar ma indoiesc.
MIHAI BALS

Mesajde mary77 » 01 Aug 2012, 19:11

jenica si paul se pare ca voi incalcati regulamentul acestui forum cu un vocabular neadegvat, se pare ca nu va convine cand un pinguin se desteapta, iar greseli de ortografie daca sunt e din cauza formatului ca nu poate fi modificat dupa ce e trimis, sau uni nu sau nascut invatati ca voi in privinta PS.Sincer imi pare rau ca apar numai contre inloc de explicati si corectari.
mary77

Re: CONCLUZII 2011-2012

Mesajde pescaru » 01 Aug 2012, 21:11

:lol:
pescaru

Mesajde jenica67 » 01 Aug 2012, 22:15

mary77 :
1. Ce capitol al regulamentului, am incalcat ??
2. Ce explicatii ai dat tu, la tema asta si cate am dat eu ??
3. "PS" se scrie PC.
4. Am impresia, ca pe tine nu te intereseaza, sa participi la tema, ci sa chibitezi, ca sa faci frecventa, ceea ce insemna ca numai incarci tema, cu balast.
5. Dupa ce ai scris si ai constatat ca ai gresit, ai in dreapta EDIT si poti corecta, deci trebuie sa citesti, ca sa poti sa scrii.
jenica67

Mesajde trantor » 02 Aug 2012, 10:34

janese scrie:eu unul am zis ca randamentul maxim al hranitorului,siropului este in cuib cuibului,dar trebui as ai rama cu hranitor si fagure crescut sub el!...asta vezi la hranirea-stimularea de primavara

Deacord cu matale intrutotul, dar cum facem cu diferentele intre porc si albina.
Daca porcul este superancantat cand i se pune-n troaca, albina este deranjata oridecate ori salti capacul.
Vin si intreb atunci cum este mai bine :
- desfaci tot pana la ulucul din mijlocul cuibului sau ridici un colt de folie si torni in ulucul din margine?
- folosesti hranitor de capac unde inevitabil exista concurenta furnicilor?
- folosesti alte modele de hranitoare de capac care din cauza inclinatiei stupului spre fata are mai intodeauna un loc unde ramane sirop pe care nu-l pot lua si se acreste, si trebuie curatat...si astfel din nou deranj pentru albina?

Eu visez la un hranitor opac care sa poata fi atasat in spatele stupului, astfel incat sa poti deranja cat mai putin si sa poti pune si la 2 noapte ( asta e ora la care am ajuns dimineata si aveam cosmaruri pe drum ca eram in ziua de hranire) . Am vazut unele, dar eu ma gandesc ca ar fi mai bine ca priza de hranire sa fie inauntru sub rame si sa nu poata intra albina in vasul de afara care sa poata fi detasat si curatat.
....
trantor

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 10:46

am incercat mai in tinerete sa dau cu palnia..am dat gaura in cutie,si bagam o palnie cu teava lunga de ajungea in hranitor...hranitorul nu era la latul de sus ci la latul de jos...am gaurit atunci vreo 30 stupi...apoi am renuntat. idea o luasem de la un maramuresean(asta avea pavilion si avea niste sticlute de pet de 0,5l afara stupului pe peretele stupului dinspre coridorul pavilionului,ca un biberon de sugar...si stand asa vedeai dintr-o privire care a supt sau nu...care trage si cat...si doar schimba biberoanele....frate-miu stie ,ca facusem atunci si eu vreo suta de biberoane cu tevuta din pipete lungi de 300mm de la microbiologie...le incalzeam la cald la un cap si bagate in matrita rezulta flasa si intra de etansa fest intre dopul petului si gura petului ..capul subtiat al pipetei se ducea tocmai in hranitor(sistemul se comporta exact ca un borcan cu sirop si cu curul in sus pus intr-o farfurie!!) cred ca si acum mai sunt biberoanele pe la tata prin pod!

acum...am stupii in pat rece cu celofan transparent.. vin prin fata stupului..iau capacu ,podisoru din plasa,ridic celofanu pe toate ramele doar 1/3,si torn zeama pana cand vad ca ,,se umezeste" celofanu in partea opusa (la capatul celalalt al hranitorului...semn ca hranitorul este plin si daca pun mai mult da peste el!)....nu ma intereseaza daca e la boloboc hranitorul sau nu...torn cu sticla pet de cinci kile,cam 700ml de hranitor/roi)!60 roi imi ia o ora fara oprire..dar ii am pe cinci randuri...si dupa fiecare rand mai trag o pipa....si rezulta o ora si jumate. :P ...cand ajung pe la jumate(30 buc) ,incep primii hraniti sa se agite!!!
[b]apropos.....astia cu carnica!!!!!!!! :lol: si cu carpatina!!! :P ia faceti un test: care e cel mai slab sirop pe care-l trage carpatina intr-o noapte din hranitor si care e cel mai slab sirop(in concentratie de zahar) pe care- ia carnica germana????? ...eu unul pastram chestia asta pentru la iarna...ca ,,discutiuni si smenuri de ping-pong"...dar nu m-am putut abtine si va intreb acu!!!! implicareeeeeee!!!!![/b] :lol:
Ultima oară modificat de janese pe 02 Aug 2012, 11:08, modificat de 3 ori în total.
janese

Mesajde filip » 02 Aug 2012, 10:59

Nu intru in polemici dar:
Eu am avut si experimentat multe in viata mea.
Am cumparat de la o ruda stupi ieftini fiindca pleca in Spania definitiv.
Erau negricioase si hoate cat cuprinde.La salcam era cules iar daca deschideam un stup erau imediat prezente.Cand erau pe 7 rame ,le gaseam in corcodus.
2 ani am muncit pana am reusit definitiv sa inlocuiesc matcile si sa dispara.Avand ale vetre de unde am avut matci de schimb.Erau greu acceptate.Ba chiar acceptate la un anumit timp erau schimbate.

Concluzie :cu un stup inclinat spre furt ai probleme
Probleme cu alti stupari,probleme in stupina proprie.
Deci grija ce doriti,poate dorinta se implineste !
filip

Mesajde andrei_calinescu » 02 Aug 2012, 14:14

janese scrie:am incercat mai in tinerete sa dau cu palnia..am dat gaura in cutie,si bagam o palnie cu teava lunga de ajungea in hranitor...hranitorul nu era la latul de sus ci la latul de jos...am gaurit atunci vreo 30 stupi...apoi am renuntat. idea o luasem de la un maramuresean(asta avea pavilion si avea niste sticlute de pet de 0,5l afara stupului pe peretele stupului dinspre coridorul pavilionului,ca un biberon de sugar...si stand asa vedeai dintr-o privire care a supt sau nu...care trage si cat...si doar schimba biberoanele....frate-miu stie ,ca facusem atunci si eu vreo suta de biberoane cu tevuta din pipete lungi de 300mm de la microbiologie...le incalzeam la cald la un cap si bagate in matrita rezulta flasa si intra de etansa fest intre dopul petului si gura petului ..capul subtiat al pipetei se ducea tocmai in hranitor(sistemul se comporta exact ca un borcan cu sirop si cu curul in sus pus intr-o farfurie!!) cred ca si acum mai sunt biberoanele pe la tata prin pod!

acum...am stupii in pat rece cu celofan transparent.. vin prin fata stupului..iau capacu ,podisoru din plasa,ridic celofanu pe toate ramele doar 1/3,si torn zeama pana cand vad ca ,,se umezeste" celofanu in partea opusa (la capatul celalalt al hranitorului...semn ca hranitorul este plin si daca pun mai mult da peste el!)....nu ma intereseaza daca e la boloboc hranitorul sau nu...torn cu sticla pet de cinci kile,cam 700ml de hranitor/roi)!60 roi imi ia o ora fara oprire..dar ii am pe cinci randuri...si dupa fiecare rand mai trag o pipa....si rezulta o ora si jumate. :P ...cand ajung pe la jumate(30 buc) ,incep primii hraniti sa se agite!!!
[b]apropos.....astia cu carnica!!!!!!!! :lol: si cu carpatina!!! :P ia faceti un test: care e cel mai slab sirop pe care-l trage carpatina intr-o noapte din hranitor si care e cel mai slab sirop(in concentratie de zahar) pe care- ia carnica germana????? ...eu unul pastram chestia asta pentru la iarna...ca ,,discutiuni si smenuri de ping-pong"...dar nu m-am putut abtine si va intreb acu!!!! implicareeeeeee!!!!![/b] :lol:

Nene Jean,

Lasa ping-pongul de la iarna si spune acum,ca avem jocuri olimpice.
Eu nu am nici carpatina nici carnica. Am albina de gradina.
Spune acum cine consuma si cat.
Hai te rog. Uite ca sa te conving, iti spun MAITRE.
andrei_calinescu

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 14:55

maaa...eu imi bat capul cu prostii si voi faceti miere!

problema nu este cat consuma,ci la ce concentratie minima de zahar in apa,siropul este ,,interesant "( interesant = albina baga trompa in el si il suge)...pentru carnica ?..dar pentru carpatina? daca e cat de cat egal...atunci este ok...asta e albina!dar daca este diferenta mare,inseamna ca una este mai insistenta,si atunci vine intrebarea: care albina este interesanta pentru romanashul sarac(janese)????aia care suge orice apa dulce din floare si-l aduce acasa, sau aia care ia numai nectar vartos(bun sa te dea in diabet), (daca nu e vartos...atunci albina nu pleaca pe camp si sta in cutie si manaca de la stupar, ca la popota)???ia puneti-va pe treaba !!!!..vreti totul mura-n gura!!!!!puturosilor!!!! :P
semneaza janese...,,problemosu"!!!!
janese

Mesajde filip » 02 Aug 2012, 15:13

Janese esti mare!
Am bifat si eu cativa stupi din care trag matci.
Toti stupii mei au fost aproximativi ca populatie .
80% aveau 3-4 rame in magazie dupa salcam
Am avut exceptii,care te tot parcursul au avut 1-2 magazii pline.Am extras si apoi la fel au umplut magaziile.
Mierea in stupii normali deschisa la culoare
In cei recordisti inchisa.
Se pune intrebarea :
De ce unii au fructificat acel cules si altii nu?
filip

Mesajde janese » 02 Aug 2012, 15:22

asa,pentru cultura generala...intr-o seara stropiti,pulverizati pe deasupra ramelor cu sirop 1/1familiile de albine...si vedeti care baga trompa...apoi in alta seara pulverizati sirop mai slab..si iar vedeti care baga trompa...samd...si trageti o concluzie pe albina voastra!...facem asta fiecare cu albina,stupina lui,si la iarna zicem...e valabil si pentru aia care au banateana,ligustica,de gradina...sibiana,cisnadiana..vasluiana...moldoveana,constanteana(VALTERIANA),OLTEANA(corneliano-cushmaneana)!!!..etc..etc
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR